• Informacje na temat:

    ciasto z olejem i dżemem

Przepisy na temat: ciasto z olejem i dżemem
  • Przysmaki z dżemem

    ...roztrzep z jajkami oraz olejem rzepakowym. 3. Mąkę przesiej. Dodaj do niej mokre składniki oraz rozczyn. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw, aż podwoi objętość. 4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni(...) rozmieszanym z łyżką mleka. 9. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Tartaletki z dżemem Sposób przygotowania 1. Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, jajka oraz śmietany zagnieć ciasto...

  • Uczta naleśnikowa

    Znacie je tylko w wersjach z dżemem lub twarożkiem? A naleśniki to mnóstwo innych opcji. Zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

  • ​Vetkoek

    Charakterystyczny dla kuchni południowoafrykańskiej puszysty chlebek drożdżowy smażony w głębokim tłuszczu, często podawany z nadzieniem, na przykład z mielonego mięsa, albo na słodko, z syropem lub dżemem.

  • Racuchy z owocami

    ...żółtka, wsyp kaszkę, mąkę i proszek. Dolej olej oraz mleko. Na koniec domieszaj pianę ubitą z białek. Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładaj ciasto, formując owalne racuchy. Smaż(...) lekko zbrązowieją od spodu. Gotowe racuchy obłóż morelami. Polej miodem z patelni.  Jabłkowe z dżemem leśnym Sposób przygotowania 1. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dosyp...

  • Lekkie pankejki w kolorowym sosie

    Sposób przygotowania 1. Podgrzej delikatnie 3 łyżki oleju. Zmiksuj serek z mlekiem, jajkiem i ciepłym olejem. Mąkę przesiej (pankejki będą jeszcze bardziej puszyste) i wymieszaj z proszkiem, sodą i małą szczyptą soli. Ponownie miksując, dodawaj do mokrych składników  po porcji mąki. Miksuj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw pod przykryciem na 20 minut, by ciasto odpoczęło i było puszyste po...

  • Kefirowe racuszki

    W miseczce wymieszaj szklankę mąki pszennej ze szklanką kefiru. Dodaj jajko i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksuj na gładko. Porcje ciasta nałóż łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż małe racuszki na złoty kolor z obu stron. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z dżemem niskosłodzonym.

  • Placki z kruszonką

    Serowiec z borówkami oraz makiem Sposób przygotowania 1. Spód: twaróg wymieszaj z olejem i mlekiem. Dodaj cukier, jajko i skórkę z cytryny. Wsyp mąkę i proszek. Szybko zagnieć ciasto. Blachę (32(...)) wyłóż pergaminem. Składniki ciasta zagnieć. Odłóż 2/3 ciasta, resztę wymieszaj z kakao i zagnieć.  2. Jasne ciasto rozdziel. Jedną część zetrzyj na spód blachy. Posmaruj konfiturą. Na to zetrzyj ciasto...

  • Placuszki jabłkowo-bananowe

    ...1. Mleko miksuję z jajkiem, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i olejem. 2. 2 jabłka obieram, kroję w plastry, 1 i 1/2 banana – w krążki (skrapiam go sokiem z cytryny, by nie ściemniał). Owoce dodaję do ciasta, mieszam. Smażę na tłuszczu placuszki, osączam je na papierowym ręczniku. 3. Placuszki układam na talerzu, na nich pokrojone owoce i dżem, tak by powstała śmieszna buzia...

  • Naleśniki z dyni

    .... Wszystko delikatnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.  Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nakładaj na nią po jednej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Smaż placki na niezbyt dużym ogniu. Gdy się zrumienią, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około dwie minuty.  Podawaj placki na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i dżemem. Możesz je też oprószyć cukrem...

  • Chleb kokosowy z chia

    ...z olejem ubij za pomocą trzepaczki. Stopniowo wsypuj mieszankę suchych składników i dokładnie wymieszaj ciasto. Na końcu dodaj przestudzone zaparzone chia i raz jeszcze dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto do keksówki o wymiarach 20 × 10 cm. Piecz chlebek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Do chleba pasują dodatki zarówno wytrawne (pasztet, hummus...

Artykuły na temat: ciasto z olejem i dżemem
  • Pyszne ciasta z czereśniami

    ...rozpuścił. Tort uwolnić z formy. Czereśnie posmarować dżemem. Posypać migdałami. Ciasto śmietanowe z czereśniami Składniki: 250 g masła 250 g + 4 łyżki cukru 150 g masy marcepanowej(...) waniliowego, sól, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, nałożyć ciasto. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut...

  • Angielskie racuchy

    .... Przykrywamy miskę i czekamy 20 minut. Smarujemy olejem wnętrze metalowych obręczy i patelnię. Pierścienie kładziemy na rozgrzanej patelni. Chochlą nakładamy ciasto do obręczy na wys. ok. 2 cm. Smażymy ok. 5 minut, aż placuszek się zarumieni i utworzą się dziurki. Odwracamy obręcz, lekko nożem odkrawamy brzegi i 2 minuty podsmażamy z drugiej strony. Dekorujemy cukrem pudrem i owocami lub jemy z dżemem...

  • Marcepanowo-orzechowe grzebienie

    Sposób przygotowania:  1. Marcepan zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj zmielone orzechy, cynamon, cukier i jajka. Wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj żółtka z mlekiem, olejem i cukrem. Twaróg rozdrobnij widelcem. Dodaj przesiane suche składniki oraz jajka z dodatkami. Wyrób ciasto. 2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wytnij z niego osiem prostokątów o wymiarach...

  • Porzeczkowe wypieki

    Czerwona, biała czy czarna porzeczka plus ciasto kruche, biszkoptowe albo jogurtowe to słodko-kwaśny przebój tego lata.

  • Iskrzące pączki

    .... Wymieszaj ręką, dodając stopniowo wodę i olej. 2. Przełóż na blat wysypany mąką i ugniataj ciasto przez ok. 10 minut. Wysmaruj miskę olejem  i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. 3. Po tym czasie ugniataj ciasto jeszcze raz, przez ok. 5 minut, aby pozbyć się zbędnego powietrza. Uformuj kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej...

  • Naleśniki z dyni

    .... Wszystko delikatnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.  Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nakładaj na nią po jednej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Smaż placki na niezbyt dużym ogniu. Gdy się zrumienią, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około dwie minuty.  Podawaj placki na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i dżemem. Możesz je też oprószyć cukrem pudrem...

  • Na bóle reumatyczne - pigwa

    .... W terapii można ją wykorzystać w postaci gęstego deseru - gotować 20 minut z wodą lub winem. Albo przygotować z niej dżem czy upiec ciasto pigwowe na kruchym spodzie, jak szarlotkę.  Święta Hildegarda(...). Talerzyki  wykładamy papierem do wypieków i dobrze smarujemy go olejem. Rozkładamy na nim schłodzona masę na grubość ok. 1 cm. Zostawiamy do wyschnięcia na 3-4 tygodnie. Po ususzeniu kroimy w kostkę...

  • Jarskie placuszki

    ...mąki, 3 szklanki mineralnej wody gazowanej, łyżka oleju, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki cukru. Przygotowanie: Składniki miksujemy. Ciasto powinno być nieco bardziej płynne niż na zwyczajne naleśniki.  Naleśniki smażymy partiami na mocno rozgrzanej patelni teflonowej, natłuszczonej tylko raz, na początku, olejem, margaryną masłem, słoninką, itd...

  • Torcik serowy z wiśniami

    ...(o średnicy 18-20 cm) posmaruj olejem. Ciasteczka włóż do torebki foliowej i rozgnieć wałkiem do ciasta na średniej wielkości kawałki. Masło roztop w rondelku na małym ogniu, następnie wymieszaj...

  • Jakie barwniki spożywcze mogą powodować kłopoty ze zdrowiem?

    Często nie zdajemy sobie sprawy, że barwniki spożywcze są dodawane niemal do wszystkich produktów, które jemy na co dzień – od chleba po wędliny. Podpowiadamy, których należy unikać.