• Informacje na temat:

    ciasto z masą makową bitą śmietaną i czekoladą

Przepisy na temat: ciasto z masą makową bitą śmietaną i czekoladą
  • Wypieki z amerykańskiej cukierni

    ...do studzenia. Dobrze smakuje z bitą śmietaną z cynamonem. Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal Chlebek bananowy z orzechami pecan (Banana Bread) Składniki: - 150(...) kremową masę, kolejno dodawać jajka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać mieszankę makową, wymieszać. W formie do muffin umieszczać po 2 foremki papierowe, nałożyć do nich...

Artykuły na temat: ciasto z masą makową bitą śmietaną i czekoladą
  • Ciasta w paski

    ...trzech plackach biszkoptowych. Na warstwie śmietany rozłożyć brzoskwinie. Placki nałożyć na siebie, lekko dociskając. Przykryć odłożonym plackiem. Ciasto obłożyć bitą śmietaną (najlepiej za pomocą(...) przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać z makiem (suchy mak należy dwukrotnie zemleć). Porcjami dodawać, mieszając, do masy jajecznej. Podłużną formę wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto przełożyć do...

  • Nawet jeśli pogoda nas nie rozpieszcza, a za oknem częściej pada niż świeci słońce, istnieje deser, który niezawodnie każdemu poprawi humor - pyszne ciasto z malinami. Fot. 123RF/Picsel Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen Ample. Różnią się one między sobą kolorem, wielkością owoców i smakiem. Maliny oczywiście...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...wspólnie wystawne, uroczyste śniadanie, na które podajemy jajecznicę z łososiem, bitą śmietaną i croissanty. Jajecznicę trzeba usmażyć z dużą ilością masła, żeby była kremowa. Później wystarczy(...). Posmaruj masą makową, zwiń roladę, zawiń końce pod spód, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. godziny w temperaturze 170°C. Gdy ostygnie, polej lukrem lub posyp cukrem pudrem, udekoruj...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Słodkości w paski

    ...ubitymi na pianę. Masę serową wyłóż na makową. Ciasto piecz godzinę w temp. 180° C. Gdy ostygnie, polej je stopioną gorzką czekoladą i posyp wiórkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut(...) porcję konfitury wiśniowej, porcję bitej śmietany oraz wiśnie z kompotu. Koniecznie sprawdź, czy w owocach z kompotu nie ma pestek. 4. Ostatnim plackiem przykryj ciasto, wierzch udekoruj śmietaną. Na...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Rafał zaproponował sernik, jednak jego wersja znanego tego ciasta was zaskoczy. Spód:140 g migdałów90 g mąki pszennej120 g cukru pudru120 g masłaszczypta soli1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Masa serowa500 g twarogu sernikowego500 g ricotty600 g kwaśnej śmietany 18%8 jajekskórka starta z 1 pomarańczyaromat waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii600 g białej czekolady SpódMigdały rozdrobnić, przesypać do głębokiej miski i dodać do nich mąkę oraz cukier puder. Masło rozpuścić i dodać...

  • Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby czekolady. Dziś przedstawiamy wam garść przepisów, dzięki którym będziecie mogli jeść ją jeszcze częściej. Fot. 123RF/Picsel Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównie jest to magnez i wapń. Jedna tabliczka czekolady zawiera około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te właśnie mikroelementy! Znajdziemy w niej także sporo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest...