• Informacje na temat:

    ciasto z mąki kukurydzianej chińskiej

Przepisy na temat: ciasto z mąki kukurydzianej chińskiej
Artykuły na temat: ciasto z mąki kukurydzianej chińskiej
  • Tofu generała Tso

    Składniki: Na tofu: 400 g tofu, osuszonego ciętego w 2,5 centymetrowe kostki 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 ubite białko Olej orzechowy do głębokiego smażenia Szczypta soli(...) 1-centymetrowe kawałki Przygotowanie: Pokrój tofu w kostki. Wymieszaj mąkę kukurydzianą i jajko w misce, dodając sól i pieprz. Mieszaj, aż ciasto będzie gęste, ale ciągle płynne. Obtocz...

  • Nie wiedzą co to deser. W większości swoje zapotrzebowanie na cukier zaspokajają naturalnymi darami nieba. Słodkie niespodzianki i ciasteczka spożywają symbolicznie lub na specjalne okazje. Czego to Chińczycy nie wymyślą?! Fot. 123RF/Picsel "Czyścić stoły"- tak dosłownie brzmi tłumaczenie słowa deser z języka francuskiego (desservir). Dla Chińczyków jednak deser, nie ma nic wspólnego z degustacją słodkości lub serwowaniem smakołyków tuż po posiłku. Słodycze w Chinach podaje się jako przekąskę...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    ..., kopytka, a także biszkopty bez cukru, czerstwe ciasto drożdżowe, pszenne pieczywo. Zrezygnujmy z grubych kasz, razowych makaronów i chleba: są ciężkostrawne, mogą drażnić układ pokarmowy.  Warzywa(...) lub kaszki kukurydzianej. Pijmy małymi łykami. Wypijajmy około 2 litrów płynów. Najlepsza jest woda mineralna, gorzka herbata, gorzkie kakao, kawa zbożowa, niesłodzone rozcieńczone kompoty, napar...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...

  • Chińskie kontrasty

    Ryba słodko-kwaśna 200 g filetów z soli; łyżka mąki kukurydzianej; białko; łyżka wódki; łyżka białego octu winnego; sól; imbir, natka pietruszki; 250 ml bulionu rybnego. Filety pokroić w niewielkie kawałki. Ubić białko na lekką pianę i osolić. Dodać wódkę i 3/4 mąki kukurydzianej. Wymieszać i ubić na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Otoczyć rybę w cieście, smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Od zasmażki do fusion

    ..., w której pokochaliśmy kuchnię azjatycką. Wcześniej też może byśmy kochali, ale nie było gdzie. Przed rokiem ’89 w Warszawie liczyło się tylko Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Chińskiej przy Senatorskiej (dwa...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Żywność, która zniszczy ci zdrowie

    ...dla zdrowia chemiczne substancje słodzące - Pączki i inne wyroby cukiernicze - źródło utwardzonych olejów i rafinowanej mąki; nie zawierają błonnika - Zupy z puszki - wysoka zawartość...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...