• Informacje na temat:

    ciasto z jablkami budyniem i cynamonem

Przepisy na temat: ciasto z jablkami budyniem i cynamonem
  • Ciasta kruche

    .... 180°C.  2. Jabłka pokrój. Obsyp mąką, cynamonem i cukrem. Białka ubij, dodaj cukier, sok z cytryny i budyń, zmiksuj.  3. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, przykryj ubitym białkiem i posyp pokruszonym ciastem. Piecz 30 minut. Tarta z toffi i orzechami Sposób przygotowania 1. Mąki i cukier wymieszaj. Dodaj posiekane masło, żółtka i aromat migdałowy. Zagnieć. Jeśli ciasto jest zbyt...

  • Torciki z jabłkami

    ..., rodzynkami i cynamonem. Tortownicę posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Oderwij 2/3 ciasta, rozwałkuj je. Plackiem wylep formę. Na spodzie rozłóż jabłka. 3. Pozostałe ciasto rozwałkuj, przykryj(...) soli, 1 jajkiem oraz 20 dag masła. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. 2. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i ostatnim cukrem waniliowym...

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź. 2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną...

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...z cytryny. Ciasto wylać na jabłka. Piec ok. 30 minut w 180°C. Pozostawić w formie na 10 minut do przestudzenia. Wyjąć, odwracając tak, by biszkopt był na spodzie. Ostrożnie zdjąć folię. Odstawić do...

  • 6 ciast z ciasta ucieranego (piaskowego)

    Podajemy przepis podstawowy na ciasto ucierane i sześć propozycji wypieków jakie możesz z niego przygotować.

  • Delikatne owocowe strudle

    Śliwkowy z kokosem Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie rozwiń. Płat ułóż na deseczce i pozostaw na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej, by ciasto rozmarzło. Wiórki zrumień na suchej patelni. Przestudź. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (40 x 55 cm). Krótsze boki ponacinaj co 2-3 cm na głębokość ok. 15 cm. Na środku równo rozsyp zrumienione wiórki...

  • Jesienne menu w nietypowym wydaniu

    ...i mieszamy całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto na różyczki przygotowujemy według tego przepisu krok po kroku. Wystudzony budyń(...) wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku...

  • Skład na 20 porcji: 4 jabłka, 250 ml białego wina, 2 łyżki cukru. Ciasto: 250 g tłustego twarogu, 50 ml mleka, 5 łyżek oleju, 100 g cukru, 250 g mąki krupczatki, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 opakowania budyniu waniliowego, 600 ml mleka, 4 łyżki cukru, mielony cynamon do posypania, jasna galaretka do dekoracji.

  • Jabłkowe róże w piance

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąkę wymieszaj z migdałami. Dodaj cukry i szczyptę soli. Zagnieć z mocno schłodzonym masłem, jajkiem i śmietaną. Rozwałkuj na kształt foremki i wyłóż ją plackiem. Ponakłuwaj widelcem, schładzaj 30 minut. Piecz w 180 st. C, aż ciasto się zrumieni.  2. Budyń: w 1/2 szkl. mleka rozmieszaj obie mąki, cukier i esencję. Resztę mleka zagotuj. Zdejmij z ognia, powoli...

  • Placki i tarty z rabarbarem

    ..., aż składniki dobrze się połączą. Masę połącz z kremem czekoladowym, mlekiem i cynamonem. Wymieszaj z rabarbarem i jabłkami. Przełóż ciasto do foremki. Piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu posyp ew(...) było zbyt długo poza piekarnikiem). Wsuń blachę, zamknij drzwiczki i piecz ciasto jeszcze ok. 25 minut (aż beza ładnie się zezłoci). Wystudź, oprósz cukrem pudrem (możesz wymieszać go z cynamonem...

Artykuły na temat: ciasto z jablkami budyniem i cynamonem
  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...i skórkę otartą z cytryny. Ciasto wylać na jabłka. Piec ok. 30 minut w 180°C. Pozostawić w formie na 10 minut do przestudzenia. Wyjąć, odwracając tak, by biszkopt był na spodzie. Ostrożnie zdjąć folię...

  • Czy naprawdę cynamon przeciwdziała cukrzycy? Na czym polega niebezpieczna moda związana z cynamonem? Czy rzeczywiście jest toksyczny dla wątroby? Zobacz! Fot. 123RF.COM/PICSEL Dodajemy go do ciast, deserów, tradycyjnego suszu; w niezmielonej formie rulonika może też stanowić ozdobę. Dawniej wierzono, że przynoszą go Cynamonowe Ptaki. Nadal łączymy z nim wiele przekonań, a także mitów. Jemy korę z drzew Cynamon to nic innego, jak wysuszona kora drzewa o nazwie cynamonowiec (istnieje ponad 200...

  • Jemy polskie jabłka!

    Maślane ciasto z jabłkami Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami...

  • Porządna dawka energii, dzięki której przetrwasz nawet najcięższy dzień. SKŁADNIKI - 100 g płatków owsianych - 500 ml mleka - 2 banany - 1 jogurt naturalny mały - 2-3 łyżki masła kokosowego - płatki kokosowe - 1 łyżeczka cynamonu - 6 kostek białej czekolady (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je mlekiem. Zagotowujemy. Dodajemy masło kokosowe. Gotujemy przez około 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu.Krok 2Owsiankę przekładamy do 2 lub 3 miseczek w...

  • Tarta z budyniem i jabłkami

    ...ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 min. Budyń przygotuj (w mleku, nie wodzie) zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki lub ósemki i usuń gniazda nasienne. Oprósz je cynamonem wymieszanym z cukrem. Schłodzone ciasto wyjmij na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów...

  • Przyprawa ta nieodzownie kojarzy nam się z jesienią oraz zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się jednak, że poza tworzeniem miłej atmosfery, cynamon doskonale wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Cynamon dotarł do nas wprost z dalekiego Cejlonu i bardzo szybko podpił serca wszystkich, którzy go spróbowali. Znamy go przede wszystkim jako przyprawę kuchenną, sprzedawaną w dwóch wersjach - sproszkowanej i w postaci niewielkich ruloników. Zarówno liście, jak i kora...

  • Owocowy "budyn"

    ...kardamomu, zielonego... ale moze tez byc cynamon... Zagniatamy ciasto na kruszonke, taka granulowata... owoce obieramy i kroimy... w przypadku pomaranczy i cytrusow nalezy obac je "à vif" czyli tak by(...)°C. Owoce ulozyc w naczyniu, u mnie banany i pomarancze, polane sokiem i nasionami z marakuji. Nastepnie calosc pokryc budyniem. Zapiec 15 minut. Pokryc kruszonka i dalej zapiekac az calosc bedzie...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Z ciasta francuskiego

    Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy.

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...