• Informacje na temat:

    ciasto z sad

Przepisy na temat: ciasto z sad
  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    Uroczysta, wigilijna kolacja pełna jest magii oraz potraw mających symboliczne znaczenie i odniesienia do tradycji. Już sama liczba dań wigilijnych nie jest przypadkowa, podobnie jak wybór produktów, z których przyrządzamy świąteczną ucztę. Jakie są kulinarne symbole Wigilii oraz skąd wzięły się na naszych stołach?

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...domu ogród, sad... Dla mnie, ceniącej sobie spokój, bliskie więzi rodzinne i kontakt z naturą to najlepsze pod słońcem miejsce do życia! - W święta czy weekendy nasz dom wypełnia się ludźmi(...) 7-letni syn Piotruś. Zawsze jest chętny do pomocy w kuchni. Choć jest jeszcze mały, dzielnie wałkował ciasto, wycinał paseczki, a później posypywał je cukrem pudrem. Myślę, że odziedziczył kucharskie...

  • O wyższości moreli...

    ...praskę i zostaw do wystudzenia. Następnie wyłóż purée na stolnicę, zrób w nim wgłębienie i wbij w nie jajka. Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wyrób dokładnie ciasto. Podziel je na części i z każdej z nich uformuj placek. Jeśli morele są małe, bardzo słodkie i dojrzałe można nadziewać ciasto całymi (oczywiście wcześniej usuń pestki). Jeśli są większe, pokrój je na kawałki i podgrzej na patelni z cukrem...

  • O palmach, czarownicach i pisankach

    ...- koni przed pierwszymi pracami polowymi, bydła przed pierwszym wypasem, gęsi, piskląt. Od poświęconego ognia chłopcy zapalali zatknięte na drutach huby. Tlącą hubę przynoszono do domu okadzano nią sad(...) wody, pławiono je w sadzawkach, stawach, korytach do pojenia bydła. Im więcej było wody, tym większy honor dla panny. Polewano jednak nie tylko panny, lecz wszystkich domowników, ponieważ oblewanie...

Artykuły na temat: ciasto z sad
  • Z wiśniowego sadu

    .... Następnie wlej zawartość rondelka oraz kilka kropli aromatu migdałowego, zmiksuj na gładką masę. Ciasto przelej do foremek z wiśniami. Piecz 50-55 min w temp. 180°C. Rada:Do ciasta można dodać(...) z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka, mąkę i kakao, zmiksuj. Ciasto przelej do formy. Piecz 30 min w temperaturze 180°C. W rondelku rozpuść masło i czekoladę. Herbatniki zmiażdż wałkiem na...

  • Wiśniowy sad

    Maślano-kokosowe ciasto z wiśniami Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki pszennej, 7 dag wiórków kokosowych, budyń śmietankowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 22 dag miękkiego masła, 20 dag(...). Do masy jajecznej dodaj suche składniki i mieszaj mikserem na najwyższych obrotach, aż się połączą. Ciasto powinno być gładkie i dosyć gęste. Okrągłą blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą...

  • Z wiśniowego sadu

    ..., 1-2 łyżeczki cukru. Ciasto: 350 g mąki, 125 ml ciepłej wody, sól. Dodatkowo: masło, 10 dag płatków migdałowych, 40 dag cukru pudru, 200 ml ubitej śmietany. Przygotowanie: Umyj owoce, odsącz(...) dodawać resztę mąki. Zagniataj ciasto na pierogi przez około 5 minut, rozwałkuj cienko, wykrój krążki o średnicy 6-7 cm. Na krążki połóż 3-4 wiśnie (zależnie od wielkości), złóż na pół i starannie...

  • Schab z pieczonymi jabłkami

    Jabłka królują w polskich sadach i ogrodach. Będą nas kusić przez całą jesień, warto więc je wykorzystywać nie tylko w ciastach. Sprawdzą się także w wytrawnych daniach.

  • Krem z pora i jabłka

    Jabłka królują w polskich sadach i ogrodach. Będą nas kusić przez całą jesień, warto więc je wykorzystywać nie tylko w ciastach. Sprawdzą się także w wytrawnych daniach.

  • Wykwintna wątróbka z jabłkami

    Jabłka królują w polskich sadach i ogrodach. Będą nas kusić przez całą jesień, warto więc je wykorzystywać nie tylko w ciastach. Sprawdzą się także w wytrawnych daniach.

  • Ryż na słodko

    Jabłka i gruszki królują w polskich sadach i ogrodach. Będą nas kusić przez całą jesień, warto więc je wykorzystywać nie tylko w ciastach. Sprawdzą się także w bardziej wytrawnych daniach.

  • sie czuje:( albowiem ten wielki post od słodyczy, ciast i ciasteczek to nie był taki ot! na nic.. liczyłam po cichu, że jakieś dwa kilogramy zrzucę.....

  • Całe życie na diecie...

    Wyobrażasz sobie życie bez pieczywa, ciasta i makaronu? Nie? Są ludzie, którzy muszą tak żyć.To chorzy na celiakię.

  • Spiżarnia pełna smakowitości

    Latem sady, pola czy ogródki warzywne obfitują w różnorodne owoce i warzywa. Warto skorzystać z polskiej tradycji i zacząć przygotowywać zapasy na zimę w postaci dżemów, konfitur, przecierów czy warzyw w marynacie, aby w długie, chłodne wieczory móc się nimi rozkoszować. Wielu z nas przyrządzanie przetworów kojarzy się z czasochłonnym i skomplikowanym zajęciem, ale dzięki akcesoriom Fiskars z linii Functional Form w łatwy i szybki sposób przygotujemy pyszne domowe przetwory, a nasza spiżarnia...