• Informacje na temat:

    ciasto z ziemniaków

Przepisy na temat: ciasto z ziemniaków
  • Ciasto ze słodkich ziemniaków

    ...i witaminę E. Na ciasto z batatów potrzebujemy: 1 słodki ziemniak z pomarańczowym miąższem (400 g), około 60 g łuskanych migdałów, 60 g masła, 1 jajko, 120 g cukru, 190 g mąki, 1/2 saszetki proszku do(...). Foremkę typu keksówka smarujemy masłem i oprószamy mąką. Obieramy bataty, a miąższ rozdrabniamy widelcem. Studzimy. Ubijamy jajko z cukrem i dodajemy pur,e ze słodkich ziemniaków. Dodajemy mąkę i proszek...

  • Kotlety z ziemniaków

    Są sycące, tanie, a przede wszystkim bardzo smaczne. Kotlety z ziemniaków możesz podać solo, albo z ulubionym sosem.

  • Pierogi z ziemniaków

    ...1. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, oliwę i mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto, posypując mąką. Rozwałkować i wykrawać krążki.  2. Cebule posiekać, zeszklić. Dodać ugotowaną, odciśniętą kapustę, pokruszony ser, doprawić, wymieszać. Faszerować krążki, smażyć w tłuszczu. 

  • Chleb z ziemniakami

    Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odstaw na chwilę do ostygnięcia, obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Mąkę wsyp do dużej miski, zrób(...) momentu, aż drożdże "ruszą"). Następnie dodaj jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieć ciasto. Przełóż jeszcze raz do miski wysmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na...

  • Kotlety z ziemniaków

    ...praskę. Przełóż do miski, dodaj jajka oraz mąkę. Wyrób na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Ciasto podziel na równe części i uformuj z nich kulki. Każdą spłaszcz tak...

  • Kotleciki z ziemniaków

    Ziemniaki są lubiane przez Polaków. Warto poszukać nowych sposobów na ich serwowanie. Polecam kotleciki z ziemniaków, zachwyceni będą również mięsożercy.

  • Pizza na spodzie z... ziemniaków

    W sobotę przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Tego dnia warto nie tylko udać się do włoskiej restauracji na klasyczną margheritę, ale też poeksperymentować i samemu przygotować pizzę np. na spodzie z ziemniaków, które zostały z obiadu...

  • Placki bez ziemniaków

    Jajko dokładnie wymieszać z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do masy dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka. Ciasto odstawić na 15

  • Szybkie ciasta ziemniaczane

    Wytrawny strudel z masą twarogową Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj 3-4 szczypty soli. 1/2 szkl. wody wymieszaj z olejem i jajkami, wlej do mąki. Zagnieć gładkie ciasto(...). Wędlinę pokrój w słupki.  3. Ciasto połóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posyp go ziemniakami, migdałami, wędliną i tymiankiem. Posmaruj twarogiem. Zwiń. Zlep końce...

  • Ziemniaki na cztery sposoby

    ..., smażymy na oleju, aż się przyrumieni.  3. Warzywa odcedzamy, studzimy, rozgniatamy, łączymy, dodajemy mąkę, jajko, łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Wyrabiamy ciasto. 4. Z ciasta formujemy wąskie(...) wypływają na powierzchnię po 2-3 minutach). Podajemy z boczkiem i ulubioną zieleniną. Niemieckie szpecle 1. Z mąki, jajek, wody oraz soli zagniatamy ciasto, dodajemy szczyptę gałki. Staramy się...

Artykuły na temat: ciasto z ziemniaków
  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    Farszynki, moskole, rwaki, szagówki i soczewiaki - choć te nazwy mogą ci niewiele mówić, to tradycyjne polskie dania z ziemniaków. Sprawdź przepisy!

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Ziemniak. Trufla północy

    Pyrlandia – taki napis widnieje na drzwiach naszego domu pod Poznaniem. W tym regionie mieszkańcy są z ziemniaków prawdziwie dumni.

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF Jeszcze kilka lat temu słodkie ziemniaki były jedynie trudnodostępną i nieco egzotyczną ciekawostką kulinarną, a ich kupno stanowiło nie lada wyzwanie. Jednak obecnie wiele sklepów wprowadziło je na stałe do swojego asortymentu,...

  • Placki bez ziemniaków

    ...składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do masy dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka. Ciasto odstawić na 15 minut, aby płatki napęczniały i składniki dokładnie połączyły się w jednolitą masę. Rozgrzewać olej porcjami na patelni, na gorący tłuszcz wlewać ciasto łyżką, formując z niego...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Ciasto ziemniaczane

    Przygotowanie: 300 g ziemniaków ugotować w mundurkach. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Mąkę zmieszać z cukrem i solą w dużej misce. Drożdże(...). Ponownie wyrobić ręcznie i rozwałkować na nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Jeszcze raz odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ser utrzeć. 400 g ziemniaków obrać i pokroić...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Ziemniaki stylowo

    ...2 ząbki czosnku 25 g orzechów laskowych 15 g orzechów pistacjowych 25 g tartego parmezanu Sól Czarny pieprz Na ciasto: 300 g ziemniaków ugotować w mundurkach. Odcedzić, przelać zimną wodą(...)Curry z mango, ziemniaków i dyni  Składniki: 800 g dyni Hokkaido 600 g ziemniaków 30 g imbiru 1 cebula 2 zielone papryczki chili 2 łyżeczki oleju słonecznikowego Pół łyżeczki...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

Zdjęcia na temat: ciasto z ziemniaków
Wideo na temat: ciasto z ziemniaków
  • Anna Starmach: Od ziemniaków zależy konsystencja ciasta

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Anna Starmach i jej pomocnica zwyciężczyni "MasterChef Junior" Natalia Paździor pokazały, jak zrobić idealne knedle ze śliwkami. Jakie ziemniaki są najlepsze do tego dania? (źródło: Dzień Dobry TVN/ x-news)

  • Oscypki, kurczak, ciasto drożdżowe. Wiosenna kuchnia Andrzeja Polana

    Kucharz Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dodatkiem rabarbaru. Na stole pojawiły się: oscypki z pieczonym rabarbarem i botwinką, gotowany kurczak z ziemniakami i rabarbarem oraz ciasto drożdżowe z rabarbarem.

  • Beata Kartowicz i różne wersje kopytek

    Kopytka lub szagówki, czyli kluski z ugotowanych ziemniaków są bardzo popularne w Polsce. Swój przepis na podstawowe ciasto i wiele innych jego wersji podała w kuchni "Dzień Dobry TVN" Beata Kartowicz.