• Informacje na temat:

    ciasto z bezami w masie

Przepisy na temat: ciasto z bezami w masie
  • Karmelowy torcik z bezą

    Sposób przygotowania 1. Składniki na kruche ciasto połącz. Podziel na 3 części, każdą wyłóż na blachę przykrytą pergaminem i piecz ok. 20 minut w temp. 180°C.  2. Białka z solą ubij na sztywno. Miksując, powoli wsypuj cukier. Pod koniec dodaj łyżeczkę skrobi. Wyłóż do formy. Piecz ok. 30 minut w temp. 130°C. 3 Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder. Zimny blat przełóż kremem...

  • Pyszne bezy słodkością uzupełniają ciasto!

  • Serniki z kruchą bezą

    ...czekoladowy spód. Wstaw do lodówki na 3 godz. Udekoruj wiórkami czekolady. Posypany kruszonką Sposób przygotowania 1. Składniki na spód zagnieć. Ciasto rozdziel. Obie połówki zawiń (osobno) w folię(...). cukru. Bezę rozsmaruj na owocach. Pozostałe kruche ciasto grubo zetrzyj wprost na wierzch sernika. Piecz go ok. 1 godziny w 175°C.

  • Przepis na ciasto znalazłam w moim starym zeszycie z powycinanymi przepisami, a że jest pora na borówki więc postanowiłam je w końcu upiec. Pyszny , puszysty krem o smaku borówek idealnie współgra z lekko kruchym ciastem oraz chrupiącymi migdałami.

  • Muffinki z bezą

    Sposób przygotowania 1. Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Kasię ubij na gładką masę z cukrem. Dodaj 2 jajka i wymieszaj.  2. W misce połącz mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodawaj do masy z Kasią, na przemian z mlekiem, mieszając. Na koniec dodaj maliny i wymieszaj. Gotowe ciasto wyłóż łyżką do przygotowanych foremek, wstaw do nagrzanego...

  • Wykwintne kawowe ciasto

  • Tarta gruszkowa pod bezą

    Sposób przygotowania Spód: mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodaj 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut. Formę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek (śr. 30 cm). Wylep nim formę. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200 st. C (góra i dół). Masa...

  • Jest puszysty, słodki i bardzo szybko znika....

  • Piaskowe ciasta z soczystymi cytrusami

    Wilgotne ciasto z orzeźwiającymi owocami cytrusowymi to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Doskonałe do popołudniowej kawy i na wyjątkowe okazje.

  • Wypiek, który zabiera sporo czasu podczas przygotowania. Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej kawki :)

Artykuły na temat: ciasto z bezami w masie
  • Babeczki cytrynowe z bezą

    Sposób przygotowania: 1. Trzy żółtka utrzeć z 10 dag cukru kryształu na białą masę. Dodać szczyptę soli, mąkę i 15 dag posiekanego zimnego masła. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.  2.  Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Wylepić nim foremki do babeczek wysmarowane pozostałym masłem. Nakłuć widelcem. Piec 10-15 minut w temp. 180°C. Wyjąć i całkowicie...

  • Tort rabarbarowy pod kruchą bezą

    Sposób przygotowania: 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj ze szczyptą soli, 1 cukrem wanilinowym i 125 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno dodawaj żółtka. Wlej mleko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypuj do masy maślanej. Wymieszaj ciasto mikserem. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.  2. Przesiej 200 g cukru...

  • Tarta z bezą

    Sposób przygotowania: 1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp migdały oraz cukier, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Wbij jajko, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do...

  • Jabłecznik z bezą i kruszonką

    ...i szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.  2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym i cynamonem. Schłodzone ciasto wyjmij, 1/3 odłóż z powrotem do lodówki. Pozostałe rozwałkuj i wylep nim blachę o wym. 25 x 35 cm, wyłożoną pergaminem. Wstaw do...

  • Jogurtowe z bezami

    Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 40-50 minut w 180ºC.  Białko jaja ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru. Powstałą masę przekładamy do szprycy. 10 minut przed końcem pieczenia ciasta wyciskamy na jego wierzch nieduże porcje piany i dalej pieczemy, aż bezy się upieką. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na...

  • Jabłecznik z budyniową bezą i kruszonką

    Sposób przygotowania: 1. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, posiekaną Kasię, żółtka oraz śmietanę. Zagnieć ciasto. 1/3 ciasta owiń w folię(...) wymieszaj. Masę bezową wyłóż na jabłka. Ciasto z zamrażarki pokrusz w dłoniach lub zetrzyj grubo na tarce i posyp nim bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 60

  • Jabłecznik z owsianą bezą

    ...wymieszać całość mikserem. Ciasto rozsmarować na spodzie blachy. Na wierzchu rozłożyć plasterki jabłek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 20 minut.  W tym czasie białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując 175 g cukru. Kiedy beza będzie już sztywna i lśniąca, wymieszać ją z 75 g płatków owsianych. Ciasto wysunąć z piekarnika. Na wierzchu rozsmarować owsianą bezę...

  • Brownie z gruszka i bezą

    ...docisnąć. Ciasto piec ok. 15 minut w temp 180ºC. 3W tym czasie przygotować bezę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka ubić, dodając porcjami cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao, na...

  • Tartinki z jeżynami i bezą

    Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem do białości i dodaj jajko. Miksuj do uzyskania gładkiej masy i dodaj ekstrakt waniliowy. Następnie dosyp mąkę i ugniataj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj walec i schładzaj przez 2 godziny.   Podziel ciasto na 8 części i wyłóż nimi foremki do tart. Ponakłuwaj widelcem, schładzaj kolejne 20 minut. Piecz w 180°C przez 20 minut, do uzyskania złotego...

  • Ucierane ciasto ze śliwkami

    ...do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki umyj i wydryluj, osusz i przekrój na pół. Przed nałożeniem owoców na ciasto, posyp je odrobiną bułki tartej. Dzięki temu nie będzie za bardzo wilgotne, a śliwki nie opadną całkowicie na dno. 3. Ciasto piecz około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Rady: Zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny...