• Informacje na temat:

    ciasto z dodatkiem otrębów

Przepisy na temat: ciasto z dodatkiem otrębów
  • Racuszki z jabłkami

    Z dodatkiem otrębów owsianych.

  • Muszę przyznać, że z płatkami owsianymi i otrębami nie za wiele miałam w życiu wspólnego. I pewnie gdyby nie paczka od marki Kupiec to nie sięgnęłabym po nie jakoś specjalnie, a wtedy nie wymyśliłabym tego smakowitego śniadania.

  • Naleśniki z pastą sezamową

    ...wodę gazowaną oraz jedną łyżkę cukru lub fruktozy. Całość miksujemy i w trakcie dodajemy szczyptę soli, imbiru, cynamonu i kakao. 2. Powstałe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe naleśniki(...): 2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki otrębów orkiszowych  1 jajko 1 szklanka mleka 1 opakowanie tahiny np. marki Jasmeen odrobina oliwy   szczypta soli szczypta kurkumy szczypta imbiru...

  • Placuszki bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Po prostu zdrowe i smaczne danie.. Miła odmiana po nalesnikach.

  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    .... Uwielbiamy je wszyscy. Na puszystego placuszka skuszą się zarówno ci mali i ci troszkę więksi. Klasyczne z jabłkiem czy egzotyczne z dodatkiem bananów? Do wyboru, do koloru, bowiem  przepisów na(...) się w czas oraz cierpliwość, co może sprawiać pewne trudności przy małym głodomorze. Drożdże z dodatkiem cukru, rozrobione w odrobinie mleka, a następnie wymieszane z mąką, jajkiem, mlekiem oraz...

  • Burgery, klasyka fast foodów. Czy to może być choć trochę zdrowe? Nie tylko może, a powinno być. Trzeba tylko znać sekret w jaki sposób je przyrządzić i to bez mięsa! Czy to jest smaczne? Zdaniem wielu mięsożerców nawet bardziej niż tradycyjne ;)

  • 5 deserów, które... wspomagają odchudzanie

    ...gładką, jednolitą masę. Domieszaj ekstrakt waniliowy oraz ocet. Przełóż ciasto do foremek. Piecz 20 min w temp. 175 st. C. 3. Ananasowe smakołyki Ten soczysty, słodki owoc ma w składzie bromelinę(...) Składniki: po 1 szklance płatków owsianych, żytnich i otrębów orkiszowych, po 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, migdałów, ziaren słonecznika, ziaren dyni, żurawiny, 3 łyżki nasion chia Wymieszaj...

  • Wilgotne, delikatne i puszyste ciasto migdałowe z dodatkiem malin, posypane cukrem pudrem.

  • Racuchy dla otuchy

    ...wmieszaj w ciasto. Rozgrzej patelnię, wlej olej. Smaż na średnim ogniu małe placki grubości około pięciu milimetrów. Po usmażeniu odsącz tłuszcz za pomocą papierowego ręcznika. Ułóż bliny na talerzu, przybierz śledziem. Obok połóż łyżkę stołową kwaśnej śmietany. Aby złagodzić smak śledzia, można przygotować tatar, siekając rybę z pieczoną papryką bez skóry, kwaszonymi ogórkami, cebulą i dodatkiem...

  • Ciasto z burakami mocno kakaowe.

Artykuły na temat: ciasto z dodatkiem otrębów
  • Włoski chleb z otrębami

    Sposób przygotowania: 1. Drożdże pokrusz i rozetrzyj z 1 łyżką wody. Dodaj mąkę, sól, siemię lniane, otręby, oregano, tymianek oraz 0,5 l ciepłej wody. Zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.  2. Formę keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 50 minut w 180°C. Zobacz także:

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • ...przesady) i pieczemy ok. 1-1,5 godz. w aluminiowej folii - dokładnie zawinięte, z dodatkiem smalcu i kilku łyżek wody. Upieczone mięso można podawać na gorąco z ziemniakami lub, po ostudzeniu, zamiast wędliny. Żeby mięso nie było zbyt suche, wyjmujemy je z folii po ostudzeniu! CIASTECZKA BEZ JAJEK I ŚMIETANY • 1 kg mąki krupczatki • 0,5 kg mąki kukurydzianej • szklanka otrębów pszennych lub płatków...

  • Kto by pomyślał, że z dodatkiem szlachetnego trunku jakim jest whisky, można przygotować wiele fantastycznych dań. Zobaczcie zwycięskie przepisy i wypróbujcie je w najbliższym czasie, warto. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas przepisy. Musimy przyznać, że zainspirowaliście nas swoimi pomysłami. Jak się okazuje whisky pasuje nie tylko do mięs, ale także do sosów, ryb i deserów. Mamy zaszczyt przedstawiać zwycięzców. Zaproszenia na 3 edycję festiwalu „Whisky Live Warsaw 2016"...

  • Co oznacza typ mąki?

    W naszej kuchni najczęściej gości mąka pszenna. Dzięki niej ciasto dobrze rośnie i jest elastyczne. Im bielsza, tym delikatniejsze jest pieczywo z niej wypiekane. Jednak to nie idzie w parze  ze(...). Mąki jasne są bardziej zmielone i są lżejsze. W brązowych, czyli pochodzących z niskiego przemiału, więcej jest otrębów, a zatem cennych substancji mineralnych. Im niższy typ mąki, tym jest ona...

  • Prześlij nam przepis i wygraj jedno z pięciu podwójnych zaproszeń na 3. edycję Festiwalu "Whisky Live Warsaw 2016". Lubisz eksperymentować w kuchni i łączyć z pozoru niepasujące do siebie składniki? Jeśli opowiedziałeś twierdząco, oznacza to, że zjawisko tzw. food paringu nie jest ci obce. Zaproponuj nam przepis, do przygotowania którego użyjesz whisky. Może być to deser, przystawka lub danie główne, ograniczeniem jest tylko twoja wyobraźnia. Za pomocą poniższego formularza prześlij swój...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    Są zdrowym źródłem błonnika, ale też pysznym i chrupiącym dodatkiem w kuchni. Idealne do panierek, ciastek i placuszków.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Płatki zbożowe Lubella

    Zasmakuj w "mądrej przyjemności"  dzięki pszenicy - pszenica to doskonale znane i popularne zboże, kojarzone z wypiekiem ciast, smakowitych bułeczek, które uwielbiamy. Lubella postanowiła odkryć pszenicę na nowo... dla przyjemności. Tak powstały płatki z pszenicy z puffem i dodatkiem czekolady i otrębami pszennymi - to bogactwo błonnika, który doskonale wpływa na organizm. Odkryj sekret ryżu...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...