• Informacje na temat:

    ciasto z mlekiem karmelowym

Przepisy na temat: ciasto z mlekiem karmelowym
  • Karmelowe słodkości

    Gofrowa wieża Sposób przygotowania 1. Żółtka zmiksuj z mlekiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, olejem i aromatem. Białka ubij ze szczyptą soli, miksując dodaj cukier, połącz obie masy, mieszaj dłuższą chwilę.  2. Ciasto wlewaj do gofrownicy i piecz około 3 minuty. Układaj jeden na drugim. Do garnka wsyp cukier, podgrzewaj, aż ściemnieje. Dodaj masło, wymieszaj, dodaj śmietanę...

  • Przekładaniec karmelowy

    ..., mieszając, aż masa zagotuje się i zacznie gęstnieć (3-4 minuty). Na koniec dodaj masło i rum. 3. Ciasto połam na małe kawałki i rozłóż do 6 słoiczków. Na ciasto wyłóż krem. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny. 4. Na sos karmelowy wymieszaj mikserem wszystkie składniki (odłóż 3-4 łyżki śmietany). 5. Wyjmij z lodówki słoiki z ciastem i kremem karmelowym. Najpierw rozłóż pozostawioną ubitą...

  • Babeczki karmelowe

    ...do deserów trochę tłuszczu do posmarowania foremek Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie rozwiń, połóż na deseczce i pozostaw tak ok. 25 minut w pokojowej temperaturze, by rozmarzło. Potem płat ciasta lekko rozwałkuj. Z placka wytnij 12 kółek. 2. Przygotuj 12 jednakowych żaroodpornych miseczek. Posmaruj je tłuszczem. Wyłóż krążkami ciasta i mocno dociśnij je do ścianek miseczek. Ciasto...

  • Przekładaniec karmelowy

    ..., wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Rozpuść 2/3 masła i dodaj wraz z esencją waniliową do mąki. Wyłóż formę papierem do pieczenia, tak aby wystawał na boki. Zagnieć ciasto i wyklej nim formę. Wstaw do piekarnika, piecz 10 minut w temp. 180 st. C i ostudź (10 minut). 2. Wymieszaj w rondelku mleko, resztę masła, brązowy cukier i miód. Podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut. Wylej masę na ciasto...

  • Gruszka w karmelowej glazurze

    Sposób przygotowania Przygotowanie kruchego ciasta Składniki na kruche ciasto poszatkuj. Zagnieć z nich kruche ciasto. Rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta wykrój 6 okręgów o średnicy 8 cm. Umieść ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 7 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostaw do schłodzenia...

  • Odwrócone korzenne ciasto śliwkowe

    Ciasto nie jest przesadnie słodkie i świetnie komponuje się z popołudniową herbatką.

  • Wytrawne gofry ze szparagami

    Gofrom z bitą śmietaną, przetworzonymi owocami i karmelowym sosem w tym sezonie mówimy stanowcze NIE. Stawiamy na zdrową alternatywę w wiosennej wersji z aromatycznymi szparagami.

  • Brownie ze słonym karmelem

    Sposób przygotowania 1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Zdejmij z ognia...

  • Pieczony jagielnik (sernik jaglany)

    .... Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, wykleić nim spód tortownicy (o średnicy 18-20 cm) i piec przez ok. 12minut w temperaturze 200°C, aż się zezłoci. Wyłożyć masę na upieczony spód i piec jeszcze przez 30-40 minut w temperaturze 180°C (albo 20minut w 200°C), aż wierzch będzie lekko zrumieniony. Kroić dopiero po wystudzeniu. Najlepiej następnego dnia. Ciasto można podawać z kokosową masą...

  • Pomysły na gruszkę. Smaczne i proste

    Gruszki to owoce, który potrafią nadać wielu potrawom nieoczywistego smaku i aromatu. W trwającym na nie sezonie warto zrobić dżem, czy upiec aromatyczne ciasto. Ale gruszki można też wykorzystać do odważniejszych kulinarnych zestawień. Oto nasze propozycje!

Artykuły na temat: ciasto z mlekiem karmelowym
  • Babka karmelowa

    Niskokaloryczne, zdrowe ciasto idealne na spotkanie z przyjaciółmi.

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

  • Tarta karmelowa ze śliwkami

    Pyszna i pachnąca.

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Chrupiące cukierki gruszkowo-karmelowe

    Albo krówkowe jeśli ktoś woli. Szybciutkie w przygotowaniu i takie … no właśnie inne…   3 porcje 6 płatów brick albo ciasta filo 3 dojrzałe...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Placek z jagodami

    Do tego ciasta najlepiej dodać ciemny cukier trzcinowy muscovado o intensywnym posmakumelasy albo nieco jaśniejszy demerara o smaku karmelowym.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Sernik z karmelem

    ..., wymieszać, a następnie połączyć z pozostałą masą. 1/3 masy nałożyć na ciasto. Nałożyć kleksy budyniu, 1/3 masy, pozostały budyń i resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...