• Informacje na temat:

    ciasto z herbatników i kaszy manny

Artykuły na temat: ciasto z herbatników i kaszy manny
  • Brzoskwiniowe smakołyki

    ...mięty. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 250 kilokalorii Duet z brzoskwiniami Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 8 łyżek cukru, 1 kg mielonego twarogu, 3 łyżki masła, 2 łyżki kaszy manny, 3 brzoskwinie świeże lub z puszki, cytryna, duża paczka herbatników, 2 łyżeczki kakao, tłuszcz i tarta bułka do formy, listki świeżej mięty Przygotowanie: 1. Jajka umyj, oddziel żółtka od...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com   Źródło witamin Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z...

  • Składniki: 1 kg sera homogenizowanego 4 jajka ¾ szklanki cukru pudru 2 czubate łyżki kaszy manny (sypka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy zapach cytrynowy, waniliowy lub brzoskwiniowy szczypta soli herbatniki – ok. 3 opakowań     Sposób wykonania:   Serki wymieszać z kaszą manną, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia...

  • Kasza jaglana coraz częściej jest podawana na naszych stołach. Wszystko dzięki jej dobremu wpływowi na cały organizm. Jej walory smakowe docenili użytkownicy Smakera. Poznaj wyjatkowe przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Fot. 123RF/Picsel Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych oraz idealne...

  • Składniki: 1 kg sera homogenizowanego 4 jajka ¾ szklanki cukru pudru 2 czubate łyżki kaszy manny (sypka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy zapach cytrynowy, waniliowy lub brzoskwiniowy szczypta soli herbatniki – ok. 3 opakowań     Sposób wykonania:   Serki wymieszać z kaszą manną, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...