• Informacje na temat:

    ciasto z chrupiącą masą

Przepisy na temat: ciasto z chrupiącą masą
  • Chrupiąca bakława

    Sposób przygotowania: 1. Syrop: z cytryny wyciśnij sok. Do garnuszka wlej wszystkie składniki, dodaj 1 łyżkę wody. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy miód się rozpuści, gotuj jeszcze  przez 2 minuty, ostudź. 2. Ciasto czekoladowe albo korzenne przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło rozpuść. Orzechy (dobrze, by było ich kilka gatunków) bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj ze...

  • Chrupiąca rolada

    ...rozprowadź na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 180 st. C przez 10-12 minut. Ciasto przykryj ściereczką, odwróć i zdejmij pergamin. Zroluj je ze ściereczką i zostaw, by ostygło.  2. Krokant i krem(...) podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Ciasto rozwiń, posyp krokantem i posmaruj kremem. Zwiń. Posmaruj polewą, udekoruj...

  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...formy. Posmaruj masą owocową. Posyp kruszonką. Kołacz piecz 35-40 minut w 175 st. Dobre rady cukiernika Surowe ciasto to drożdżowe możesz zamrozić. Zrób to od razu po wyrobieniu. Przed pieczeniem(...)Kołacz z leśną konfiturą Sposób przygotowania: 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak  jak w przepisie podstawowym (znajdziesz go poniżej). Zamiast skórki z cytryny dodaj...

  • Krem z pieczonej dyni hokkaido z chrupiącą krewetką

    ..., curry Java, mleko kokosowe i upieczoną dynię doprawiamy do smaku solą i pastą z chili. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, posypujemy czarnuszką, składamy i wałkujemy. Wykrawamy cienkie paseczki...

  • Pyszne ciasta z bakaliami

    Chrupiąca tarta na kruchutkim spodzie Sposób przygotowania 1. Ciasto: wymieszaj mąki z cukrem i posiekaj nożem z mocno schłodzonym masłem. Zagnieć szybko ciasto, dolewając tyle wody, by ciasto się zlepiło i nie kruszyło. Zawiń w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut (możesz przygotować ciasto z podwójnej ilości składników i połowę zamrozić w woreczku foliowym; przed pieczeniem wystarczy...

  • Rolada z bezową skórką

    Składniki: Ciasto: • 4 jajka • 4 łyżki mąki pszennej tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 5 dag cukru • szczypta soli • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: • 25 dag serka mascarpone(...) w 180˚C. 2. Ciepłe ciasto wyłóż na ścierkę, odwracając formę do góry dnem. Usuń papier. Zwiń je ze ścierką w roladę, wystudź. Roladę rozwiń. 3. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z serkiem...

  • Cytrynowiec z pianką

    Chrupiąca tarta wypełniona cytrynową masą budyniową i słodkimi gruszkami, przykryta lekko cytrynową pianką - nie ma lepszego towarzystwa do porannej kawy.

  • Wypieki z rabarbarem

    Ciasto ucierane posypane migdałami Sposób przygotowania 1. Maliny przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarzną i ociekną. W tym czasie w miseczce wymieszaj resztę 1 i 1/3 szkl. mąki, 3 łyżki cukru(...) do pieczenia. Potem połącz z pozostałą mąką ziemniaczaną. Porcjami domieszaj do masy maślanej. Całość szybko utrzyj mikserem.  4. Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto ucierane...

  • Seromakowiec z kruszonką

    Coś dla wielbicieli serników i makowców, czyli ciasto dwa w jednym. Kremowe nadzienie z chrupiącą i aromatyczną kruszonką zasmakują każdemu łasuchowi.

  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...pergaminem.  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Wylep nim spód blachy. Posmaruj masą wiśniową. Posyp kruszonką. Placek piecz 35-40 minut w temp. 175 st. Kołacz porzeczkowy(...)Placek wiśniowo-migdałowy Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je...

Artykuły na temat: ciasto z chrupiącą masą
  • Ciasta bez pieczenia

    Pyszne ciasto nie musi powstawać w piekarniku! Można je wyjąć także... z lodówki!

  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie...

  • Czekoladowe muffinki

    ..., dodać szczyptę soli, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.  3. Mokre składniki muffinek wymieszać z suchymi, na koniec dosypać kawałki czekolady (uwaga, ciasto nie musi być połączone idealnie, mogą być widoczne duże grudki).  4. Masę rozłożyć w silikonowych foremkach do muffinek, wyłożonych papilotkami. Piec ok. 25 min w temp. 180°C. Idealna muffinka jest miękka w środku i ma chrupiącą skorupkę...

  • Tego o sernikach nie wiedziałaś

    Co na spód? Przeważnie spód sernika robię z ciasta kruchego. Czasami kruszę drobno herbatniki, np. czekoladowe, maślane, orzechowe, łączę je z roztopionym masłem i po wyrobieniu wykładam masą formę(...) pieczenia wyjmuję ciasto z piekarnika i oddzielam czubkiem noża masę serową od brzegów formy - dzięki temu ujdzie nadmiar gorącego powietrza. Odczekuję 5 minut i dalej dopiekam sernik. Innym sposobem...

  • Aksamitny fondant

    ...masło rozpuścić w rondlu, dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż składniki się połączą. Jajka utrzeć na kogel-mogel (masa powinna był jasna i puszysta), porcjami dodawać mąkę i masę czekoladową. 3. Ciasto(...) skrócić lub wydłużyć. Idealny fondant ma chrupiącą skórkę i płynny środek. Zobacz również:

  • Babka ziemniaczana

    ...ciasto było dość gęste. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do podłóżnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piecz 1,5 godziny. Aby babka miała chrupiącą skórkę, w trakcie pieczenia można ją posmarować tłuszczem. Zobacz także:

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...na niego i dwa inne ulubione ciasta, wierząc, że szczypta odmienności doda smaku nawet najpiękniejszej tradycji. Bûche de noël  (tradycyjne francuskie ciasto bożonarodzeniowe)  Zrób krem: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, odstaw. Masło utrzyj z cukrem pudrem, powoli dodawaj do niego śmietanę (o temperaturze pokojowej). Wlej czekoladę. Wymieszaj, odstaw. Zrób ciasto: żółtko i jajka...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    ...ciasta - zakłada się, że na dziesięć osób należy przewidzieć około kilogram tortu. Po ustaleniu liczby gości łatwiej również projektować wymarzony piętrowy tort w stylu angielskim (ozdobiony masą cukrową(...) dwudziestu osób można zdecydować się nawet na ciasto sześciopiętrowe! Tort należy zamówić przynajmniej miesiąc przed planowaną uroczystością, kiedy ma się już przygotowaną listę gości oraz wybrany...

  • PrzyFRUPPuj sobie sorbet!

    Wszyscy już wiemy, że dzięki liofilizowanym batonom i owocom smacznie nie musi oznaczać niezdrowo i kalorycznie! Pogoda dopisuje, temperatura rośnie, a wtedy każdy marzy o schłodzeniu zanurzając się w basenie, czy smakując swoich ulubionych lodów!

  • Białkowe przeboje spalą zimowy tłuszczyk

    ...z 2 szklankami mąki migdałowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtkami. Dodajemy 2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru trzcinowego. Wyrabiamy ciasto. Wsypujemy 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny...