• Informacje na temat:

    ciasto z suszonymi morelami

Przepisy na temat: ciasto z suszonymi morelami
  • Tartaletki z suszonymi morelami, serem pleśniowym

    ...niej cukier puder oraz zimne masło. Wszystkie składniki siekamy nożem. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, wałkujemy, przekładamy do małych foremek. 2. Na wyłożone ciasto układamy ser pleśniowy, drobno pokrojone morele, posiekaną cebulę. Wszystko zalewamy śmietanką 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy...

  • Owsiane kostki z suszonymi owocami

    Pożywne i zdrowe ciasto...

  • Co warto mrozić, suszyć i wekować wiosną? Truskawki!

    Truskawki okazują się być niekwestionowanym zwycięzcą, jeśli chodzi o zamykanie wiosny w słoiku. Jednak nie tylko wekowanie, bo owoce te można też suszyć i mrozić. Co ciekawe, Malwina Bareła radzi, aby truskawki mrozić na dwa sposoby...

  • Niezapomniany Dzień Dziecka

    ...przygotować kolorowe kanapki np. z twarożkiem i suszonymi morelami lub koktajle z dodatkiem suszonej żurawiny. Na drugie śniadanie doskonale sprawdzą się upieczone ciasteczka w formie ślimaczków z suszonymi(...) dziecku samemu wybierać ulubione składniki i dodatkowo ozdabiać przygotowane dania np. suszonymi owocami lub orzechami. Z kawałków migdałów i suszonych śliwek, możecie stworzyć uśmiechnięte buźki na...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    .... 3. Taka konfitura doskonale nadaje się do ciast, naleśników lub pysznych rogalików z ciasta francuskiego! Zupa dyniowa z suszonymi morelami i pestkami dyni Składniki: 500 g dyni garść...

  • Walentynkowe menu

    ...krain rozkoszy Propozycje dań głównych: Roladki cielęce nadziewane suszonymi pomidorami i kozim serem oraz ziemniaczany gratin z parmezanem Składniki na 2 porcje: - 600 g mączystych(...) kakao, - cukier puder, truskawki i mięta do dekoracji Przygotowanie: Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej. Twarożek wyrobić z żółtkiem, bułką tartą, migdałami, cukrem i skórką z cytryny...

Artykuły na temat: ciasto z suszonymi morelami
  • Pancakes z twarogiem, suszonymi morelami i rodzynkami

    Składniki: 500 g twarogu 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 4 żółtka 4 łyżki mąki + mąka do podsypywania Cukier Przeciśnij twaróg przez sitko Dodaj żółtka, cukier i mąkę. Dodaj posiekane suszone owoce. Ugnieć ciasto. Na posypanym mąką blacie podziel ciasto na kawałki, formuj krążki i smaż z każdej strony na złocisty kolor. Włóż do piekarnika ustawionego na 180 st. C i piecz...

  • Sezon na morele jest bardzo krótki - trwa zaledwie od czerwca do końca lipca. A szkoda, bo te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Fot. 123RF/Picsel Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Przeciwko starzeniu Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego...

  • Co jeść, aby bez stresu zasnąć i odpocząć

    ..., ogórkiem kwaszonym, woda z cytryną.  Obiad  Zupa pomidorowa z mozzarellą, kiełkami słonecznika, makaron razowy z suszonymi pomidorami, natką i czosnkiem, kompot albo krem z dyni z gałką muszkatołową i pomidorami, ziemniaki, gulasz wołowy z papryką, surówka z marchwi, kompot.  Podwieczorek  Sałatka z banana, gruszki i pomarańczy z miodem, woda z cytryną albo ciasto drożdżowe z serkiem kremowym...

  • Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Fot. 123RF/PICSEL Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że roślina ta przywędrowała do nas z odległych zakątków Azji. Do Europy dotarła za sprawą kupców, przywożących różnego rodzaju smakołyki na królewskie dwory. Nie trzeba było wiele czasu, aby...

  • Wielkanoc z Kasią

    ...zyskał dużą popularność. To słodkie ciasto! Ważne, żeby nie było gotowym wypiekiem, kupionym w sklepie. Ciasto powinno być przygotowane własnoręcznie - wtedy symbolizuje kunszt, umiejętność i doskonałość(...) i puszysta, a dekoracja z serka mascarpone i świeżych borówek sprawia, że nie tylko pysznie smakuje, ale wyjątkowo apetycznie się prezentuje. Zainspiruj się tym przepisem i zaserwuj bliskim wielkanocne ciasto...

  • Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Fot. 123RF/PICSEL Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że roślina ta przywędrowała do nas z odległych zakątków Azji. Do Europy dotarła za sprawą kupców, przywożących różnego rodzaju smakołyki na królewskie dwory. Nie trzeba było wiele czasu, aby...

  • Suszone owoce - osłoda codziennej diety

    ...powiedział, że nie można upiec ciastek posłodzonych suszonymi owocami lub syropem z suszonych owoców? A z gorzkiej czekolady z dodatkiem syropu daktylowego można zrobić polewę. Najsłodsze suszone...

  • Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać? Fot. 123RF/Picsel Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże....

  • Słodycze, których nie musisz sobie odmawiać

    ...głowy, zaś u chorych na astmę - nawet problemy z oddychaniem. Figi: dla kości i brzucha Z suszonymi figami unikniesz osteoporozy, bo w 100 gramach mają prawie tyle samo wapnia, co szklanka mleka...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...