• Informacje na temat:

    ciasto z kruszonka ze sliwkami

Przepisy na temat: ciasto z kruszonka ze sliwkami
  • Śliwkowe ciasto z kruszonką

    Składniki na 12 porcji: Ciasto: 2 jajka 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki kefiru 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 dag mrożonych śliwek 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: szklanka mąki krupczatki 10 dag masła pół szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: 1. Do kefiru wsyp kaszę...

  • Ciasto półkruche ze śliwkami

    ...dag zimnego masła lub margaryny posiekaj ostrym nożem. Dodaj dwa żółtka. Wsyp przesianą mąkę oraz 3/4 szklanki cukru. Dodaj szczyptę soli i śmietanę, połącz składniki i zagnieć półkruche ciasto(...) na sicie i pozostaw do ocieknięcia. 3. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. 1/4 porcji odłóż. Resztą wylep dno formy. Na cieście rozłóż przygotowane połówki śliwek. 4. Pozostałe ciasto zagnieć...

  • Kremowe serniki ze śliwkami

    ...utrzyj z cukrami. Miksując, dodawaj po jednym jajku i po porcji mąki, jogurtu, skórki. Masę wylej na ostudzony spód.  3. Śliwki umyj, wypestkuj, gęsto ułóż na masie serowej. Kruszonka: masło, cukier(...) Sposób przygotowania 1. Mąki wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj masło, siekaj, aż powstaną grudki. Dołóż śmietanę, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią, chłodź 1 godzinę.  2. Schłodzone ciasto...

  • Placek ze śliwkami

    ...każdym razem delikatnie mieszając ciasto łyżką. 2. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w ćwiartki. Dużą formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem. Przelej ciasto (będzie dosyć gęste). Wierzch wyrównaj wilgotną łyżką i posyp bułką tartą. W cieście pionowo ułóż śliwki, jedna obok drugiej. Piecz 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C. Rada: Ciasto...

  • Drożdżówki ze śliwkami

    Składniki: Zaczyn: ●35 g świeżych drożdży ●łyżka cukru ●1/2 szklanki mąki ●1/2 szklanki lekko ciepłego mleka; Ciasto: ●jajko ●żółtko ●1/4 kostki masła ●1/2 szklanki mleka ●1/2 szklanki(...), mleko i masło. 2. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób razem (możesz to zrobić zarówno ręcznie, jak i przy użyciu miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta). Ciasto powinno być elastyczne, miękkie...

  • Bitki z suszonymi śliwkami

    ...ciasto lekko się zrumieni. Zdejmij. Na patelni rozgrzej kolejne 2 dag masła i zrumień na nim pozostały makaron.  2. Kotlety umyj, osusz. Oprósz resztą mąki. Smaż je na rozgrzanym oleju po 5-7 minut...

  • Przysmaki ze śliwkami

    ...wbij do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj śmietanę i szybko rękoma zagnieć ciasto. Blachę wyłóż pergaminem. Spód formy wylep ciastem. 2. Śliwki umyj, wytrzyj, rozetnij i wyjmij pestki. Połówki śliwek pokrój na cząstki. Rozłóż je na placku, owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. godziny. Podawaj...

  • Pyszne kruszonki

    Podstawowy przepis na kruszonkę brzmi: mąkę, masło i cukier (w proporcjach 2:1:1) przełóż do miseczki i zagniataj do czasu, aż powstaną grudki. Do tej tradycyjnej receptury możesz dodać przyprawy, które sprawią, że twoje ciasto zyska niepowtarzalny smak.

  • Wiśnie pod kruszonką

    ...do tarty cienko posmaruj masłem. Na spodzie równomiernie rozsyp 2/3 kruszonki. Ciasto lekko dociśnij dłonią do dna formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut, aż ciasto się lekko zezłoci. Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Konfiturę wiśniową mocno podgrzej na małym płomieniu. Stale ją mieszaj, aby się nie przypaliła. Gorącą konfiturę wymieszaj z owocami...

  • Przysmak marszałka, czyli placek ze śliwkami

    Druga żona Józefa Piłsudskiego pisała w swoich wspomnieniach, że marszałka "zadawalała najskromniejsza kuchnia (...). Mimo to, że pochodził z Wileńszczyzny, nie znosił kołdunów i bigosu (...) zawsze bardzo lubił różne słodkie leguminy i domowe ciastka". Aleksandra Piłsudska wspominała, że szczególnie lubił placek ze śliwkami. Poniżej proponujemy więc przepis na ciasto, które miejmy nadzieję...

Artykuły na temat: ciasto z kruszonka ze sliwkami
  • Sernik ze śliwkami, zwieńczony migdałową kruszonką

    ...w palcach, aż powstanie kruszonka. Posyp nią owoce.  3. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz jeszcze 50-55 minut. Przed podaniem...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    ...mąki z rozczynem, dokładnie wyrobić ciasto - ma być dość luźne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Umyć, osuszyć i wydrylować śliwki, pokroić na cząstki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, ułożyć na nim śliwki i jeszcze raz pod przykryciem odstawić do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieść, posypać śliwki. Ciasto piec w piekarniku...

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...

  • Puszysty sernik ze śliwkami i kruszonką

    Deser jak u mamy.

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • Ciasta ze śliwkami

    Swojski placek drożdżowy Składniki: 20 g świeżych drożdży, 40 g cukru pudru, 300 g mąki, ok. 200 ml mleka, sól, 1 jajko, 60 g masła, tłuszcz do formy, ok. 600 g śliwek. Kruszonka: 60 g mąki, 30(...) wyrośnięcia. 2Do miski przesiać pozostałą mąkę. Dołożyć resztę cukru, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz ostudzone roztopione masło. Dolewając mleko, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Drożdżowe ślimaczki

    ...i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.  2. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Orzechy wymieszaj ze śmietanką i jajkiem. Śliwki pokrój w kostkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 45x35 cm. Ciasto posmaruj masą orzechową i rozłóż śliwki. Zwiń w roladę. Pokrój w plastry po ok. 2,5 cm. Ślimaczki ułóż...

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...