• Informacje na temat:

    ciasto w podluznej foremce

Przepisy na temat: ciasto w podluznej foremce
  • Pyszne ciasta z pełnoziarnistej mąki

    Tarta z różyczkami w bezie Sposób przygotowania Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, masło i żółtka, zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut i cienko(...). Resztę soku wymieszaj z białkami. Ubij je, powoli dosypując cukier puder. Bezę rozsmaruj na kruchym spodzie. Ustaw różyczki. Ciasto piecz ok. 40 minut w 180°C.  Keks bananowy z orzechami...

  • Klasyczne bułki pszenne na podmłodzie. Wersja podłużna. Pieczone na formie do bagietek.

  • Ciasto orzechowe z cukinią

    Okazuje się, że pyszne ciasto możesz zrobić z dodatkiem cukinii!

  • Na nadchodzący sezon truskawkowy propozycja sernika na zimno ;)

  • Beztłuszczowe ciasto niedzielne

    Smakowite i pachnące ciasto swój aromat zawdzięcza jabłkom i wanilii. Możemy tu także dodać sproszkowany cynamon lub cząstki sezonowych owoców. Do przygotowania tej babki potrzebujemy: 3 jajka, 50(...) mleka, 1 łyżkę rumu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem tak długo, aż masa będzie gładka i nabierze kremowej barwy. Dodajemy...

  • Dziś na obiadek wymyśliłam se pyzy podłużne nie tradycyjne z surowych ziemniaków lecz takie które szybciej się robi i według mnie o wiele smaczniejsze, z wierzchu mega mięciutkie a w środku soczyste mięsko. Jeśli ktoś lubi pyzy a nie lubi długiej przy nich pracy to polecam ten przepis.

  • Co zrobić, żeby ciasta się udały?

    Kruche ciasto jest twarde? Być może zbyt długo było wyrabiane albo podczas wałkowania zanadto podsypywane mąką. Inna przyczyna: przed pieczeniem nie zostało dokładnie oziębione (trzeba je(...). Jeśli ciasto jest na mące razowej, można tę ilość nieco zwiększyć. Ciasta z dodatkiem dużej ilości jajek i tłuszczu też potrzebowały większej ilości drożdży. Gęste ciasto ucierane (np. keks...

  • Wypróbowany przepis na "Babeczki foremki"

  • Kruche ciasto jest twarde?

    Kruche ciasto jest twarde? Być może zbyt długo było wyrabiane albo podczas wałkowania zanadto podsypywane mąką. Inna przyczyna: przed pieczeniem nie zostało dokładnie oziębione (trzeba je trzymać w lodówce minimum 30 minut) i zawarty w cieście tłuszcz nie zdążył stężeć. Idealne drożdżowe Na 50 dag mąki należy użyć najmniej 0,7 dag drożdży suchych lub odpowiednio 1,4 dag świeżych. Jeśli ciasto...

  • Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka).

Artykuły na temat: ciasto w podluznej foremce
  • Ciasto czekoladowe

    ...wymieszaj łyżką. 2. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw foremkę...

  • Ciasto ze szpinakiem

    Zielone ciasto z liśćmi szpinaku. Takiego jeszcze nie jadłaś.

  • Ciasta w wersji wytrawnej

    ...niej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw na 10 minut w foremce a potem wystudź(...)Tarta drożdżowa Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 52 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 250 ml kwaśnej śmietany 18

  • Ciasta bez pieczenia

    W charakterze "ciasta" wystąpiły dziś pokruszone ciasteczka.

  • Ciasta na niedzielę

    ...do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane cukrem Tortu ze świeżymi owocami nie należy posypywać cukrem pudrem, bo szybko zwilgotnieje. Podobnie będzie, gdy posypiemy ciepłe ciasto. Placek grejpfrutowy Składniki na 12 porcji: 125 g mąki...

  • Łaciaty serniczek

    Dwukolorowe łatwe ciasto.

  • Malinowy ucieraniec

    Pyszne ciasto z owocami.

  • Marmurek kakaowo-ajerkoniakowy

    Marmurkowe ciasto ucierane, szczególnie to z dodatkiem kakao, bywa dość suche. Dlatego zaleca się, by do kakaowej części ciasta dodać odrobinę oleju, np. neutralnego rzepakowego.

  • Keks żurawinowy w lukrze

    ...wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz skórką startą z limonki. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać pozostałą lemoniadę. Dodać namoczoną żurawinę. Dobrze wymieszać ciasto mikserem. 4. Podłużną foremkę (poj. 1,75 l, dł. 27 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Do foremki nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Po 15 minutach studzenia w foremce...

  • Idziemy na jagody

    ...°C przez 25-30 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku. Bułeczki z serem i jagodami Składniki na ok. 10-12 sztuk: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 1/3 szklanki + 1 łyżka(...). Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier oraz mleko, jajko, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw...