• Informacje na temat:

    ciemne kluski śląskie

Przepisy na temat: ciemne kluski śląskie
  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Proste,tanie,smaczne i syte,podane z surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem czerwonej papryki,przepis również we wpisie :-)

  • Zwykłe kluski śląskie wcale nie muszą być zwykłe.

  • Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodatek do dania głównego.

  • Proste i szybkie w wykonaniu kluski śląskie. Z podanego przepisu wychodzi około 60 klusek. Kluski zrobione bez użycia jajek, bez jajeczne.

  • Kluski śląskie to ciekawa alternatywa dla zwykłych gotowanych ziemniaków. Są pysznym dodatkiem do mięsnych dań.

  • Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos.

  • Kluski śląskie są jednym z charakterystycznych dań kuchni polskiej. Pamiętam, że od zawsze gościły w moim rodzinnym domu. Pomagałam mamie w ich przygotowaniu, a szczególnie w tej najbardziej zabawnej czynności jaką jest robienie dziurek. Dziurki w kluskach są bardzo ważnym elementem - stworzone są do tego, aby zatrzymać w sobie jak najwięcej pysznego sosu.

  • Witam, dzisiaj zapraszam na dodatek do głównego dania, który mój starszy Synek uwielbia. Może Wam też zasmakuję? Warto go zrobić zwłaszcza jeśli nie wiemy co zrobić z ugotowanymi ziemniakami z poprzedniego dnia. Zapraszam na przepyszne kluski śląskie. :)

  • Generalnie powinno się je przygotowywać przy użyciu mąki ziemniaczanej, ale znacie to powiedzenie: "Z braku laku dobry kit". Nie miałam mąki ziemniaczanej, więc powstały śląskie z mąką pszenną luksusową :) Wydaje mi się, że może lekko różnią się pod względem konsystencji ciasta od tych tradycyjnych, są nieco twardsze, ale nie ma to wpływu na smak. Polecam!

Artykuły na temat: ciemne kluski śląskie
  • ...gorącą wodę. Jak wypłyną, pogotować jeszcze chwilkę i już. Przelać zimną wodą i gotowe. Szybko sie robi i szybko sie zjada. Pyszne sa do sosu ciemnego z Knorra i jakiegoś mięska:).

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...urodą Warszawy. Na następnej stronie znajdziesz przepis na kluski śląskie >> Kluski śląskie dla 6 osób niedrogo i treściwie Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko(...) następnej stronie znajdziesz przepis na pijaną golonkę >> Pijana golonka - z Wielkopolski dla 2 osób na rodzinny obiad Na glazurę: 2 szklanki ciemnego piwa wschowskiego 1 szklanka oleju 1 szklanka...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • ... wolowina po raz trzeci ...

    ...miekkosci.   Powstaly sos ( ma byc ciemny ) zaprawiamy maka i koniec ... do tego kluski slaskie - ziemniaczane z dziurka, na ten sosik i obowiazkowo " modro kapusta "... O kluskach, juz nie raz(...) ... podajemy do rolad i klusek slaskich ... a wczesniej rosol z tzw " swojskim " makaronem ... i oto klasyczny swiateczny obiad slaskiej rodziny w niedziele i swieta ... a kluski i rolady oraz...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Wesele z elementami folkloru

    ...lub regionu. Wesele śląskie Śląskie tradycje nie są jednorodne. W każdej części tego regionu można spotkać się z innymi zwyczajami, co stanowi o niezwykłej barwności tej części Polski(...), trzeba zacząć od śląskiego "kołocza". Weselne obrządki na Śląsku zaczynają się na tydzień przed ślubem. Wtedy to przyszła Para Młoda rozdaje rodzinie, znajomym i sąsiadom, którzy nie będą obecni na weselu...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...