• Informacje na temat:

    ciasto z masy makowej z bakaliami

Przepisy na temat: ciasto z masy makowej z bakaliami
  • Lukrowany makowy kołaczyk

    Pyszne ciasto pełne zdrowych i pożywnych bakalii. Domownicy będą zachwyceni!

  • Ciasto makowe Julki

    Składniki: Ciasto: 1 jajko 1/4 kostki masła dowolna mąka bezglutenowa 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia cukier puder cukier waniliowy opakowanie masy makowej z bakaliami(...) z cytryny i cukrem. Rodzynki pokroić i dołożyć do masy serowej (nie miksować). Składniki ciasta zmiksować. Tortownicę posmarować masłem, również boki. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz(...). Rodzynki i migdały sparzyć, odstawić na kilka minut, dobrze osączyć, ewentualnie grubo posiekać. 3. Mąkę wymieszać z bakaliami, wsypać do masy żółtkowej, ponownie wymieszać. Porcjami dodawać ubite...

  • Szybki makowiec

    Składniki: 50 dag mąki 5 dag drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka skórka otarta z cytryny 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki masła duża puszka gotowej masy makowej z bakaliami białko Przygotowanie(...) min, by podrosło. Masę makową połącz z białkiem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, podziel na 2 części. Rozwałkuj je na prostokąty, posmaruj masą makową i zwiń. Włóż do natłuszczonej lub wyłożonej...

  • Tort Noworoczny, słodkie powitanie Nowego Roku

    ....  Połączenie maku, bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie. Składniki: 5 jajek 2 duże łyżki płynnego miodu 850 g masy makowej np. Bakalland(...) cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną...

  • Strucla z makiem - Maciej Kuroń

    Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanki); 200 g cukru; 150 g masła; 250 ml mleka; 30 g drożdży; 3 jajka. Masa makowa: 500 g maku; 200 g cukru; 100 g masła; 2 jajka; cukier waniliowy; 50 g rodzynek; kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej.

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...minut 1 porcja: 450 kcal Baba z makiem i czekoladą Składniki: - 1 puszka masy makowej, skórka otarta z cytryny, - 1/2 szklanki mleka, - trochę aromatu rumowego lub migdałowego do ciast, 25(...) posypania gotowej babki Przygotowanie: 1. Do masy makowej dodać otartą skórkę z cytryny i podgrzane mleko, dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem...

Artykuły na temat: ciasto z masy makowej z bakaliami
  • Makowe ślimaczki

    ... 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C (jeśli masz termoobieg temp. ustaw na 200 st.). 2. Na blacie rozłóż płat gotowego ciasta drożdżowego. Posmaruj go równo połową masy makowej. To samo(...) pudrem  lub udekoruj bakaliami według własnego uznania.

  • Pascha to tradycyjna wielkanocna potrawa, która przyszła do nas ze wschodu, ale już na tyle dobrze zadomowiła się w polskiej tradycji kulinarnej, że niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez jej udziału. Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser. Fot. materiały prasowe Składniki: · 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy · 200 g masła (miękkiego) · 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków · 4 żółtka · 1 op. cukru waniliowego · 100 g pistacji Kresto · 50 g...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    ...makowy spód: 250 g masy makowej Bakalland 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miękkiego masła 2 małe jajka 50 g mielonych orzechów(...), dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej...

  • Rafał zaproponował sernik, jednak jego wersja znanego tego ciasta was zaskoczy. Spód:140 g migdałów90 g mąki pszennej120 g cukru pudru120 g masłaszczypta soli1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Masa serowa500 g twarogu sernikowego500 g ricotty600 g kwaśnej śmietany 18%8 jajekskórka starta z 1 pomarańczyaromat waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii600 g białej czekolady SpódMigdały rozdrobnić, przesypać do głębokiej miski i dodać do nich mąkę oraz cukier puder. Masło rozpuścić i dodać...

  • Makowiec z wiśniami

    Do masy makowej można dodać posiekane bakalie, np. suszoną żurawinę, migdały lub orzechy.

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Migdałowa nuta

    ...paczki herbatników, mała puszka masy makowej, 10-15 dag orzechów i migdałów, 2 łyżki miodu Na krem: 1 i 1/2 opakowania serka mascarpone, 2 łyżeczki żelatyny, 4 łyżeczki likieru migdałowego, 4 łyżki cukru(...), 2 łyżki rumu, po 5 dag płatków migdałowych i daktyli, łyżeczka cynamonu, 15 dag masy marcepanowej, 15 dag cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki gorącej wody Ponadto: arkusz pergaminu, białko...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...

  • Idealny makowiec

    ...z makiem, warto dodać trochę rozczynu do masy makowej. Wtedy masa nieco rośnie i nie oddziela się od ciasta. O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie w masie, czyli orzechy laskowe i włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa oraz rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy figi. Zobacz przepisy: Przepis Ani Starmach Z kremem Ciasta z bakaliami Zobacz także:

  • Sernik na kruchym spodzie z solonym karmelem. Kruchy spód100 g mąki pszennej3 szklanki cukru pudru½ łyżeczki proszku do pieczenia60 g zimnego masła1 żółtko Masa serowa225 g białej czekolady700 g dwukrotnie zmielonego twarogu (do wypieków)125 ml śmietany kremówki 36% 5 dużych jajek1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Solony karmel1 szklanka cukru4 łyżki wody8 łyżek śmietany kremówki 36%2 łyżki masładuża szczypta solisolone orzeszki ziemne do smaku Kruchy spódDno blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm...