• Informacje na temat:

    ciasto z jabłkami i serniki

Przepisy na temat: ciasto z jabłkami i serniki
  • Sernik z jabłkami

    Delikatne, aromatyczne ciasto...

  • Sernik w cieście

    ...w temp. 180 st. Jabłka umyj, pokrój w półplasterki, usuwając nasiona. Na 10 min przed końcem pieczenia obłóż sernik jabłkami, posyp połówkami orzechów i polej 2 łyżkami miodu. 

  • Puszyste serniki z chrupiącymi dodatkami

    Waniliowy ze słonym karmelem i popcornem Sposób przygotowania 1. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Domieszaj żółtka, mąkę i proszek.  2. Biszkopt przełóż do formy. Piecz 35 minut w temp. 180 st. Ciasto wystudź, rozetnij. Żelatynę rozpuść w 1/2 szkl. wrzątku, przestudź.  3. Kremówkę ubij z resztą cukru. Serek połącz...

  • Sernik z jabłkami

    Teraz nie musisz wybierać między sernikiem i szarlotką!

  • Sześć sekretów długo świeżego ciasta

    ...brzegi nie obeschną.  3. Wilgoć jabłka skutecznie ochroni ciasto przed czerstwieniem, zwłaszcza to ucierane, kruche i piernikowe. Ciasteczka, pierniczki, muffinki przechowuj więc w szczelnie zamykanym(...) nawet o pół roku. Przechowuj tak ciasta drożdżowe, ucierane, kruche, serniki, ale bez kremu, polewy, lukru i galaretki. 

  • Morelowy sernik z wiórkami kokosowymi

    Kusi delikatną masą serową i tropikalną nutką. Równie dobrze będzie smakował z duszonymi jabłkami albo brzoskwiniami z puszki.

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź. 2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną...

  • Serniczki na zimno

    ...dni. Potem powoli tracą swój aromat. By nie chłonęły obcych zapachów, włóż je do foliowej torebki. Jogurtowy serniczek z jabłkami Sposób przygotowania: 1. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na...

  • Seromakowiec z kruszonką

    Coś dla wielbicieli serników i makowców, czyli ciasto dwa w jednym. Kremowe nadzienie z chrupiącą i aromatyczną kruszonką zasmakują każdemu łasuchowi.

  • Słodkości z okazji Dnia Piekarzy i Cukierników

    15 marca obchodzić będziemy Dzień Piekarzy i Cukierników. To niezwykle słodkie święto przypada w rocznicę wspomnienia św. Klemensa, patrona tych profesji. Każdy pretekst do przygotowania dla całej rodziny słodkiego „co nie co” jest dobry, a ten dzień aż prosi się, aby uczcić go domowym ciastem lub babeczkami.

Artykuły na temat: ciasto z jabłkami i serniki
  • Sernik z jabłkami

    ...1. Roztopić w rondlu 10 dag masła, gdy przestygnie  wymieszać z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masę przełożyć na dno tortownicy wysmarowanej masłem, ugnieść. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, oprószyć  cynamonem, podsmażyć na pozostałym maśle. Gdy się zrumienią, przestudzić, rozłożyć na herbatnikach. Tortownicę owinąć folią spożywczą  (by ciasto nie przeszło...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów starożytnych. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. W dziele pt. „De Re Rustica", którego autorem jest rzymski polityk, mówca i pisarz...

  • Sernik z kruszonką

    Przygotowanie Roztop tłuszcz. Do przesianej mąki wsyp cukier, migdały oraz cynamon, wymieszaj. Dodaj przestudzony tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto.  Jabłka obierz, pokrój na drobne kawałki usuń(...) jabłek. Wlej masę serową. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce i posyp wierzch sernika. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Oprósz cukrem pudrem. Zobacz także: 

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Sernik Charlotta grzechu wart

    Przygotowanie Masło pokrój na kawałeczki. Dodaj do niego 75 g cukru, mąkę oraz 1 jajko. Posiekaj, szybko zagnieć (żeby nie ogrzewać ciasta rękami). Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30(...) przygotowanym nadzieniem.   Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką, rozwałkuj na placek o śr. 30 cm. Wylep nim spód i brzeg formy. Dobrze dociśnij...

  • Jeśli przygotowanie sernika kojarzy ci się z długimi godzinami spędzonymi przy rozgrzanym piekarniku, przedstawiamy garść przepisów, które skutecznie rozprawią się z tym mitem. Fot. 123RF/Pcisel Najprawdopodobniej obecność serników na polskich stołach zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, który sprowadził go wracając z odsieczy wiedeńskiej. Tak oto zawitał do kraju nad Wisłą, gdzie ochrzczono go mianem „sernika wiedeńskiego". Rozsmakowali się w nim krakowiacy i przystroili...

  • Ciasta na cenzurowanym

    Aromatyczny kawałek ciasta do popołudniowej herbatki to pokusa, której od czasu do czasu ulega większość z nas. Ale jak wybrać najzdrowsze ciasto? Piec samemu czy udać się do cukierni? Korzystać z tradycyjnych przepisów czy iść za modą? Czym słodzić i na jakie składniki się zdecydować?

  • Sernik królewski łączy w sobie to co najlepsze w serniku i cieście czekoladowym. Taki sernik zachowuje świeżość na długo, więc to idealny przepis jeśli chcesz coś upiec, a nie masz czasu tuż przed ważnym wydarzeniem.     Na masę serową 1 kg sera na sernik 200 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej Ziarenka z 1 laski wanilii 200 ml śmietanki 30% 3 jajka Na ciasto kakaowe ok. 340 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia180 g cukru pudru30 g kakao180 g zimnego masła, posiekanego w kostkę 1...

  • Jabłka w cieście

    .... Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Rozłożyć jabłka, wcisnąć je w ciasto. Posypać 3 dag orzeszków piniowych. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Kwaśną śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami, proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem. Po 12 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Polać je przygotowaną masą śmietanową. Ponownie ciasto...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...