• Informacje na temat:

    ciasto ucierane z dwoch jajek

Przepisy na temat: ciasto ucierane z dwoch jajek
  • Łatwe ciasta ucierane

    ...jednym jajku na zmianę z porcją mąki. Na końcu domieszaj mleko. Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej części wlej sok lub barwnik.  2. Piekarnik nagrzej do 180°C. 2 foremki wyłóż pergaminem. Wlej ciasta. Piecz 30 minut, do suchego patyczka. Ciasta ostudź, przekrój wzdłuż na pół.  3. Dżem podgrzej z brandy. Posmaruj każdą część ciasta. 1/2 marcepana rozwałkuj. Na środku ułóż ciasto różowe...

  • Ucierany cynamonowiec

    Składniki na 10-12 porcji: Ciasto: 12 dag masła 10 dag cukru pudru 10 dag mielonych migdałów 15 dag mąki pszennej 1 jajko; Nadzienie: 50 dag ciemnych śliwek po(...): 1. Ciasto: masło i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Wbij jajko, ciągle ucierając. Mąkę wymieszaj z migdałami i partiami dodawaj do wyrabianej masy. Powinno powstać gładkie, miękkie ciasto...

  • Kremowe ciasta

    ...w 2-3 łyżkach wrzątku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko i kawę. Wymieszaj mikserem. Blachę (30 x 30 cm) wyłóż pergaminem Nałóż ciasto. Piecz 40 min(...) z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na spodzie blachy (30 x 38 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz przez 35 minut w 200 st. C.  2. Wystudź, rozetnij...

  • Pałac Buckingham zdradził przepis na ulubione ciasto królowej Wiktorii

    ...receptury do dziś korzystają królewscy cukiernicy. Do przygotowania tego królewskiego deseru potrzebujemy 3 jajek, 150 g drobnego cukru, 150 g niesolonego masła, 150g mąki, 1/2 łyżeczki esencji(...). Delikatnie mieszamy, by połączyć wszystkie składniki. Potem do masy dodajemy powoli przesianą mąkę, cały czas mieszając. Przygotowujemy dwie okrągłe formy do ciasta, jeśli mamy jedną, ciasto pieczemy...

  • Beztłuszczowe ciasto niedzielne

    Smakowite i pachnące ciasto swój aromat zawdzięcza jabłkom i wanilii. Możemy tu także dodać sproszkowany cynamon lub cząstki sezonowych owoców. Do przygotowania tej babki potrzebujemy: 3 jajka, 50(...) mleka, 1 łyżkę rumu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem tak długo, aż masa będzie gładka i nabierze kremowej barwy. Dodajemy...

  • Ciasta rajskie i diabelskie, czyli wypieki doskonałe

    Ciasto rajskie (torta paradiso), jasne i lekkie jak puch i ciemne, diabelskie (torta del diavolo) - to wyśmienite, popularne we Włoszech i łatwe w przygotowaniu wypieki. Są doskonałe jako zastrzyk energii razem z poranną kawą i deser po posiłku.

  • Ciasto, które w Polsce rozsławiła królowa Bona

    Któż nie zna smaku sękacza? Połowę składników, z których przygotowuje się to biszkoptowe ciasto stanowią jaja. Choć powinien być pieczony nad otwartym ogniem, można go upiec domowym sposobem.

  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    Sposób przygotowania 1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Dobrze wymieszaj. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 25 minut. 2. Pozostałe...

  • Przepis na pyszne ciasto.

  • Kopuła pod kruchą bezą

    Smaczne ciasto po porannej kawy...

Artykuły na temat: ciasto ucierane z dwoch jajek
  • Ucierane ciasto z porzeczkami

    Proste ciasto z sezonowymi owocami.

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Ciasta w wersji wytrawnej

    Tarta drożdżowa Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 52 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 250 ml kwaśnej śmietany 18(...) ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka pokrój w   kostkę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem oraz startym serem...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Ciasta z budyniem

    ...rozwałkowane placki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia para miała ujście). Formy z ciastem kolejno wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec po 20-25 minut(...) g tłustego twarogu. Wykończenie: 250 g truskawek, 1 przejrzysta galaretka. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, masło, cukier i jajko posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Ciasta z budyniem

    ...wanilinowym. Białka ubić z cukrem. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową. Pod koniec wymieszać z przesianą mąką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec około 8 minut w 200(...) ubić na gładki krem. Ubijając, dodawać pokrojone w kawałki masło. Ciasto rozwinąć, posmarować kremem. Na krawędziach rozłożyć truskawki. 3. Ciasto zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki do stężenia...

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

  • Marmurek kakaowo-ajerkoniakowy

    Marmurkowe ciasto ucierane, szczególnie to z dodatkiem kakao, bywa dość suche. Dlatego zaleca się, by do kakaowej części ciasta dodać odrobinę oleju, np. neutralnego rzepakowego.

  • Wytrawnie czy słodko? My już wiemy jaki smak lubicie najbardziej! Zobaczcie odpowiedzi, które nagrodziliśmy znakomitymi książkami wydawnictwa RM. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Spośród wszystkich odpowiedzi wybraliśmy cztery. Poznajcie zwycięzców konkursu. Książka z wytrawnymi przepisami wędruje do: Pani Anety "Chciałabym wygrać książkę „Ciasta i desery". Podarowałabym ją mojemu mężowi, który niedawno odkrył w sobie duszę cukiernika. Po dwóch udanych wypiekach...