• Informacje na temat:

    ciasto z rabarbarem z platkow owsianych

Przepisy na temat: ciasto z rabarbarem z platkow owsianych
  • Wypieki z rabarbarem

    Ciasto ucierane posypane migdałami Sposób przygotowania 1. Maliny przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarzną i ociekną. W tym czasie w miseczce wymieszaj resztę 1 i 1/3 szkl. mąki, 3 łyżki cukru(...) do pieczenia. Potem połącz z pozostałą mąką ziemniaczaną. Porcjami domieszaj do masy maślanej. Całość szybko utrzyj mikserem.  4. Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto ucierane...

  • Tarta z rabarbarem - najlepsza w maju

    ...francuskiego, 40 g masła, 50 g płatków owsianych, 2 gałązki świeżego tymianku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Kroimy rabarbar na dwucentymetrowe kawałki i umieszczamy je w dużej misce. Dodajemy cynamon, mąkę i 30 g brązowego cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozkładamy ciasto francuskie na prostokątnej blasze do pieczenia, nakładamy rabarbar i schładzamy w lodówce przez około 10 minut. W innej misce...

  • Wiosenny serowiec z rabarbarem

    Oto kolejna propozycja przepisu na ciasto z rabarbarem.

  • Rabarbar z posypką

    Składniki: 600 g rabarbaru 175 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki soku z cytryny 200 g mąki 100 g zimnego masła Szczypta soli 50 g płatków owsianych 2 łyżeczki zmielonego cynamonu Przygotowanie: Rabarbar pokroić na kawałki (2 cm). Rabarbar, 75 g cukru i sok z cytryny zmieszać w foremce, wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec 15-20 minut, aż rabarbar będzie miękki. Mąkę...

Artykuły na temat: ciasto z rabarbarem z platkow owsianych
  • Wiosenny serowiec z rabarbarem

    Oto kolejna propozycja przepisu na ciasto z rabarbarem...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...

  • Czas rabarbaru

    ...masło, jajka, gałkę muszkatołową i zaczyn. Wszystko wymieszaj. Dolewając pozostałe mleko, zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Rabarbar oczyść i pokrój na kawałki. Zrób kruszonkę: połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj wiórki masła, cukier, żółtko i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki szybko połącz, aby powstały małe grudki. Ciasto...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Tarta z kruszonką

    ...ciasto na 15 minut. 3. Przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy pozostałe masło, płatki owsiane, żółtko, łyżkę cukru i zagniatamy rękoma, by powstała kruszonka. 4. Formę do tarty o średnicy 26 centymetrów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim blachę, łącznie z bokami. Przekładamy ostudzony rabarbar i wierzch posypujemy kruszonką. Tartę pieczemy około 40 minut w 200ºC.

  • Być może płatki owsiane nie wyglądają zbyt ładnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Fot. 123RF Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W naszych sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, niestety, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale...

  • Gofry gryź!

    ...liście mięty i pistacje do podania Miodowy jogurt: wymieszaj jogurt z miodem. Przelej masę do sitka, połóż je na misce i wstaw do lodówki na noc. Ciasto na gofry: w kubku wymieszaj drożdże ze(...) robienia lodów (lub gotowe lody orzechowe) Dodatki: 200 ml śmietanki kremówki, 130 g startej ciemnej czekolady (55% kakao), cienko pokrojony banan, prażone słone orzeszki Ciasto na gofry: za...

  • Być może płatki owsiane nie wyglądają atrakcyjnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Fot. 123RF/Picsel Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale wiedziały co robią....

  • Nasyć się latem

    ...g płatków owsianych Ze wszystkich składników wyrób szybko ciasto na kruszonkę, uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do zamrażalnika. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i wrzuć rabarbar z cukrem, skórkę cytrynową, nasiona wanilii i wlej sok z cytryny. Smaż 2-3 minuty, odcedź. Przełóż do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i odstaw. Wyjmij ciasto z zamrażalnika...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...