• Informacje na temat:

    ciasto włoskie z jabłkami i orzechami

Przepisy na temat: ciasto włoskie z jabłkami i orzechami
  • Dietetyczne ciasta i ciasteczka zbożowe

    ...rozgniecione banany i osączoną żurawinę, wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Piecz ok. 60 minut w 180 st.  Razowa tarta z jabłkami Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąkę wymieszaj(...) z mąką dodawaną małymi porcjami, orzechami i siemieniem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużym otworem, np. w kształcie rozety. Na brzegach kruchych ciasteczek wyciśnij rozetki. W środek...

  • Ciasto „warzywniak”

    Nie macie pomysłu na deser? Polecamy ciasto "warzywniak". Pamiętajmy jednak, że takim deserem częstujemy starsze dzieci.

  • ​Szarlotka z orzechami i bezą

    ..., mieszanką zalej jabłka i odstaw na chwilę by przeszły smakiem imbiru i cytryny. Na podpieczone ciasto wyłóż nasączone mieszanką cząstki jabłek. Całość posyp cynamonem i posiekanymi orzechami. Wstaw(...) wody (na bezę), szczypta soli (na bezę) Sposób przygotowania: Przygotuj ciasto. Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę. Orzechy zmiel. Ugotowane żółtko jajka przetrzyj przez sito i dodaj do...

  • Ciasto z jabłkami

    Składniki na 12 porcji: - 7 dużych jabłek winnych, - 1 szklanka cukru, - 1 szklanka rodzynek, - 1 szklanka posiekanych, - orzechów włoskich, - polewa (można kupić gotową) Na ciasto(...) 2-3 godziny, żeby puściły sok. 2. Z podanych składników wyrabiam ciasto. Dodaję jabłka z sokiem, orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszam. 3. Masę przekładam do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej...

  • ​Gdy jesień ci doskwiera - sięgnij po pieczone jabłko

    ..., którzy lubią kwaśne, owocowe smaki, dobrym dodatkiem będą świeże maliny posypane po wierzchu mielonymi migdałami. O wiele słodsze będą jabłka z masłem orzechowym, rodzynkami, miodem i orzechami...

  • Rozeta z kurkumą i rodzynkami

    ...spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż rozetę z plasterków jabłek. Posyp rodzynkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30 minut. Wyjmij z piecyka, odłóż do...

  • Murzynek karmelowy

    Ciasto: masło utrzyj z całym cukrem. Domieszaj po jednym jajku, a następnie kakao, cynamon i esencję.

  • Chlebek bananowy i jabłkowy

    ..., - jedno jabłko, - łyżka soku z cytryny, - cynamon, - orzechy włoskie i chipsy bananowe do dekoracji, - tłuszcz i cukier do formy Przygotowanie: Orzechy grubo posiekać. Tłuszcz, cukier, szczyptę soli ubijać robotem na kremową masę, kolejno dodawać jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i maślankę mieszać do masy. Ciasto podzielić na dwie części. Banana obrać i pokroić na kawałki. Jabłko obrać...

  • Po amerykańsku

    Ciasto w amerykańskim stylu.

  • Racuchy dla otuchy

    Lubi je chyba każdy. Placki z jabłkami to klasyka kuchni polskiej, wytrawne bliny to z kolei sztandarowa potrawa rosyjska. Obie wersje na pewno poprawią ci humor!

Artykuły na temat: ciasto włoskie z jabłkami i orzechami
  • Ciasto z jabłkami i orzechami

    Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksując, stopniowo wlewaj olej oraz jogurt. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz cynamonem. Wmieszaj do masy jajecznej.  2. Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę. Orzechy włoskie grubo posiekaj. Jabłka i orzechy delikatnie wmieszaj łyżką do ciasta.  3. Ciasto przelej do...

  • Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie. Składniki na ciasto: · 200 g miękkiego masła ·...

  • Niedzielne ciasto czekoladowe

    Z kawałkami jabłek i włoskimi orzechami .

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Kruche ciasto z kruszonką

    Do jabłek można dodać 3 łyżki śmietanki 30 proc., a kruszonkę przed pieczeniem posypać orzechami włoskimi.

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Strudel z jabłkami

    ...zmieszany z wodą. Ugnieć ciasto, powinno być miękkie ale nie klejące. Zawiń w folię i odstaw na godzinę.  Namocz rodzynki. Obrane i wypestkowane jabłka pokrój w cienkie plastry. Dodaj rodzynki , cukier i sok z cytryny. Dopraw cynamonem. Odstaw.   Upraż orzechy i dodaj do jabłek. Rozwałkuj ciasto, a następnie rozciągnij, by było cienkie. Posyp ciasto pokruszonymi herbatnikami, nałóż nadzienie i zawijaj...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Jabłkami pachnące...

    Wypróbuj nasze przepisy na ciasta z jabłkami.

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...