• Informacje na temat:

    ciasto z owoców po nalewce

Przepisy na temat: ciasto z owoców po nalewce
  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Kołacz z leśną konfiturą Sposób przygotowania: 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak  jak w przepisie podstawowym (znajdziesz go poniżej). Zamiast skórki z cytryny dodaj nalewkę. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Przełożenie: konfiturę wymieszaj z migdałami oraz nalewką. Kruszonka: składniki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne...

  • Piękna, pyszna i zdrowa, krótko mówiąc!

  • Rabarbar - czy można go pokochać?

    .... Jeśli jednak mamy chwilę, by przygotować bardziej pracochłonny deser, spróbujmy, robiąc drożdżowe ciasto, posypać je dodatkowo rabarbarem i kruszonką. W innej wersji - możemy ułożyć pokrojony rabarbar na...

  • Przepis na tę nalewkę znalazłam w starych, kulinarnych archiwach rodzinnych. Nalewkę przygotowujemy latem z dostępnych owoców sezonowych. Gotowa jest już po 5 tygodniach, jednak najbardziej smakuje zimą, po 4 - 5 miesiącach oczekiwania na konsumpcję, kiedy dzięki niej możemy rozkoszować się esencją smaku czerwonych owoców lata. Jeśli ochota na jej przygotowanie najdzie nas zimą, to śmiało możemy użyć czerwonych owoców mrożonych.

  • Tarta z masą malinową

    Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier i jajko. Szybko zagnieć ciasto.

  • Można dodać inne przyprawy wedle gustu. Z kardamonem ostrożnie ponieważ jest bardzo intensywny. Przepis pozwala uzyskać około 2 litrów nalewki pierwszej kategorii i około 2 litrów drugiej kategorii.

  • Pigwa - polska cytryna w twojej jesiennej kuchni

    ...i niezwykle zdrowych owoców.

  • Koniec lata to czas nastawiania nalewek. A co zrobić z owocami, które zostaną nam po zlaniu tych trunków? To oczywiste... nie wyrzucać. Przedstawiam przepis na szybkie ciasto bez pieczenia, w którym możemy wykorzystać dowolne owoce pozostałe z nalewek: wiśnie, maliny, w tym przypadku czarne porzeczki.

  • Noworoczne mięsne hity

    ...osobno) zawiń w ciasto. Posmaruj jajkiem. Ułóż na blasze z pergaminem. Piecz przez 10 minut w 200°C. Zmniejsz temp. do 180°C. Piecz 30 minut, Schab nadziewany morelami Sposób przygotowania...

  • Mój ocet z resztek powstaje właśnie z … resztek pozostałych po nalewce z kwiatów bzu. Parę dni temu odcedzałam syrop potrzebny do przygotowania aromatycznej nalewki. W pierwszym odruchu chciałam te resztki wyrzucić na kompost, jak co roku. Ale tym razem jakoś tak sugestywnie zapachniały mi te resztki, że nie umiałam ich wyrzucić. W zamian nastawiłam ocet z resztek na lato. Wśród aromatycznych resztek znalazły się baldachy kwitnącego bzu i plasterki ekologicznych cytryn. Że też nigdy wcześniej...

Artykuły na temat: ciasto z owoców po nalewce
  • Owoce pigwy

    Ugotowane z cukrem będą doskonałym dodatkiem do ciast. Z pigwy robi się m.in. nalewki, galaretki, syropy, konfitury, wina i kompoty. Z pektynami Pigwa zawiera dużo pektyn, dzięki czemu ma właściwości żelujące. Dlatego dodaję ją do przetworów z owoców, które słabo się zsiadają. Sok pełen witamin 1 kg owoców pigwy myję, przekrawam na 4 części i usuwam gniazda nasienne. Nie obieram...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • ​Pierożki z nadzieniem wiśniowym

    ...wgłębienie. Wsyp łyżkę soli, wbij jajko i wlej pół szklanki letniej wody. Całość wymieszaj i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je i za pomocą szklanki wykrój kółka.  Na każde nałóż wiśniową porcję nadzienia. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi.  W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Do wrzątku włóż przygotowane pierogi i gotuj do momentu wypłynięcia. Przed podaniem polej je roztopionym masłem, aby się...

  • Pasują do sałatek, deserów, na grilla, jako przekąska i dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o owocach! Pyszne i zdrowe, 1 lipca mają swoje święto – Międzynarodowy Dzień Owoców. Na czerwono Czerwone owoce zawierają witaminę C, beta-karoten, prowitaminę A, potas i błonnik. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Do wyboru mamy całe pyszne „towarzystwo": truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie. Jako że sezon na truskawki będzie się pomału zbliżać do końca, korzystajmy z tych owoców póki czas! Warto je...

  • Zapomniany agrest

    Trochę zapomniany, króluje w przetworach, ale nie tylko. Agrest jest przede wszystkim najzdrowszym z owoców!

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Hity domowej spiżarni

    .... Połówki obranych i wypestkowanych owoców zalewamy gorącym syropem z wody i cukru. Pasteryzujemy 15-20 minut. Przetwory z róży Skład na 4 słoiki po 250 ml: Róże w syropie: 750 ml wody, 300

  • Nawet jeśli pogoda nas nie rozpieszcza, a za oknem częściej pada niż świeci słońce, istnieje deser, który niezawodnie każdemu poprawi humor - pyszne ciasto z malinami. Fot. 123RF/Picsel Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen Ample. Różnią się one między sobą kolorem, wielkością owoców i smakiem. Maliny oczywiście...

  • ​Miechunka - zdrowa i smaczna

    ...może stanowić świetną przekąskę  lub dodatek do porannej owsianki lub muesli. Przy zakupie suszonej miechunki oraz wszelkich innych suszonych owoców, warto jednak zwrócić szczególną uwagę na(...) temperaturze, a ta, jak wiadomo niszczy bezcenne składniki pozbawiając owoce wartości odżywczych i zostawiając w nich tym samym niemalże sam cukier.  Zupełnie inaczej dzieje się w przypadku owoców...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...