• Informacje na temat:

    ciasto z gruszkami i bezami

Przepisy na temat: ciasto z gruszkami i bezami
  • Tarta gruszkowa pod bezą

    Sposób przygotowania Spód: mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodaj 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut. Formę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek (śr. 30 cm). Wylep nim formę. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200 st. C (góra i dół). Masa...

  • Pyszne bezy słodkością uzupełniają ciasto!

  • Trata z budyniem domowej roboty

    Tarta to pretekst do pobudzenia wyobraźni w kuchni. Można łączyć smaki do woli – zarówno na słodko, jak i na słono. Owoce, budyń, krem, czekolada, beza, kruszonka, galaretka, konfitura, bita śmietana to idealne towarzystwo dla kruchego ciasta. Nie bójcie się eksperymentować – łączcie smaki i kolory. Wypróbowałam już mnóstwo przepisów na ciasto, które jest podstawą tarty. Poniżej wypracowany przez...

  • Przepis na ciasto znalazłam w moim starym zeszycie z powycinanymi przepisami, a że jest pora na borówki więc postanowiłam je w końcu upiec. Pyszny , puszysty krem o smaku borówek idealnie współgra z lekko kruchym ciastem oraz chrupiącymi migdałami.

  • Tarta bezowo-gruszkowa

    Sposób przygotowania 1. Składniki na ciasto wyrób, zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut. Gruszki pokrój w cząstki. Masło, brązowy cukier i cynamon podgrzej, włóż gruszki, przemieszaj. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na natłuszczoną blachę, ponakłuwaj, podpiecz 15 min. w temp. 180°C. Białka ubij z solą, dodając cukier.  2. Na cieście układaj gruszki, piecz 15 minut. Szprycą dekoracyjnie wyciskaj...

  • Ostatnio chodziło za mną ciasto z gruszkami. Zajrzałam na stronę domowej cukierenki i znalazłam ciekawy przepis na ciasto z gruszkami. Proponuję to ciasto z drobnymi zmianami.

  • Jesienne desery na ciepło

    Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie Sposób przygotowania 1. Kruchy spód: zimne masło posiekaj i wymieszaj z mąką, cukrami i solą. Zagnieć ciasto i wylep nim foremkę. Przykryj folią spożywczą, by nie przeszło zapachami z lodówki i schłodź przez 40-60 minut.  2. Nagrzej piekarnik. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie "urosło" podczas pieczenia. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 15 minut. Zostaw...

  • Jest puszysty, słodki i bardzo szybko znika....

  • Wykwintne kawowe ciasto

  • Czasami zostają białka i wtedy moim zdaniem najlepiej wykorzystać je do przygotowania bezy. Możemy ją podać ze świeżymi owocami, kremem na bazie serka mascarpone czy sosem karmelowym. Dzisiaj zdecydowałam się na bezę właśnie z sosem karmelowym z odrobiną soli. Do pełni szczęścia brakowało mi już tylko owoców, tak dla zrównoważenia smaków słodko-słodkich. Gruszki w syropie sprawdziły się doskonale.

Artykuły na temat: ciasto z gruszkami i bezami
  • Brownie z gruszka i bezą

    ...docisnąć. Ciasto piec ok. 15 minut w temp 180ºC. 3W tym czasie przygotować bezę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka ubić, dodając porcjami cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao, na...

  • Muffinki z włoską bezą

    Sposób przygotowania: 1. Gruszki umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę.  2. W jednej misce wymieszać suche składniki muffinek, czyli mąkę, cukier biały i trzcinowy, proszek do pieczenia oraz przyprawy. W drugiej mokre, czyli rozkłócone jajka, śmietanę, miód i olej. Mokre przełożyć do suchych, połączyć, dodać gruszki.  3. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piec...

  • Słodkie życie

    ...w płatkach, cukier puder, mąkę i jajko wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. 6 foremek (10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą. Śliwki wypestkować, pokroić(...) 1 minutę, cały czas mieszając. Nałożyć na tartaletki. Tuż przez podaniem posypać brązowym cukrem i karmelizować za pomocą palnika do creme brulée. Ciasto czekoladowo-gruszkowe Składniki: 100

  • Zamienniki jajek

    Myślisz, że nie uda się bez nich upiec ciasta, przyrządzić pasztetu lub mielonych kotletów? Mylisz się! Potrawy bez jaj mogą być pyszne.

  • Komunia święta

    ..., przesianą mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Prostokątną blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, wlej ciasto i piecz w 175° C ok. 20 minut (lub chwilę dłużej). Gdy(...) koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem blachy. Piecz 20-30 minut w 180