• Informacje na temat:

    ciasto szczerze polecam

Przepisy na temat: ciasto szczerze polecam
Artykuły na temat: ciasto szczerze polecam
  • Witam i polecam

    ...  Po długiej przerwie… właściwie to zainspirowana Lucią… i jej wpisem o stanie dzienników i ucieczką na blogi… powracam tutaj, ale nie do końca. Z pewnością nie jest już możliwe szczere pisanie czy opisywanie swojego życia i myśli. Wiele z nas to odczuwa. Ale możliwe jest wklejenie zdjęcia z tego co na blogu czy to kulinarnym czy codzienniku. Dzisiaj polecam niebiańskie ciasto, które miało...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Jesienne tortellinis z dynią według Soni Ezgulian

    Przepis znalazłam w listopadowym numerze miesięcznika « Régal », ale znajduje się ona także na blogu autorki « les sardines filantes ». Polecam wam wszystkie...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Katarzyna Dowbor: Samotność mnie nie dotyczy

    ...stłamszona, bo chciałam się wykazać jako żona. To ja chciałam robić mężowi śniadania i pyszne ciasto, a nie mieć wszystko podane na tacy. Jestem teściową, która się nie wtrąca, a podczas kłótni nigdy(...) dzieciństwo i młodość, czy pierwsze małżeństwo, to staram się pamiętać tylko rzeczy pozytywne, fajne. To dobra cecha, polecam. Nie jestem pamiętliwa. Na planie się śmieją, że nawet jak się o coś zezłoszczę, to...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...

  • ​Jak zapanować nad podjadaniem? Oto pięć strategii

    ...przekąsić. Słynę z tego, że zawsze mam przy sobie orzechy - i tego dnia też je miałem. Szczerze powiedziawszy, nie miałem na nie specjalnej ochoty, ale przegryzłem kilka i jakoś dobrnąłem do lunchu. Gdybym(...) zmniejszać ilość chipsów). Tę samą zasadę polecam zastosować do wszystkich innych wątpliwych produktów żywnościowych. Szczególnie poważny problem stanowią napoje gazowane. Być może zdecydujesz się pić...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Szkola Alain Ducasse - zupa z dyni, kluseczki z ricotty i grzyby

    ...kolacje. Niezwykle polaczenia, delikatny smak kremu z dyni i kluseczek z ricotty z smazonym boczkiem i grzybami... wszytsko doprawione swieza szalwia. Powiem szczerze, jestem pod wrazeniem tego smaku! Daltego goraco i wam go polecam.   Na 6 porcji okolo 1 h przygotowania i gotowania   Krem z dyni : 800 g dyni pokrojonej w rowna kostke 1 posiekany por, biala czesc 1 posiekana cebula...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...