• Informacje na temat:

    ciasto z piernikami galaretka cytrynowa

Przepisy na temat: ciasto z piernikami galaretka cytrynowa
  • Marchewkowe pole

    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki oleju 4 jaja 5 marchewek 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy przyprawa do piernika(...) natłuszczonej tortownicy, piecz 40 minut w temp. 180°C. 2. Śmietanę ubij z cukrem. Galaretki rozpuść. Tężejącą galaretkę dodaj do ubitej śmietany, ubijaj. Ciasto przekrój w poprzek, posmaruj placki...

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    ...gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Ciasto cienko rozwałkować (na ok. 3 mm) i pokroić na ok 80 kwadratów (6x6cm). W połowie kwadratów wyciąć małe motywy świąteczne(...) mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Ciasto rozwałkować i foremką wycinać łosie. Ciastka piec na wyłożonej papierem...

Artykuły na temat: ciasto z piernikami galaretka cytrynowa
  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    ...gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Ciasto cienko rozwałkować (na ok. 3 mm) i pokroić na ok 80 kwadratów (6x6cm). W połowie kwadratów wyciąć małe motywy świąteczne(...) mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Ciasto rozwałkować i foremką wycinać łosie. Ciastka piec na wyłożonej papierem...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Dolce Vita

    ...wchłanianie składników odżywczych. Kiedy wsypiemy ją do soku wyciśniętego z owoców i nieco podgrzejemy, powstanie galaretka. Zmiksowane owoce przemienia w kisiel. Wszystko dlatego, że inulina podobnie...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...