• Informacje na temat:

    ciasto tortowe na herbatnikach

Przepisy na temat: ciasto tortowe na herbatnikach
  • Herbatniki na maślance z musli

    Składniki: 1 kg mąki tortowej ¼ szklanki proszku do pieczenia (40 g) 4 łyżeczki soli 1½ szklanki prażonego musli (200 g) 1 niepełna szklanka rodzynek (100 g) 1 szklanka pokrojonych(...) wymieszać. Łyżką rozłożyć masę do form, tak aby w każdej była trzycentymetrowa warstwa ciasta, i piec około 45 minut. Lekko ostudzić, następnie wyłożyć ciasto z form na ruszt do piekarnika i zostawić do...

Artykuły na temat: ciasto tortowe na herbatnikach
  • Herbaciane ciasteczka

    ...skórki. Pokrój owoc na półplasterki, cząstki układaj na herbatnikach. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 370 kalorii Czekoladowe domki(...) oczekiwania): 40 minut Porcja: 280 kalorii Szachownica Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia...

  • Wielkanoc już niebawem. Na naszych stołach obowiązkowo pojawią się babki, mazurki i serniki. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich i rodzinę czymś wyjątkowym, sięgnij po przepisy na niepowtarzalne ciasta, które urozmaicą świąteczny repertuar. Fot. 123RF/Picsel Śniadanie wielkanocne będzie obfitować w wytrawne potrawy takie jak żurek, kiełbasy, pasztety, chrzan i oczywiście jajka. Wiadomo jednak, że każda uczta musi zakończyć się pysznym deserem. Dlatego w tym roku oprócz tradycyjnych...

  • Strudel z jabłkami

    Składniki: 0,5 kg mąki tortowej 250 ml wody 50 ml oleju 10 g soli 120 g cukru 4 jabłka 1 cytryna 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przesiej mąkę wraz z solą. Wlej olej zmieszany z wodą. Ugnieć ciasto, powinno być miękkie ale nie klejące. Zawiń w folię i odstaw na godzinę.  Namocz rodzynki. Obrane i wypestkowane jabłka pokrój w cienkie plastry. Dodaj rodzynki , cukier...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...