• Informacje na temat:

    ciemne placuszki

Przepisy na temat: ciemne placuszki
  • Domowy ocet jabłkowy

    Nie sposób go przecenić. I nie do wiary, ile potrafi. Ocet jabłkowy to prawdziwy przebój w kuchni i w kosmetyczce. Leczy, upiększa, wspomaga odchudzanie, wzbogaca potrawy. Najlepszy jest oczywiście taki przygotowany samodzielnie.

  • Naleśniki z prażonymi jabłkami.

  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    ...trochę pracy: "Z kawałków zrobić placuszki, nakładać nadzienie, zlepiać i formować kluski okrągłe lub w kształcie wrzeciona. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem trzech łyżek oleju, tak...

  • szybkie w wykonaniu, b smaczne, delikatne i b tanie!!!! b. latwe w wykonaniu!!! mozna uzywac jako podstawe do mas i torcików, ale rownie wytwornie smakuje polane czekolada lub tylko posypane cukrem pudrem :)

  • Frykadelki z mielonego mięsa

    Składniki na 4 porcje: 2 kromki pieczywa tostowego 10 dag pieczarek 3 łyżki oleju 5 dag wędzonego boczku pół pęczka natki pietruszki 75 dag mieszanego mielonego mięsa 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz sproszkowana słodka papryka 0,25 l bulionu drobiowego 1 łyżka ciemnego sosu pieczeniowego Sposób przygotowania: 1. Boczek pokroić...

  • Smakuje absolutnie każdemu:)

  • Cenne tłuszcze na talerzu

    ...przyrządzania dań na ciepło. Możesz na nim usmażyć placuszki, naleśniki oraz kotleciki dla swojego rocznego dziecka. Masło To najbardziej szlachetny tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Masło jest...

  • Smaczny pomysł na "Biszkoptowe ciemne serca"

  • Smaki Litwy

    ..., gotowanym i mielonym mięsem i mąką. Głównym składnikiem są ziemniaki. Z przygotowanej masy smaży się małe placuszki - bliny. Inną tradycyjną żmudzką potrawą jest kastinys, czyli śmietana i masło...

  • Na zdjęciu wygląda na ciężkie, a nawet zakalcowate. W rzeczywistości ciasto jest mięciutkie i do tego bardzo , bardzo smaczne. Trudno jest się domyśleć, że zawiera całkiem sporo cukinii. Zupełnie nie wyczuwa się jej w smaku. A wykonanie jest proste. Nawet początkujący kucharze nie będą mieli kłopotu.

Artykuły na temat: ciemne placuszki
  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    ...także jest źródłem białka potrzebnego nam do prawidłowego funkcjonowania. Wypróbujmy więc pyszne placki z kaszy gryczanej z kiełbasą, które są o wiele bardziej pożywne niż placuszki ziemniaczane, a ich przygotowanie nie zabiera więcej czasu! Wystarczy do ugotowanej kaszy dodać przesmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą, ser i jajka, a następnie na rozgrzanym oleju usmażyć małe placuszki...

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Tatar ze śledzia , z sosem śliwkowym i puree z orzechami.

    ...patelni bez tłuszczu w celu uzyskania ciemnego koloru i wyrazistego smaku, wszystko razem wymieszać ,doprawić do smaku, zrobić placuszki na talerzu przy pomocy pierścienia kucharskiego.  

  • Śniadanie to jeden z najważniejszych, a często bagatelizowanych posiłków w ciągu dnia. Pożywny, pełnowartościowy posiłek zjedzony niedługo po przebudzeniu reguluje łaknienie na resztę dnia/Picsel W porannym zabieganiu zdarza nam się zapomnieć o jedzeniu, a brak solidnego pierwszego „kęsa" nadrabiamy w ciągu dnia, zabijając uczucie głodu przypadkowymi przekąskami. To wielki dietetyczny błąd! Eksperci nie mają wątpliwości - pożywne śniadanie jest podstawą zbilansowanej diety. Dietetycy od lat...

  • Gotuję, nie marnuję!

    ...przegryzki. Z warzyw i owoców zrobisz też pyszne placuszki. Idealne do tego będą marchewki, jabłka, cukinia, dynia... Dodasz odrobiną mąki, jajko, przyprawisz i gotowe! Mięso z obiadu: Zblenduj je...

  • Ryby, ser feta, a może sos tzatziki? Te i wiele innych wspaniałych smaków kryje w sobie grecka kuchnia, która nie bez powodu jest zaliczana do jednych z najsmaczniejszych w Europie. Odkryj ją razem z nami! Fot.123RF/Picsel Grecja przyciąga turystów nie tylko pysznym jedzeniem i wyjątkową kulturą, ale również zapierającymi dech w piersiach widokami. Nic więc dziwnego, że każdego roku coraz większa liczba naszych rodaków decyduje się spędzić urlop na pięknych, greckich plażach. Jednym z miejsc,...

  • Prezydencka wojna na ciasteczka

    ..., 2 i 1/4 szklanki margaryny,  3/4 szklanki białego cukru, 2 jajka, 1 szklanka kawałków białej czekolady, ciemnej czekolady i miętowej czekolady, 2 szklanki siekanych orzechów włoskich. Przygotowanie(...) pieczenia, formując małe "placuszki". Pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperaturze 200 stopni, aż ciastka się przyrumienią.

  • Zimowy posiłek o poranku powinien być ciepły, sycący i dawać mnóstwo energii dla naszego organizmu. Wypróbuj przepis na placuszki owsiane lub rogaliki orkiszowe z kremowymi serami Hochland, które podkreślą smak śniadaniowych propozycji. Fot. 123RF/Picsel Placuszki owsiane podane z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską świetnie sprawdzą się na zimowe śniadanie. Doskonałym dodatkiem jest gęsty i aromatyczny sos serowy przygotowany na bazie kremowego serka Śmietankowego Hochland. Natomiast...

  • Truskawkowy song

    ...i formując okrągłe placuszki. Smaż je z obu stron na rumiano. Jeśli placuszki będziesz smażyć na zwykłej patelni, posmaruj ją odrobiną tłuszczu (oleju lub masła), aby nie przywierały do dna patelni. 4. Placuszki posmaruj serkiem homogenizowanym lub jogurtem naturalnym, udekoruj ćwiartkami truskawek, posyp startą czekoladą oraz ulubionymi płatkami śniadaniowymi. Możesz podawać je ułożone po kilka...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...