• Informacje na temat:

    ciasto z makiem i posypka

Przepisy na temat: ciasto z makiem i posypka
  • ​Ciasto Cafe z posypką

    ...gładką pastę. Dodaj cynamon i mąkę. Wstaw do lodówki. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Foremkę nasmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Ciasto umieść w formie. Nałóż  posypkę, kawałki jabłek i kawałki marcepanu. Piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut. Do dekoracji: połącz syrop klonowy z cukrem i ozdabiaj ciasto, używając rękawa cukierniczego. Kiedy lukier zastygnie, podawaj ciasto. Przepis...

  • jeśli macie "wolne" białko polecam zrobić posypkę do ciasta. Z jednego białka wychodzi mnóstwoooo serduszek, przyznam że mnie pod koniec już sie nie chciało wyciskać

  • Pączki z posypką

    Sposób przygotowania 1. Mąkę, cukier, mielone migdały i drożdże wymieszaj. Jajka połącz z letnim mlekiem, dodawaj do masy, wymieszaj. Wlej olej, zapach migdałowy, wsyp sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę przykryte ściereczką Podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Wykrój szklanką i kieliszkiem kształt pączków z dziurką, przykryj ściereczką.  2. W garnku rozgrzej olej. Smaż...

  • Proste danie wegetarianskie.

  • Wieniec z makową posypką

    .... Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz jajka, śmietanę i zaczyn drożdżowy. Rękoma zagniataj ciasto, powoli dolewając stopione masło. Całość dobrze wyrób. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.  2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkuj na prostokąt (45 x 65 cm). Przetnij go wzdłuż na 2 paski...

  • Ciasto kruche z makiem i powidłami pod bezową kołderką bardzo ciekawie wygląda i pysznie smakuje. Polecam.

  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Dzięki przetworom również w zimowe dni możesz upiec ciasta z owocami. Smaku doda im chrupiąca posypka.

  • Wiem,że masa makowa z puszki budzi wiele kontrowersji.Jeżeli jednak dobrze ją doprawimy wyjdzie nam naprawdę pyszne ciasto....

  • Oponki serowe w pudrowej posypce

    Sposób przygotowania 1. W dużej miseczce wymieszaj serek waniliowy z twarogiem, jajkami oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodaj cukier waniliowy. Czekoladę posiekaj albo grubo zetrzyj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z czekoladą.Wsyp do składników w miseczce. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie porcje. Kolejno przekładaj je na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek...

  • Poniższy przepis jest na dwie strucle. Strucle są polane lukrem i posypane rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz kolorową posypką.

Artykuły na temat: ciasto z makiem i posypka
  • Amerykańskie donuty z posypką

    ...1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Włóż je do oprószonej mąką miski, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe...

  • Szarlotka z cynamonową posypką

    .... Dodajemy do musu jabłkowego razem z brązowym cukrem, mieszamy. Powstałą masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy. Przesiewamy 1 i 1/2 szklanki mąki, dodajemy cukier, cynamon i 125 g masła w kawałkach, siekamy nożem. Następnie rękoma wyrabiamy ciasto, by powstała kruszonka. Posypujemy nią wierzch ciasta, delikatnie ugniatając. Pieczemy około 50 minut w 200ºC. 10-15 minut przed końcem przykrywamy...

  • Sernik z migdałową posypką

    ...ciasto. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na placek o śr. ok. 32 cm. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Spód i brzegi tortownicy wylepić ciastem i gęsto(...) 200°C. Piec 45 minut. Resztę masła stopić. Wymieszać z mlekiem, pozostałym cukrem, płatkami migdałowymi i ostatnim jajkiem. Masą posmarować sernik i piec dalej 15-20 minut. Wystudzone ciasto...

  • Ciasto z bananów? Czemu nie!

    Ciasto bananowe z posypką zagościło na polskich stołach. To silna konkurencja dla sernika.

  • Truskawkowe ciasto z kruszonką

    ...4 łyżki cukru, mleko z drożdżami i wyrabiamy. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe mleko, jajo i wyrabiamy. Ciasto(...), studzimy. Dodajemy do mąki razem z żółtkiem jaja i wyrabiamy ręką, by powstała posypka. Na koniec łączymy z płatkami kukurydzianymi i wstawiamy do zamrażalnika na około 10 minut. 3. Tortownicę o średnicy...

  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    ...w plastry. Tort z orzechów laskowych Składniki: Ciasto: 80 g prażonych orzechów laskowych (bez łupinek), 180 g mąki tortowej, 6 jajek, 150 g cukru. Posypka: 120 g drobnego cukru, 50 g prażonych(...) do nagrzanego do 150°C piekarnika. Po 20 minutach pieczenia przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i dopiekamy jeszcze około 30 minut. Gotową chałkę lekko studzimy w formie. Wyjmujemy i przed...

  • Ciasta z powidłami

    ...minut 1. Z podanych składników zagnieć półtwarde ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie orzechowe: wymieszać suche składniki i połączyć je z wrzącym mlekiem. Nadzienie makowe: sparzyć mak wrzącym(...). Nadzienie powidłowe: powidła wymieszać z odrobiną rumu. 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować na płaty równej wielkości. Płaty przenosić stopniowo (na wałku) na blachę, smarując nadzieniami...

  • Coś na drogę

    ...​Wyzwanie? Szesnaście godzin jazdy samochodem, z dzieckiem, które nie lubi kanapek. Co w takiej sytuacji robią Agnieszka i Pascal? Zabierają w podróż domowe sałatki, koktajle i ciasto, żeby uniknąć jedzenia w przydrożnych barach, co może skończyć się niestrawnością. A ty jak szykujesz się do drogi?

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Amerykańskie pączki

    .... Mokre składniki wlać do suchych, zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut mikserem z hakiem lub dłużej ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli bardzo klei się do rąk, można dosypać nieco mąki.  2. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut.  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat...