• Informacje na temat:

    ciasto z olejem z rabarbarem

Przepisy na temat: ciasto z olejem z rabarbarem
  • Wypieki z rabarbarem

    Ciasto ucierane posypane migdałami Sposób przygotowania 1. Maliny przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarzną i ociekną. W tym czasie w miseczce wymieszaj resztę 1 i 1/3 szkl. mąki, 3 łyżki cukru(...) do pieczenia. Potem połącz z pozostałą mąką ziemniaczaną. Porcjami domieszaj do masy maślanej. Całość szybko utrzyj mikserem.  4. Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto ucierane...

  • Placek z rabarbarem

    ...wymieszaj zsiadłe mleko z jajkami i olejem. Domieszaj porcjami do sypkich składników. Szybko wymieszaj całość mikserem. Wyłącz go, gdy tylko składniki dobrze się połączą (zbyt długo ucierane ciasto po upieczeniu może zrobić się gumowate i niesmaczne). Do ciasta dodaj rabarbar. Przemieszaj całość łyżką. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do...

  • Najlepsze słodkości z rabarbarem

    Szybkie ciasto rabarbarowo-bananowe Składniki na 12 kawałków: - 350 g rabarbaru, - 1 łyżka+150 g cukru, - 150 g twarożku, - 6 łyżek mleka, - 6 łyżek oleju, - opakowanie cukru waniliowego(...) dodawać pozostałą mąkę, najpierw wyrabiając robotem, później ręcznie. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok 26 cm, i umieścić w natłuszczonej okrągłej formie. Do rabarbaru dodać banany pokrojone...

  • Truskawkowe wypieki

    ...z ksylitolem i dodatkami.  2. Żaroodporną okrągłą formę grubo posmaruj olejem (lub masłem) i wysyp bułką tartą. Przelej do niej przygotowane ciasto. Rozłóż truskawki bez szypułek, lekko wciskając je do(...). Delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki, wmieszaj pianę do masy jajecznej. 3 Ciasto przelej do formy. Poukładaj truskawki, lekko wciskając je do masy. Foremkę wstaw do rozgrzanego...

  • Rolada jogurtowo-rabarbarowa

    Delikatne ciasto bezowe z pysznym nadzieniem.

  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    ...idealne ciasto powinno mieć gładką konsystencję, przypominającą bitą śmietanę. Następnie na patelni z rozgrzanym wcześniej olejem, formuj łyżką drobne placuszki. Smaż je z obu stron, aż do uzyskania(...) olejem potrzebują chwili, aby urosnąć. Masę warto odstawić przynajmniej na 20 minut. Z kolei soda oczyszczona to o wiele szybszy zawodnik! Działa równie skutecznie, ale z prędkością błyskawicy. Po jej...

  • Najciekawsze przepisy na muffinki

    ..., aby odtajał, odcisnąć nadmiar wody. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli. Szpinak pokroić i zmiksować z olejem. Jajka, cukier, cukier waniliowy i ubić za pomocą robota kuchennego. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Szpinak i mąkę dodawać na przemian do ubitych jaj i wyrabiać na gładką masę. Dodać czekoladę. Ciasto nakładać do formy na 6 muffin i piec w 2 partiach w temp 175 st. C przez 20

Artykuły na temat: ciasto z olejem z rabarbarem
  • Rabarbar

    ...wystudź na kratce. Tuż przed podaniem ciasto delikatnie oprósz cukrem pudrem. Strudel z rabarbarem i jabłkami Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 30 dag + 3 łyżki mąki pszennej, 1 żółtko, 125 ml(...) 30 dag mąki, dodaj sól, żółtko, wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, po-smaruj olejem, przykryj folią spożywczą i odłóż na 30 min, by odpoczęło. Masło roztop w rondelku. Jabłka obierz...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...

  • Szybki placek z rabarbarem

    ...cukier wanilinowy. Gdy piana będzie już lśniąca i gęsta zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku naprzemiennie z olejem. Na koniec w 2-3 porcjach wsyp suche składniki. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Na wierzchu rozłóż rabarbar. Piecz 40-45 min w temperaturze 180°C do tzw...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...

  • Czas rabarbaru

    ...sól, płatki oraz przesianą mąkę. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto i odstaw na 20-30 min w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (najlepiej posmaruj całą patelnię równomiernie olejem(...) i 125 ml wody. Zagnieć gładkie, nieklejące się ciasto, uformuj z niego kulę i posmaruj olejem. Przykryj folią i odłóż na 30 minut, aby odpoczęło. Obierz gruszki i wykrój gniazda nasienne. Pokrój je...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, może zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój...

  • A na talerzu maj

    ...nałóż na talerz porcję twarożku do smarowania mięsa. Tarta z rabarbarem, truskawkami i bezą 10-12 porcji Poziom trudności: 3 Czas przygotowania: 1,5 godziny + plus 6 godzin na schłodzenie Kruche ciasto: 400 g przesianej mąki pszennej krupczatki, 65 g cukru pudru, 200 g schłodzonego masła, 2 żółtka, pół szklanki wody o temperaturze pokojowej, 350 g rabarbaru obranego i pokrojonego...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Gofry gryź!

    ...liście mięty i pistacje do podania Miodowy jogurt: wymieszaj jogurt z miodem. Przelej masę do sitka, połóż je na misce i wstaw do lodówki na noc. Ciasto na gofry: w kubku wymieszaj drożdże ze(...), powinna podwoić objętość. Wtedy dodaj jajka z proszkiem do pieczenia i znów wymieszaj. Piecz gofry w dobrze rozgrzanej gofrownicy posmarowanej olejem po 4-5 minut. Gdy się pieką, przygotuj sałatkę...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z rabarbarem popite chłodnym kompotem...