• Informacje na temat:

    ciasto sułtański

Przepisy na temat: ciasto sułtański
  • ...cytryny, - 100 gram masła (roztopić), - 100 ml wina Porto, - 75 gram orzeszków pinii, - 100 gram rodzynek sułtańskich, - 75 gram orzechów włoskich (pokroić w małe kawałeczki), - 200 gram owocow(...) obrotach (końcówki miksera do chleba) dojąc po jednym jajku. Jeżeli ciasto będzie bardzo rzadkie, możemy dodać trochę mąki. Później dodajemy roztopione masło. Kiedy wszystkie składniki będą dobrze...

  • Smaczny pomysł na "Drożdżowiec sułtański"

  • Rosca de reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli

    Podawane w Hiszpanii i wielu krajach Ameryki łacińskiej w dniu święta Trzech Króli ciasto przypomina kształtem koronę. Wewnątrz ukryta jest figurka porcelanowa symbolizująca dzieciątko Jezus nazywana muneca. Szczęśliwiec, który wylosuje figurkę, będzie organizatorem przyjęcia z okazji Matki Boskiej Gromnicznej.

  • Przepis wart wypróbowania: "Piernik sułtański"

  • Wielkanocny przepis z herbatą w tle

    Składniki: 1,5  filiżanki zaparzonej herbaty np. Earl Grey Ahmad Tea London 260 g mąki pszennej 90 g margaryny 100 g białego cukru w kryształkach 2 żółtka garść migdałów w płatkach garść rodzynek sułtańskich ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 kropli aromatu cytrynowego 1 łyżeczka startej skórki cytryny szczypta soli Składniki na...

  • Smaczny pomysł na "Przekładaniec sułtański"

  • Miodowniki pełne orzechów

    .... Dodaj owoce, wymieszaj. Przelej do formy. Piecz 60 minut w 180 st. Miód podgrzej, połącz z migdałami. Rozłóż na wierzchu letniego ciasta. Migdałowiec sułtański Sposób przygotowania 1. Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i wyrób mikserem na gładką masę. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel je na 4 części. Rozwałkuj na jednakowe prostokąty i kolejno...

  • Smaczny pomysł na "Sułtański kołacz z dżemem"

  • M jak mazurek z bakaliami

    Składniki: 2 szklanki mąki 100 g cukru 3 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżki śmietany 18% 100 g orzechów włoskich np. Bakalland 100 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland  100 g płatków(...) ciepłem rąk. Jeśli ciasto jest zbyt suche możemy dodać śmietanę. Gotowe ciasto odkładamy zawinięte w folię na pół godziny do lodówki. 2. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy, formujemy brzeg wysokości...

  • Sprawdzony przepis na "Deser sułtański"

Artykuły na temat: ciasto sułtański
  • Piernik sułtański

    Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Ciasto przykryj, odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części, każdą ułóż w osobnej foremce (tortownicy). Piecz po ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudź. Przygotuj krem: w rondelku zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę i cukier, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Naleśniki sułtańskie

    Sposób przygotowania: 1. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Ser mielimy lub rozdrabniamy blenderem, a następnie ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i jednym żółtkiem na gładką masę.  2. Jajko miksujemy z mlekiem, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy. Ciasto powinno być dość rzadkie. Na odrobinie oleju smażymy naleśniki.  3. Smarujemy naleśniki masą serową, a przez środek nakładamy...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Popularne desery PRL-u

    Były w każdej kawiarni i cukierni. Obok kremu sułtańskiego, najczęściej zamawiano je do kawy lub herbaty. Do dziś mają wielu wiernych wielbicieli…

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Piernik sułtański

    Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Ciasto przykryj, odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Baby drożdżowe

    Na ciasto drożdżowe trzeba mieć więcej czasu, ale nie oznacza to, że jest trudne.

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...