• Informacje na temat:

    ciasto w paczce

Przepisy na temat: ciasto w paczce
  • Pączki z bitą śmietaną

    .... Wyrabiamy całość, aż ciasto zacznie "odchodzić od ręki". 3. W rondelku rozpuszczamy margarynę, lekko ją studzimy. Dodajemy do ciasta pod koniec wyrabiania (stopniowo, małą strużką). Wyrobione ciasto...

  • Pączki z mięsem

    ...i przygotowanym wcześniej rozczynem drożdży. 2. Wyrób elastyczne ciasto, uformuj z niego kulę. Przykryj ją ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Posiekaj obraną cebulę, wymieszaj z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj duże kółka. Na środku układaj farsz, zawijaj brzegi. Pączki odłóż na godzinę, wrzucaj na...

  • Karnawałowe pączki

    Drożdże rozkruszamy i ucieramy z łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko, płaską łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn na kilka minut. Następnie łączymy z przesianą mąką, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, rozpuszczone masło, żółtka, wódkę lub rum, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce...

  • Pączki z posypką

    Sposób przygotowania 1. Mąkę, cukier, mielone migdały i drożdże wymieszaj. Jajka połącz z letnim mlekiem, dodawaj do masy, wymieszaj. Wlej olej, zapach migdałowy, wsyp sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę przykryte ściereczką Podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Wykrój szklanką i kieliszkiem kształt pączków z dziurką, przykryj ściereczką.  2. W garnku rozgrzej olej. Smaż...

  • Pączki parzone

    W tłusty czwartek jedzono chętnie pączki parzone. 1. Pół funta mąki (szklanka, 20 dag) zaparzyć pełną kwaterką gorącego mleka (litr), rozbijać, aż ostygnie. Wtedy wlać dwa łuty (2 łyżeczki) drożdży roztartych z ćwiercią funta cukru. 2. Z dwóch białek ubić pianę, włożyć w ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrośnie, dodać drugie pół funta mąki, uważając, aby ciasto było wolne jak na...

  • Pączek na szczęście

    ...wyrobów? "Pączki są robione z naturalnych składników, smażone na prawdziwym smalcu, są tradycyjnymi pączkami z lukrem i marmoladą wieloowocową. Jest to prawdziwe ciasto drożdżowe, które robiły nasze...

  • Pączki z nadzieniem

    ...roztopione masło, całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą miksera. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Złote...

  • Pączki serowe waniliowe

    W misce połącz mąki z pudrem ksylitolowym, proszkiem do pieczenia i wanilią. Dodaj ser i jajko, dokładnie wszystko wymieszaj mikserem, drewnianą łyżką lub dłonią. Ciasto będzie bardzo delikatne i "wolne", ale nie dosypuj więcej mąki. W dłoniach lekko posypanych mąką gryczaną utocz z ciasta małe kulki wielkości 2-3 cm, a następnie odłóż na kawałek folii spożywczej lub lekko natłuszczony papier do...

  • Pączki i pączusie

    ..., cukier, żółtka i szczyptę soli. Dopraw rumem i skórką z cytryny. Wkrusz drożdże, zalej letnim mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. 2. Wyrób ciasto i znów odstaw, aby wyrosło. Następnie(...), cukier wanil., ciepłe mleko i pianę jajeczną. Wyrabiaj 10 min. Dodaj masło i spirytus, wyrabiaj 5 min. Przykryj ściereczką i odstaw na godz. do podwojenia objętości. 2. Rozwałkuj ciasto na ok. 1,5 cm...

  • Dietetyczne pączki

    Składniki: 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej Łyżeczka cukru Jajko 25 g drożdży Pół szklanki mleka  0,5% Dżem lub marmolada Przygotowanie: 1. Przygotuj zaczyn z drożdży, podgrzanego mleka, cukru i odrobiny mąki. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. 2. Gdy wyrośnie, dodaj do niego resztę mąki i jajko. Wyrób. 3. Ciasto rozwałkuj, wytnij z niego kółka. Na każdym kółku połóż odrobinę...

Artykuły na temat: ciasto w paczce
  • Amerykańskie pączki

    .... Mokre składniki wlać do suchych, zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut mikserem z hakiem lub dłużej ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli bardzo klei się do rąk, można dosypać nieco mąki.  2. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut.  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat...

  • Zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek jest nie tylko ogólnopolskim świętem pączków. To doskonała okazja do bezkarnego zajadanie się różnego rodzaju słodkościami. Co wybrać zamiast pączków? Oto kilka naszych propozycji. Fot. 123RF/Picsel Aby uczcić końcówkę karnawału, większość z nas sięga po pączki. Jednak w tym najsłodszym dniu w roku nie zapominajmy o innych, równie smacznych deserach. Pamiętacie babcine faworki? A może macie ochotę spróbować hiszpańskich churros? Przy okazji...

  • Pączki wiedeńskie

    Sposób przygotowania: 1. W garnku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejsz ogień i na wrzątek jednym ruchem wsyp mąkę. Ucieraj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.  2. Ciasto przełóż do misy miksera i zmiksuj z jajkami. Przełóż do szprycy cukierniczej.  3. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm, posmaruj je olejem. Na...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Pączki mini

    ...na 15 minut. Masło roztopić, przestudzić.  2. Resztę mąki przesypać do dużej miski, dodać pozostałą część cukru, szczyptę soli, żółtka, wlać wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem. Podczas wyrabiania cienką strużką wlewać masło i alkohol.  3. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno...

  • Co roku Polacy zjadają w tłusty czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia wręcz nie wypada zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z legendą, stworzenie oraz popularyzację pączków zawdzięczamy Elizie Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków, właśnie tym smakołykiem miała częstować żołnierzy. Co ciekawe, zwyczaj...

  • Pączki z konfiturą

    .... Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (może się kleić). Formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.  2. Ponownie wyrabiamy ciasto, następnie odrywamy po kawałku i formujemy kulki, spłaszczamy, a na środek nakładamy łyżeczkę konfitury. Dokładnie sklejamy ciasto i znów formujemy kulkę. Pączki układamy na...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Rumuńskie pączki

    Sposób przygotowania: 1. W misie miksera umieść twaróg, jajko, żółtko, skórkę i sok z cytryny, cukier z wanilią oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną. Wyrób gładkie, lepkie ciasto. Wyłóż go na stolnicę, podsyp mąką i dość grubo rozwałkuj. Z ciasta wytnij oponki (zachowaj wykrojone dziurki, będą potrzebne). Smaż je razem z kulkami w głębokim tłuszczu rozgrzanym do...

  • Ten zabobon Polakom nie jest straszny, ponieważ w tłusty czwartek- jedyny dzień w roku, kiedy nikt nie liczy kalorii- zjadamy około 100 milionów pączków. Fot. 123RF/Picsel Te okrągłe pyszności zawitały do Europy oraz Ameryki, za sprawą Elizy Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków serwowała żołnierzom pączki. Pączek pączkowi nie równy W zależności od szerokości geograficznej te drożdżowe wypieki mają różne nadzienia: w Polsce najczęściej jest to kwiat róży, w USA np....

Zdjęcia na temat: ciasto w paczce
Wideo na temat: ciasto w paczce