• Informacje na temat:

    ciasto z bułkami

Przepisy na temat: ciasto z bułkami
  • Domowe bułki hamburgerowe

    Ciasto Wierzch 1. Do większej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, dodajemy mleko, wodę, suche drożdże, łyżkę cukru i łyżkę masła. Całość starannie łączymy. Ze składników zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie "odchodzić od ręki". 2. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, zostawiamy ją w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy na godzinę, do wyrośnięcia...

  • Prosta zapiekanka o delikatnym serowo-winnym smaku.

  • Leniwe z bułką tartą

    ...1. Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa (jak ktoś lubi grudki, może tylko rozdrobnić go widelcem). Białka oddzielić od żółtek. Ser dokładnie wyrobić z żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z serem. Dodać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być pulchne, niezbyt zbite.  2. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować średniej grubości wałek...

  • pyszne i latwe

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    ...z deserami - eklerami oblanymi ciemną czekoladą czy karpatką z budyniowym kremem. Tymczasem jest to ciasto uniwersalne - nie jest ani słodkie, ani słone, dlatego w zależności od rodzaju farszu...

  • ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

  • Ciasto Królowej Wiktorii

    Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyjmij na blat godzinę wcześniej, by zyskały temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż pergaminem (albo(...) po jajku (kolejne dodawaj dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą). Wsyp mąkę z proszkiem, krótko zmiksuj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 30 minut, wystudź i przekrój placek na dwa blaty...

  • Bułki pszenne z boczkiem. Proporcje na 6 sztuk.

  • Ciasto czekoladowe

    Nie masz pomysłu na pyszny deser? Upiecz ciasto czekoladowe!

  • Smaczne bułeczki domowej roboty. Zachowują świeżość nawet do 3 dni. :)

Artykuły na temat: ciasto z bułkami
  • Ciasto piernikowe

    Tradycyjne ciasto piernikowe idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

  • Nietypowy przepis na jabłecznik. Spróbujcie, gwarantujemy, że stanie się waszym ulubionym ciastem. Kruche ciasto450 g mąki pszennej250 g masła2 żółtka90 g cukru pudru Masa jabłkowa2½ kg jabłek (najlepiej papierówek)odrobina wody (do podlania, jeśli owoce będą przywierać)2-4 łyżki cukru kryształu (do smaku)1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki bułki tartej (do smaku) Podaniebułka tarta do posypania ciasta2 białkacukier puder do posypania ciasta Kruche ciastoMąkę przesiać do dużej miski, dodać...

  • Ciasto zebra

    Słodkie wypieki, które umilą popołudniową kawę? Nie ma nic lepszego, jak świeżo upieczone ciasto.

  • Pyszne drożdżowe ciasto z mirabelkową konfiturą, to znakomite słodko-kwaśne połączenie smaków. Nadzienie migdałowe300 g zmielonych migdałów300 g cukru trzcinowego1 łyżeczka ekstraktu migdałowego300 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy Kruszonka100 g masła w temperaturze pokojowej6 czubatych łyżek cukru trzcinowego13 czubatych łyżek mąki Ciasto drożdżowe20 g świeżych drożdży1 łyżka cukru¼ szklanki mleka550 g mąki pszennej80 g cukru100 g zmielonych migdałów1 szklanka letniego mleka 3...

  • Ciasto czekoladowe z gruszkami

    .... Na koniec wsyp posiekaną czekoladę. Wymieszaj łyżką.  2. Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Gruszki pokrój w ósemki, usuń gniazda...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto czekoladowe z jabłkami

    Szukasz inspiracji na ostatnią chwilę? Polecamy przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami, będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole!

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Kruche ciasto

    Nie zastępuj masła margaryną, bo ciasto będzie trudniej wyrobić, a po upieczeniu nie będzie odpowiednio kruche. Na jakość wpływa też ilość żółtek. Im więcej, tym lepiej.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

Zdjęcia na temat: ciasto z bułkami
Wideo na temat: ciasto z bułkami
  • Ciasto maślane na trzy sposoby. Przepisy Piotra Kucharskiego

    Ciasto maślane królowało w kuchni "Dzień Dobry TVN". Kucharz Piotr Kucharski przygotował: śniadaniowe bułeczki "Pluszki", wytrawne bułki serowo-orzechowe oraz smażone ciasto z kurczakiem po afrykańsku.

  • Idealne pieczywo do fastfoodowych przekąsek

    Piotr Ogiński zaprezentował przepis na puszyste bułki do burgerów. Jego sekretem jest serek mascarpone dodawany do ciasta. Jak wykonać smakowite pieczywo? (źródło: Kocham Gotować/ x-news)

  • Przepis na tradycyjną chałkę

    Chałka, znana też jako plecionka, kukiełka czy strucla, zwykle pojawia się na naszych stołach przy okazji Wielkanocy, zwykle są bułką w charakterystycznej postaci - zaplecionego warkocza z ciasta. To delikatne, słodkie, puszyste ciasto drożdżowe, które znane jest u nas od setek lat: świetnie sprawdza się jako przekąska z gorącymi napojami! W kilka minut można zrobić ją samodzielnie w domu - wtedy