• Informacje na temat:

    ciasto z jabłkami i rabarbarem

Przepisy na temat: ciasto z jabłkami i rabarbarem
  • Placki i tarty z rabarbarem

    ..., aż składniki dobrze się połączą. Masę połącz z kremem czekoladowym, mlekiem i cynamonem. Wymieszaj z rabarbarem i jabłkami. Przełóż ciasto do foremki. Piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu posyp ew(...)Rozeta z lekką pianką waniliową Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąki przesiej, domieszaj sól. Posiekaj z masłem, cukrem i jajkami. Zagnieć ciasto, rozwałkuj, wylep formę, ponakłuwaj. Chłodź 15

  • Ciasto dla wielbicieli rabarbaru :)

  • Beztłuszczowe ciasto niedzielne

    Smakowite i pachnące ciasto swój aromat zawdzięcza jabłkom i wanilii. Możemy tu także dodać sproszkowany cynamon lub cząstki sezonowych owoców. Do przygotowania tej babki potrzebujemy: 3 jajka, 50(...) mleka, 1 łyżkę rumu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem tak długo, aż masa będzie gładka i nabierze kremowej barwy. Dodajemy...

  • Jest to ciasto na kruchym spodzie, z drobno pokrojonymi rabarbarem i jabłkami, pianką z białek i kisielu oraz kruszonką na wierzchu. Ciasto jest pyszne, kruche i chrupiące. Jest również odpowiednio słodkie mimo kwaśnego rabarbaru. Ciasto jest też łatwe do zrobienia.

  • Roladki wieprzowe z rabarbarem

    Rabarbar nadaje się nie tylko do ciast!

  • Jak w tytule jest to ciasto kruche z warstwą budyniu, z kawałkami rabarbaru i jabłek, po upieczeniu posypane cukrem pudrem.

  • Błyskawiczny jabłecznik

    Szybki i łatwy w przygotowaniu jabłecznik z dodatkiem rabarbaru to świetne ciasto "last minute". Doskonale sprawdzi się jako dodatek do spotkania przy kawie lub herbacie.

  • wykorzystajcie dopóki są, dobrze wpływają na wygląd skóry, zawierają witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń. Pobudzają perystaltykę jelit, pomagają walczyć z otyłością. W małej dawce powstrzymują biegunki, w dużej ułatwiają wypróżnianie. Pobudzają wydzielanie żółci, przez co ułatwiają trawienie.

  • Jeśli nie kiełbasa z grilla, to co?

    Jeśli decydując się na grilla nie chcemy rezygnować z mięsa, z powodzeniem możemy przyrządzić drób, np. pierś z kurczaka bądź indyka. Mięso to nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, a marynuje się je łatwo i szybko. Można z wykorzystaniem mięsa drobiowego przyrządzić szaszłyki z owocami. Drób dobrze komponuje się z jabłkami, świeżymi i suszonymi śliwkami, brzoskwinią czy ananasem, a przy tym upiecze...

  • Przepis wart wypróbowania: "Strudel z rabarbarem i jabłkami"

Artykuły na temat: ciasto z jabłkami i rabarbarem
  • Rabarbar

    ...wystudź na kratce. Tuż przed podaniem ciasto delikatnie oprósz cukrem pudrem. Strudel z rabarbarem i jabłkami Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 30 dag + 3 łyżki mąki pszennej, 1 żółtko, 125 ml(...) z żółtkiem. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kwadrat wyłóż budyń i paski rabarbaru. Boki ciastek posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...

  • Smaki dzieciństwa

    ...był na wierzchu. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. Szarlotka z rabarbarem Składniki na 10 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 20 dag zimnego masła, 1/3 szklanki cukru pudru(...), waniliowymi lub truskawkowymi. Z rabarbarem i kruszonką Składniki na 12 porcji:  Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 19 dag masła...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Owocowy "budyn"

    ...kardamomu, zielonego... ale moze tez byc cynamon... Zagniatamy ciasto na kruszonke, taka granulowata... owoce obieramy i kroimy... w przypadku pomaranczy i cytrusow nalezy obac je "à vif" czyli tak by...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z rabarbarem popite chłodnym kompotem...

  • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

    ...: - Hummus buraczany - Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym - Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami - Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...

  • Nasyć się latem

    ...g płatków owsianych Ze wszystkich składników wyrób szybko ciasto na kruszonkę, uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do zamrażalnika. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i wrzuć rabarbar z cukrem, skórkę cytrynową, nasiona wanilii i wlej sok z cytryny. Smaż 2-3 minuty, odcedź. Przełóż do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i odstaw. Wyjmij ciasto z zamrażalnika...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, może zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój...