• Informacje na temat:

    ciasto z powidłami

Przepisy na temat: ciasto z powidłami
  • Przekładaniec z powidłami

    Ciasto idealne na święta.

  • Tort naleśnikowy z powidłami

    ...1. Poproś, by dziecko wlało do wysokiego naczynia dwa rodzaje mleka. Dodaj żółtka i całe jajka, zmiksuj. Dosypcie mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na ok. 30 minut. 2. Patelnię mocno rozgrzej. Posmaruj olejem. Łyżką wazową wylewaj porcje ciasta. Smaż grubsze naleśniki, aż zrumienią się z obu stron. Niech maluch posmaruje je powidłami. Ułóż jeden na drugim...

  • Powidła śliwkowe

    Powidła śliwkowe możemy przygotować na dwa sposoby - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Kule jaglane z powidłami

    Słodka przekąska z kaszy jaglanej to nasz pomysł na wykorzystanie resztek ciast lub ciasteczek. Umilą ci dzień i dodadzą energii.

  • Pączki z powidłami z suszonych moreli

    ...miksera. 2. Gotowe ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy konfiturę. Suszone morele moczymy wcześniej przez godzinę w wodzie. Następnie...

  • Śliwkowe powidła nie potrzebują cukru

    Sezon na śliwki trwa, pora przystąpić do smażenia powideł. Takich prawdziwych, bez polepszaczy i bez dodatków smakowych. Robimy je sami, najlepiej bez dodatku cukru. Najbardziej słodkie węgierki są brzydkie, pomarszczone. Na powidła nadają się idealnie, smakują jak miód.

  • Rolada korzenna z powidłami

    Zbliżają się święta, poszukujemy więc potraw, które znakomicie sprawdzą się w tym wyjątkowym czasie. Polecamy wyśmienitą roladę korzenną z powidłami.

  • Powidła śliwkowe bardziej potrzebują czasu niż cukru

    Sezon na śliwki trwa, pora przystąpić do smażenia powideł. Takich prawdziwych, bez polepszaczy i bez dodatków smakowych. Robimy je sami, najlepiej bez dodatku cukru. Najbardziej słodkie węgierki są brzydkie, pomarszczone. Na powidła nadają się idealnie, smakują jak miód.

  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    ...i odłożyć do lodówki na 4-6 tygodni. Po tym czasie (najlepiej tydzień przed świętami) ciasto podzielić na trzy części i każdą z nich rozwałkować, a następnie piec na blasze posmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką w temperaturze 170°C przez około 20 minut. Ostudzone placki przełożyć powidłami śliwkowymi i bakaliami. Całość docisnąć np. ciężką książką i odstawić na parę dni w chłodne miejsce...

  • Ciasto pachnące świętami

    ..., niezależnie od czasów - na świątecznym stole z pewnością stanie ciasto. Gdzie szukać, aby dowiedzieć się więcej jak wyglądały święta naszych matek i babć? Zapytać o to te, które takie święta(...) przygotować wypieki cieszyły się, kiedy goście chwalili ciasto, cieście które upiekła zaradna pani domu. A dziś... Dobrodziejstwem współczesnego świata jest nieograniczony dostęp do artykułów spożywczych...

Artykuły na temat: ciasto z powidłami
  • Zimowy placek z powidłami

    Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu na smaczny deser, wypróbuj przepis na placek z powidłami śliwkowymi.

  • Piernik drożdżowy przekładany powidłami

    Typowo świąteczne ciasto. Ten aromat i smak zaskoczy wszystkich!

  • Kruchy placek z powidłami

    Jeśli przyjdzie ochota na słodką przekąskę, jako deser idealnie sprawdzi się kruche ciasto z pysznym nadzieniem, które najlepiej smakuje z kawą!

  • Serowe knedle z powidłami

    Sposób przygotowania: 1. Twaróg przeciśnij przez praskę. Dodaj sól, jajko, mąkę oraz masło. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.  2. Laskę(...) wrzeć, wyjmij laskę wanilii a gorący płyn wlej do żółtek, wymieszaj. Masę przelej do rondelka. Gotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.  3. Ciasto podziel na 10-12 części. Każdą rozpłaszcz na dłoni na...

  • Piernik z powidłami

    ...sztywno białka i dodaj je do masy piernikowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w 165 st. Celsjusza przez 50-60 minut. Ostudź. Powidła podgrzej w garnuszku. Gdy się zagotują, wsyp galaretkę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż dżemem z galaretką. Przygotuj polewę: do podgrzanej...

  • Ciasto miodownik

    ...gładkie ciasto i podziel je na cztery części. Wstaw na 30 minut do lodówki i ponownie zagnieć. Rozwałkuj na placki o wymiarach 39x23 cm (jeden zostaw do ciasta z orzechami). Trzy foremki wyłóż papierem i przełóż do niej ciasta. Piecz w temp. 180°C przez 10 minut.  3. Ciasto orzechowe: posiekane drobno orzechy, cukier, margarynę i miód przełóż do garnka i smaż 5 minut. Następnie wylej na odłożone ciasto...

  • Drożdżowe ślimaczki z powidłami

    .... Potem wbij jajko. Dodaj 75 g miękkiego masła. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 minut.  2. W tym czasie marcepan zetrzyj na tarce, zagnieć go z 75 g masła, 75 g cukru i 100 g mąki. Włóż do lodówki. Powidła śliwkowe wymieszaj z likierem migdałowym. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.  3 Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Ułóż na...

  • To o powidłach musisz wiedzieć

    Z jakich owoców robi się powidła? Najczęściej ze śliwek węgierek. Ale ja przygotowuję je również z żółtych mirabelek, moreli lub wiśni.

  • Powidła czas zacząć!

    ...na śniadanie, idealne do wszystkich ciast. Bez tych powideł jesień się nie liczy! Magda Gessler W tych przepisach wykorzystasz powidła: Ciasta z powidłami Żeberka bejcowane Rogaliki z powidłami...

  • Ciasta z powidłami

    ...°C. 2. Podpieczony placek posmarować powidłami, poukładać ćwiartki śliwek. Posypać cukrem cynamonowym (lub cukrem wanilinowym wymieszanym z cynamonem). Ciasto znów wstawić do piekarnika. Piec jeszcze ok. 15(...) minut 1. Z podanych składników zagnieć półtwarde ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie orzechowe: wymieszać suche składniki i połączyć je z wrzącym mlekiem. Nadzienie makowe: sparzyć mak wrzącym...

Zdjęcia na temat: ciasto z powidłami
Wideo na temat: ciasto z powidłami