• Informacje na temat:

    ciasto z biszkoptu

Przepisy na temat: ciasto z biszkoptu
  • Sekret udanego biszkoptu

    ..., mięciutki i dobrze wyrośnięty - oto, jaki powinien być" - wylicza. Jaki jest najczęstszy błąd popełniany przy robieniu biszkoptu? "Zbyt szybkie wymieszanie maki z ubitymi jajkami. To jest najważniejszy(...) nam opada" - tłumaczy. Stankiewicz przyznaje też, że wówczas mogą robić się grudki. Dlatego ważne, aby surowe ciasto wymieszać delikatnie, ale precyzyjnie. (PAP Life)

  • Biszkopt kukurydziany z budyniem

    Lekkie ciasto z owocową nutą jest idealną propozycją na letnie dni.

  • Siedem sztuczek na puszysty biszkopt

    ...1. Idealne proporcje na ciasto, które będzie puszyste i mięciutkie, to po tyle łyżek mąki oraz cukru co jajek, np.: 5 jajek to 5 łyżek cukru i 5 łyżek mąki pszennej.  2. Ok. 1/3 mąki pszennej możesz(...) wyjęciu z piekarnika upuść biszkopt w formie na przykrytą ręcznikiem podłogę z wysokości 50 cm albo uderz tortownicą z ciastem o blat. Uderzenie takie pomaga szybko usunąć z biszkoptu pęcherzyki powietrza...

  • Ciasta biszkoptowe

    ...i delikatnie wymieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Osącz, oprósz mąką i dodaj do ciasta. Wymieszaj.  2. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Zawiń(...) żelatynę, schłodź. Gdy się lekko zetnie, ułóż na wierzchu. Wstaw do lodówki na godzinę. Posmaruj polewą czekoladową, dekoruj wiórkami mlecznej czekolady.  Ciasto w esy floresy Sposób przygotowania...

  • Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone

    ...tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować je masłem oraz posypać bułką tartą, by ciasto nie przywarło. 6. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 min. 7.  Po wyjęciu ciasta z piekarnika formą z biszkoptem uderzyć energicznie o blat stołu, by biszkopt nie opadł, dzięki uwolnieniu pęcherzyków powietrza. 8. Gdy ciasto lekko przestygnie, odwrócić formę...

  • Wyjątkowo smaczne ciasta

    Niektórzy wolą lekkie desery owocowe, inni kremowe, ze śmietanowymi masami. Wybierz ten wariant, który najbardziej ci odpowiada!

  • Torcik z biszkoptami

    ...obręcz tortownicy. Bok tortu obłóż ciastkami. Schładzaj 30 minut. Skrawki biszkoptów pokrusz, posyp nimi ciasto, ew. udekoruj (np. borówkami i kakao). 

  • Ciasto z musem czekoladowym

    Nie masz pomysłu na deser? Wypróbuj nasz przepis na ciasto z musem czekoladowym. Smakuje niesamowicie!

  • Biszkopt z owocami

    ...do pieczenia. Wlać gorący tłuszcz/olej i masło. Wszystko razem zmiksować. 2. Do przygotowanej formy wylać ciasto. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.30 min...

  • Biszkopt z bezową kruszonką

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę 20 x 30 cm. W misce ubij mikserem jajka, stopniowo dodając cukier (10 minut). Oddzielnie wymieszaj wrzątek i masło. Połącz obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej wodę z masłem, potem mąki. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz 20-25 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw, aby...

Artykuły na temat: ciasto z biszkoptu
  • Sekrety biszkoptu

    Aby biszkopt był pulchny, nie wsypuj od razu całej mąki na powierzchnię ubitej na sztywno piany z białek. Dodawaj ją po trochu, wsypując na boki naczynia i delikatnie mieszaj. Pulchność biszkoptu zależy od wtłoczonego w ciasto powietrza, a duża ilość mąki wsypanej jednorazowo na pianę spowoduje zniszczenie jej struktury. Poza tradycyjną metodą "na zimno" biszkopt możesz przygotować poprzez...

  • Sekrety biszkoptów

    Ciasto biszkoptowe będzie wyjątkowo puszyste po upieczeniu, jeżeli przeznaczone nań jajka włożymy na 5 minut do ciepłej wody.

  • Ciasto tortowe z wiśniami

    Szukasz pomysły na efektowny, ale łatwy w przygotowaniu deser? Polecamy przepis na obłędne ciasto tortowe z wiśniami i galaretką.

  • Sposób na idealny biszkopt

    ...1. Masz kłopot ze zdjęciem pergaminu z wystudzonej biszkoptowej rolady? Zwilż go pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie. Jeśli roladę przełożysz bitą śmietaną, podejdzie ona wodą i rozmiękczy ciasto(...) ciasto wyjmowały. Biszkopt wydaje się zbyt suchy? Nakłuj go w kilku miejscach,  w otworki  wpuść po 2-3 krople soku pomarańczowego. 3. Pieczesz biszkoptowe blaty na tort? Brzegów tortownicy nie...

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Zaczynasz ubijać pianę z białek? To najwyższa pora, by włączyć piekarnik do nagrzania. Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona „unosi” ciasto do góry.

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    ...etapem przygotowania puszystego, delikatnego biszkoptu jest dokładne ubicie białek. Piana powinna być tak sztywna, aby po przecięciu jej nożem pozostał trwały ślad. Białka najlepiej ubijaj ze szczyptą soli. Do piany dodaj cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę przesianą przez sitko. Ciasto ubijaj krótko, cały czas w tym samym kierunku. Smak ciasta warto urozmaicać, dodając cukier waniliowy...

  • Biszkopt z jabłkami

    ...cukier puder, zmiksować na sztywną pianę.  3. Zmieszać ze sobą oba rodzaje mąki, dosypując proszek do pieczenia. Dodać do ubitej piany razem z żółtkami, delikatnie wymieszać.  4. Ciasto połączyć z obranymi jabłkami. Wymieszać.  5. Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć grube plastry jabłka, posypać równomiernie cukrem kryształem i łyżeczką...

  • Biszkopt z galaretką

    ...z mąką. Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką okrągłej formy o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C na ok. 35-40 min, sprawdzić patyczkiem. Gorącą formę upuścić na blat z wysokości ok. 30 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.  2. Sok zagotować, wymieszać z galaretką, przestudzić, połączyć z miąższem, odstawić do stężenia.  3. Wymieszać składniki ponczu...

  • Biszkopt z bitą śmietaną

    To ciasto może za każdym razem przybrać inne oblicze. Wystarczy, że truskawki zamienisz na brzoskwinie, kiwi albo twardą galaretkę, pokrojoną w kostkę, lub do bitej śmietany dodasz czekoladę.

  • Najlepszy biszkopt

    ... Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i miksuj, aż powstanie gładka masa. Dodaj żółtka i przesiane mąki  z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż  papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp lekko mąką. Przelej ciasto do formy i wygładź wierzch.  Piecz w temperaturze 180˚C około  30 minut...

Zdjęcia na temat: ciasto z biszkoptu
Wideo na temat: ciasto z biszkoptu
  • Zmysłowe smaki: Biszkopt z kremem i truskawkami

    To ostatnia szansa, żeby wykorzystać truskawki! Zobaczcie koniecznie i przygotujcie to pyszne ciasto razem z nami. Biszkopt z truskawkami - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Zobacz także: 119 przepisów na truskawki! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Biszkopt z kremem i truskawkami

    To ostatnia szansa, żeby wykorzystać truskawki! Zobaczcie koniecznie i przygotujcie to pyszne ciasto razem z nami. Biszkopt z truskawkami - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Zobacz także: 119 przepisów na truskawki! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

    Przepis na biszkoptowe ciasto z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie proste w przygotowaniu, ale przepyszne desery, które idealnie(...) syropie, a wszystko pokryte zostało wyborną, delikatną ubitą śmietanką. Całość nie tylko smakuje wybornie, ale i wygląda zjawiskowo. Przepis na takie biszkoptowe ciasto z brzoskwiniami i śmietanką to