• Informacje na temat:

    ciasto ze śmietaną i galaretką

Przepisy na temat: ciasto ze śmietaną i galaretką
  • Ciasta z galaretką

    ..., odstaw do lodówki do zastygnięcia. Dekoruj śmietaną, miętą.  Owocowy kopiec kreta Sposób pzygotowania 1. Grejpfruty i pomarańcze umyj, sparz skórkę, obierz, posiekaj. Wrzuć do blendera(...) masę, dodawaj po łyżce budyniu, ucieraj, aż wszystko się połączy. Miskę z galaretką wstaw do wrzątku, odwróć, wyjmij na półmisek.  3. Na wierzchu galaretki ułóż krem. Posyp startą czekoladą, udekoruj...

  • Ponieważ na nowo odkrywamy dobroczynne właściwości pokrzywy, postanowiłam wykorzystać je również w słodkościach :) Polecam :)

  • Kruche ciasto z galaretką

    ...przynajmniej na 3-4 godziny. Tuż przed podaniem pokrój ciasto na czworokątne porcje. Można podawać je samo lub z bitą śmietaną.(...) ciasto. Dociśnij je i wstaw do lodówki na 30 minut. 3. Na masę kremową zmiksuj twarożek z esencją waniliową i cukrem. Wyjmij z lodówki formę z ciastem i wyłóż na nie masę. Wstaw ponownie do lodówki na...

  • Kolejne ciasto z serii szybko, prosto i smacznie. Kilka chwil i gotowe ;)

  • Ciasta z musem owocowym

    ...i gęstą śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. Jeżyny oraz jagody opłucz, osusz, zmiksuj na gładko. Mus owocowy przetrzyj przez gęste sitko(...) mleko zacznie tężeć, połącz je z bitą śmietaną. Na przygotowanym spodzie z ciastek rozsyp około 1/3 malin. Zalej masą z mleka czekoladowego i śmietany. Wstaw do lodówki na około 8 godzin. Galaretkę...

  • Jest to bardzo pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkopta,bananów,galaretki,bitej śmietany,i całość jest posypana czekoladą.

  • Lekkie ciasto z galaretkami

    Oto przepis na ciasto z galaretką. Jego przygotowanie zajmie około 60 minut, ale warto zainwestować ten czas, bo jest naprawdę pyszne.

  • Klasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:)

  • Ciasto jogurtowo-waniliowe

    ...pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz je 30 min w 175°C. Rozetnij na 2 placki. Żelatynę rozpuść według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubij.  3. Jogurt naturalny wymieszaj z waniliowym, resztą cukru i żelatyną. Połącz z bitą śmietaną. Placki przełóż kremem. Schładzaj 1 godz. Na wierzchu tortu ułóż maliny. Zalej rozpuszczoną galaretką. Wstaw do lodówki na 3 godz. 

  • Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną to ciasto, które po pierwszym kęsie powoduje rozkosz podniebienia i szaleństwo kubków smakowych. Ciasto jako całość rozpływa się wręcz w ustach. Jeśli mamy w planach zaprosić znajomych zachęcam by takie ciasto przygotować. W moim domu ten jabłecznik znika zaraz po tym jak już stężeje. Jest bardzo popularny wśród szarotek, chociaż tego ciasta szarlotką jakoś nazwać nie potrafię.

Artykuły na temat: ciasto ze śmietaną i galaretką
  • Biszkopt z bitą śmietaną

    To ciasto może za każdym razem przybrać inne oblicze. Wystarczy, że truskawki zamienisz na brzoskwinie, kiwi albo twardą galaretkę, pokrojoną w kostkę, lub do bitej śmietany dodasz czekoladę.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasto stracciatella z czereśniami

    Sezon na czereśnie w pełni. Czas zrobić z nimi ciasto.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Bita śmietana bez... śmietany

    Ciasta z owocami, musy, galaretki... Bita śmietana pasuje do wszystkich owocowych deserów. Ale nie każdy może sobie pozwolić na takie kulinarne szaleństwo. Wypróbujmy więc lżejsze wersje.

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Ciasta jogurtowe

    ...wymieszać z kwaśną śmietaną i resztą cukru. Dodać żelatynę. Masę rozsmarować na warstwie owocowej. Ciasto schładzać 3 godziny. Resztę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, kiedy spęcznieje, rozpuścić ją(...) dodawać do masy jajecznej. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze (32 x 39 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piec 10 minut. Ściereczkę posypać 4 łyżkami cukru. Wyłożyć...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...i truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone truskawki pokroić na połówki. Gdy masy nieco stężeją, na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek. Polać tężejącą galaretką. Mocno schłodzić(...) serową i bitą śmietaną. Krem rozsmarować na spodzie z biszkoptów. Schładzać ok. 2 godzin. Migdały grubo posiekać. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko. Wierzch tarty polać konfiturą i posypać...

  • Nawet jeśli pogoda nas nie rozpieszcza, a za oknem częściej pada niż świeci słońce, istnieje deser, który niezawodnie każdemu poprawi humor - pyszne ciasto z malinami. Fot. 123RF/Picsel Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen Ample. Różnią się one między sobą kolorem, wielkością owoców i smakiem. Maliny oczywiście...