• Informacje na temat:

    ciasto z amarantusa

Przepisy na temat: ciasto z amarantusa
  • Chleb gryczany z amarantusem

    Sposób przygotowania Wszystkie składniki (za wyjątkiem wody, czarnuszki i sezamu) wkładamy do miski. Dodajemy taką ilość wody, aby cały czas mieszając, uzyskać kleiste ciasto w konsystencji przypominające gęstą masę na placki ziemniaczane. Foremkę (lub foremki) smarujemy olejem. Aby ciasto nie przywierało, spód możemy wysypać płatkami jaglanymi. Jeśli używamy drożdży, możemy skrócić czas...

  • Chlebek wyszedł bardzo smaczny, pierwszy raz piekłam go ze śliwką suszoną.

  • Sernik bez sera?

    Do przygotowania malinowego sernika bez sera według przepisu Ładochy potrzebne będą następujące składniki: 250 g orzechów nerkowca, puszka mleka kokosowego; 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego, opakowanie malin, 10 daktyli, łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Zanim przystąpimy do przygotowywania ciasta najpierw należy na noc namoczyć orzechy w wodzie, a mleko kokosowe...

  • Szybkie, pożywne śniadanie!

  • Chleb zdrowotny

    Składniki: 1 średni ziemniak 1 1/4 szklanki wody 1/8 szklanki ciepłej wody 1/3 kostki drożdży sól 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek mąka z amarantusa 1 łyżeczka ziaren kminku(...) wyrosną, dodać do zmiksowanego ziemniaka, podobnie jak resztę składników i dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, zostawić, aby wyrosło, następnie przełożyć do foremki i piec w bardzo gorącym piekarniku...

  • Przepis na to ciasto jest bardzo mało pracochłonny i szybki w wykonaniu. Wystarczy 20 minut, aby delektować się pysznymi kawałkami.

  • Czekoladowa tarta z kaszy gryczanej z truskawkami

    Sposób przygotowania Daktyle zblenduj na gładką masę. Dodaj olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, orzechy, cynamon, sól i blenduj. Po chwili wsyp kakao, siemię lniane i dalej blenduj. Masę przełóż do miski, dodaj dmuchaną grykę, popping z amarantusa i całość dokładnie wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem. Tortownicę wyklej ciastem jak na tartę, na wysokość...

  • jest to kolejny przepis z serii: bezglutenowe, wegańskie, bez mleka- idealne dla każdego!

  • Dieta bezglutenowa - z czym to się je?

    ...było największym wyzwaniem? Marta Szloser: - Dla mnie wyzwaniem obiadowym było ciasto na pierogi, ale kiedy odkryłam przepis na pierogi zaparzane z mąki pszennej, postanowiłam zrobić takie w wersji bezglutenowej. I to okazało się strzałem w dziesiątkę! Natomiast najtrudniejszą rzeczą wśród słodkości jest zdecydowanie ciasto kruche, na spody i ciasteczka, choć i takie przepisy udało nam się...

  • to naprawdę 15 minut roboty w międzyczasie... etapami ...zamieszać i zapomnieć, znowu zamieszać i znowu zapomnieć :) żytnio - orkiszowy chlebek z garściami sezamu i ziarnami amarantusa - na zakwasie

Artykuły na temat: ciasto z amarantusa
  • Amarantus - najlepsze zboże dla całej rodziny

    ...), płatki (9 zł/300 g) lub amarantus ekspandowany (ok. 3 zł/100 g), którego nie trzeba gotować. Wszystkie produkty mają lekko sezamowy smak. Największe zalety amarantusa Jest bogaty w białko, zawiera(...)). Do czego i jak go używać? Czystej mąki z amarantusa można używać do wszystkich potraw, w których mąka spełnia funkcję zagęstnika (sosy, zupy). Nadaje się także do wypieków, placków i naleśników, ale...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...

  • CIASTO AMARANTUSOWE Z MALINAMI

    Banalnie proste, dietetyczne i smaczne!

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Chleb na akwasie z mąki pszennej razowej z dodatkiem mąki z amarantusa lub orkiszowej

    CHLEB Z MAKI PSZENNEJ RAZOWEJ I MĄKI Z NASION AMARANTUSA. ( NA ZAKWASIE)   Przygotowanie zakwasu; 0,5 szklanki letniej wody i 0,5 szklanki mąki razowej zmieszać i zostawić na 12 godzin. Przez 3 dni dodawać 0,25 szklanki wody i mąki. Trzymać w ciepłym miejscu.   Składniki; 0,5 kg mąki razowej 15dkg mąki z amarantusa 1 łyżka oliwy szczypta soli 1 łyżka nasion siemienia...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Amarantus - zboże XXI wieku

    ...dodaje energii i męstwa, placki z amarantusa spożywali więc przed walką. Uprawiany w obu Amerykach i w Azji, do Polski trafił w latach dziewięćdziesiątych XX wieku - najpierw na Lubelszczyznę(...) zastosowania amarantusa. Cenne właściwości, czyli co w sobie kryje? Amarantus zawiera więcej pełnowartościowego białka niż soja i mleko, więcej żelaza niż szpinak, magnezu i tryptofanu niż...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ...miałkie, ale dość dobrze sklejają ciasto. Można je mieszać z mąką ryżową i z amarantusa. Nadają się do wypieku deserów. To dobre źródło białka.  Mąka z amarantusa. Ma lekko orzechowy smak. Nadaje się do wypieków, zarówno samodzielnie, jak i w mieszance, dobrze spulchnia ciasto. To skarbnica żelaza potrzebnego dla układu krwionośnego.  Mąka jaglana. Powstaje z kaszy jaglanej, która jest pozyskiwana...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...