• Informacje na temat:

    ciasto z pianką jagodową

Przepisy na temat: ciasto z pianką jagodową
  • Pianka jagodowa

    ...z jagodami. Masę jagodową przełożyć do długiej foremki wyłożonej folią spożywczą, łyżka uformować rowek. Włożyć do lodówki. Pozostałą śmietanę i żelatynę wymieszać i połączyć z porzeczkami, przełożyć foremki z masą jagodową i wyrównać powierzchnię. Biszkopty pokruszyć i wyłożyć nimi wierzch ciasta, lekko przycisnąć i wstawić na min. 1 h. do lodówki. Do ciasta można też użyć jagód mrożonych. Czas...

  • Smakołyki na Dzień Dziecka

    ...piekarnik do temperatury 180˚C. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Nabieraj łyżeczką ciasto i wykładaj je na blachę tak, by powstały ciasteczka. Piecz je przez ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika, gdy(...)) Przygotowanie: Jajko sparz, rozbij i roztrzep z wodą i mlekiem. Dodaj szczyptę soli oraz mąkę i dokładnie wymieszaj, by powstało lejące się ciasto. Usmaż cienkie placki. Pokrój na kawałki owoce i zawiń je...

Artykuły na temat: ciasto z pianką jagodową
  • Owocowy raj

    ...przerywając ucierania, dodaj jajka, cynamon, imbir, kardamon oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelej do okrągłej formy (posmaruj ją wcześniej tłuszczem i wysyp bułką tartą). Na wierzchu ułóż jabłka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C, piecz ok. 40 min. Wystudź. 3. Gdy ciasto ostygnie, wierzch polej tężejącą galaretką jabłkową i wstaw do lodówki, by całkowicie zastygła. Boki...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Tak przygotowana kasza manna zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. SKŁADNIKI - 1 szklanka jagód - 1 szklanka mleka - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki cukru - ¼ łyżeczki kardamonu PRZYGOTOWANIE Krok 1Jagody miksujemy na gładki mus. Krok 2Do garnka wlewamy pół szklanki mleka, cukier i przygotowany mus jagodowy. Gotujemy na małym ogniu. Krok 3Do miski wlewamy pozostają część mleka i dodajemy kaszę mannę z kardamonem. Gdy mleko z jagodami się zagotuje, dodajemy mleko z kaszą. Gotujemy przez...

  • Wykorzystujecie w swojej kuchni nasiona chia? Doskonale smakują i kryją w sobie mnóstwo substancji odżywczych. SKŁADNIKI - 5 łyżek płatków owsianych - 1 łyżka nasion chia - 1 szklanka mleka - 4 łyżki jagód - owoce do dekoracji np. Wiśnie, czereśnie - 1 łyżka orzeszków ziemnych - 1 łyżeczka miodu PRZYGOTOWANIE Krok 1Do miski wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia, dodajemy mleko i mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki.Krok 2Rano miksujemy jagody i dodajemy je do płatków z mlekiem.Krok...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Nowość z naturalnym nadzieniem malinowym Haribo stale zaskakuje swoich konsumentów. Na wiosnę na półkach sklepowych pojawiła się nowa, wyśmienita pianka Chamallows Fruity. Tym razem jest ona wypełniona naturalnym nadzieniem malinowym firmy Zentis. Chamallows Fruity przygotowane są w jednym z najbardziej ulubionych przez Polaków smaków. Na sklepowe półki trafiły bowiem waniliowe pianki wypełnione malinowym nadzieniem. Nowy produkt od Haribo wyróżnia nie tylko ciekawy kształt - małe beziki, ale...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...