• Informacje na temat:

    ciasto z grzybami

Przepisy na temat: ciasto z grzybami
  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dla wielu to jedna z najsmaczniejszych wigilijnych potraw!

  • Takie ciasto piekły nasze babcie.

  • Kulebiak z grzybami

    ...umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Uformuj roladkę, obsmaż na oleju (po 2-3 minuty z każdej strony). Przestudź. Ciasto rozwiń, na środku rozsmaruj połowę grzybów. Na nich połóż wzdłuż mięso i przykryj resztą grzybów. Owiń ściśle ciastem i zlep je pod spodem.  3. Ciasto posmaruj jakiem z mlekiem i kurkumą. Piecz ok. 1 godziny w 180°C. 

  • Uszka z grzybami bez dwóch zdań kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Zawsze uwielbiałam podjadać ugotowane uszka ???? teraz podjadam je razem z Filipkiem ???? , który również dzielnie pomaga mi w przygotowaniu uszek. Dzielnie z wielką precyzją wycina z ciasta krążki .

  • Pierogi z grzybami

    Sposób przygotowania 1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz masło. Powoli podlewaj gorącą wodą, cały czas mieszając. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrób dłońmi. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj(...) posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki. Gdy odparują, dodaj osączone i pokrojone grzyby (wodę z grzybów wlej do barszczu). Przypraw. Smaż, mieszając.  3. Rozwałkuj ciasto, nożykiem z falbanką wycinaj kwadraty...

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek z grzybami leśnymi. U nas zawsze są dwa rodzaje uszek, z pieczarkami dla dzieci i leśnymi grzybami dla dorosłych. Do zrobienia farszu użyłam mrożonych leśnych grzybów, ale możecie też je zrobić z suszonych. Uszka wyszły przepyszne, bardzo aromatyczne, polecam każdemu.

  • Dukaty z grzybami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodaj roztrzepane jajko i odrobinę wody. Zagnieć ciasto, dolewając resztę wody i oliwę. Wyrabiaj około 10 minut (aż zacznie odchodzić od brzegów miski). Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, podziel na 8 części i rozwałkuj. 2. Obłożenie: pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, wrzuć na suchą patelnię...

  • Tradycyjne uszka idealne do barszczu.

  • Tarta z grzybami

    Sposób przygotowania Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec(...) podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180 st.C, aż się zrumieni. Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym. Autorem przepisu jest Robert Muzyczka, szef kuchni...

  • Uszka z grzybami to punkt nr 1 na wigilijnym stole. To pierwsza potrawa jaką u mnie w domu rodzinnym je się podczas Wigilii. Są one tradycyjnie podawane z czerwonym barszczykiem. Uszka przygotowuję wcześniej np. 2 – 3 wcześniej i spokojnie są w stanie doleżeć do Wigilii. Można je przygotować o wiele wcześniej, np. tydzień bądź dwa tygodnie wcześnie i je zamrozić. Ciasto jest tak sprężyste, że po rozmrożeniu na pewno się z nimi nic nie stanie: nie rozpadną się, nie rozkleją… Tradycją u mnie w...

Artykuły na temat: ciasto z grzybami
  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Przepis na prawdziwy klasyk wigilijnych stołów - pierogi z kapustą i grzybami.

  • Paszteciki z kapustą i grzybami

    ...wodą. Gotować godzinę.  Olej rozgrzać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Dodać z grzybami do kapusty. Wymieszać, zemleć, doprawić. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.  Mąkę przesiać, dodać rozczyn, 2 jajka, zagrzane mleko, rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, posmarować olejem, odstawić do wyrośnięcia...

  • Pieczone z grzybami

    Ciasto: 300 g mąki, 200 g masła, 2 jajka, sól Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy je nożem. Wbijamy jajka, wsypujemy na nie sól. Wlewamy 2-3 łyżki wody. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na godzinę do lodówki. Farsz: garść suszonych grzybów, 400 g pieczarek, cebula, 2 jajka, pęczek natki pietruszki, łyżka...

  • Calzone z grzybami leśnymi

    Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dołóż oczyszczone kawałki grzybów i pomidorów. Całość dopraw solą, pieprzem i duś razem przez 20 minut. Dziesięć minut przed końcem wymieszaj składniki ze szpinakiem.  Ciasto przekrój na pół i posmaruj oliwą. Na połowie każdego płatu rozłóż nadzienie i posyp startą na tarce połową...

  • Uszka z grzybami i orzechami

    Przygotowanie: Z mąki z solą, dolewając wodę zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować., wykrawać małe kółeczka. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, wymieszać z natką, orzechami i posiekanymi grzybami. Przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wymieszać. Po porcji farszu układać na każdym placuszki. Zalepiać. Przeciwległe końce pierożków zlepić, aby powstały uszka. Gotować w posolonej...

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    ...kapustę. Dopraw solą  i pieprzem, smaż ok. 2 minut.  5. Przygotuj ciasto. Mąkę  przesiej na stolnicę. Dodaj  żółtko i stopniowo wlewaj bardzo ciepłą wodę. Zagnieć jednolite, elastyczne ciasto.  6. Podziel je na trzy części.  Rozwałkuj cienko ciasto.  7. Wykrawaj kółka szklanką. Na środku każdego nałóż  łyżeczką porcję nadzienia.  Ciasto złóż na pół i sklej brzegi. 8. Pierogi wrzucaj na...

  • Świąteczne pierogi z grochem i grzybami

    ...jajo, mieszam. Następnie wlewam gorącą wodę i wyrabiam, aż ciasto będzie elastyczne. Dzielę je na mniejsze kawałki, podsypuję mąką i cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam krążki. Na środek każdego...

  • Naleśniki zapiekane z grzybami

    Suszone grzyby namoczyć w 300 ml cieplej wody (przez ok 20 minut). Połączyć jajka, mleko i 250 ml wody, stopniowo dodawać 200 g mąki. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Prawdziwki osączyć, wodę z namaczania zachować.  Grzyby pokroić w paseczki. Cebulę smażyć na maśle, dodać pieczarki. Dodać prawdziwki. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć...

  • Tartaletki z grzybami

    Tartaletki sprawdzą się idealnie jako drobna przekąska na imprezie. Pieczarki są ponadczasowym dodatkiem, który zasmakuje wszystkim gościom.

  • Tarta z grzybami, boczkiem i parmezanem

    ...minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekane zioła.  Mąkę wymieszaj z solą, dodaj pokrojone zimne masło, wodę, 2-3 łyżki oleju i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na pół godziny do lodówki.  Podsyp ciasto mąką, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i podpiecz tartę przez 12-15 minut. Następnie wyłóż na nią grzyby i boczek.  Wymieszaj jaja ze...

Zdjęcia na temat: ciasto z grzybami
Wideo na temat: ciasto z grzybami
  • Pomysły na kiszoną kapustę

    Dominika Wójciak przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z kapustą kiszoną. Zwyciężczyni 3. edycji "MasterChefa" zdradziła przepisy na: wegański bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego.

  • Ekspresowy przepis na paszteciki

    Paszteciki to klasyczne przekąski, które znakomicie smakują zarówno solo, jak i z wyrazistym w smaku barszczem! Kruche, nadziane przeróżnymi farszami - jajecznymi, z kapustą i grzybami lub po prostu z pieczarkami - to genialny sposób na proste danie, które sprawdzi się przy każdej okazji! Nie musicie jednak męczyć się z robieniem ciasta drożdżowego - by przyśpieszyć cały proces, możecie użyć

  • Ekspresowy przepis na paszteciki

    Paszteciki to klasyczne przekąski, które znakomicie smakują zarówno solo, jak i z wyrazistym w smaku barszczem! Kruche, nadziane przeróżnymi farszami - jajecznymi, z kapustą i grzybami lub po prostu z pieczarkami - to genialny sposób na proste danie, które sprawdzi się przy każdej okazji! Nie musicie jednak męczyć się z robieniem ciasta drożdżowego - by przyśpieszyć cały proces, możecie użyć