• Informacje na temat:

    ciasto slone na oleju

Przepisy na temat: ciasto slone na oleju
  • Słone ciasto z fetą i bakłażanem

    Idealne na piknik czy wycieczkę za miasto. Wytrawne, ziołowe ciasto z bakłażanem i fetą. Świetnie smakuje na zimno.

  • slona przekaska :)

  • Słone pączki serowe z ostrym sosem oliwnym

    ..., wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Usmażyć pączki, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej...

  • pyszne, polecam wielbicielom szpinaku :)

  • Babeczki z wędliną

    Sposób przygotowania Wymieszaj 1 i 1/2 szkl. mąki oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodaj sól i ulubione suszone zioła. W osobnym naczyniu połącz 2 jajka z 1/2 szkl. mleka. Dolej 1/2 szkl. oleju. Mokre składniki domieszaj do sypkich. Dołóż 10 dag kabanosów pokrojonych w plasterki. Formę na muffinki (12 wgłębień) wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto. Piecz 25 minut w 180°C.

  • Smaczna, slona przekaska z niespodzianka- w srodku kazdej kuleczki kryje sie solony orzeszek ziemny :)

  • Kapuśniaczki imprezowe

    .... gotowania, ale wszystko zależy od kwaśności kapusty). 2. Gdy kapusta się gotuje, drobno kroimy cebulę i pieczarki, podsmażamy je na oleju, aż zmiękną, a cebulka cię zrumieni.  3. Po ugotowaniu odsączamy kapustę, kroimy ostrym nożem, mieszamy z cebulą i pieczarkami. Ciasto: 1. Do miski wlewamy połowę szklanki lekko ciepłego mleka, rozpuszczamy 50 g drożdży, dodajemy kilka łyżek mąki i łyżkę...

  • Tanie i smaczne.

  • Naleśniki z mięsem

    Sposób przygotowania 1. Przygotuj ciasto: mąkę zmiksuj z jajkiem, wodą mineralną oraz mlekiem. Odstaw pod przykryciem na mniej więcej 30 minut, aby mąka spęczniała. 2. Paprykę oczyść i drobno pokrój. Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju oczyść, obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę oleju, włóż mięso i smaż je 12 minut. Po 7 minutachdołóż...

  • Babka na oleju.

Artykuły na temat: ciasto slone na oleju
  • Naleśniki na słono z gotowanych ziemniaków

    ...1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mleko, jajka, mąkę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu 6 naleśników. 2. Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na ćwiartki, podsmażamy na oleju przez 5 minut. Dodajemy mięso...

  • Z francuskiego ciasta

    Pieczenie po francusku By pięknie wyrosło Ciasto francuskie dobrze się upiecze, jeżeli blachy nie będziemy smarować tłuszczem, ale skropimy ją zimną wodą: resztki wilgoci podczas pieczenia wytworzą potrzebną do wyrośnięcia ciasta parę. Dopasować do blaszki Kupiliśmy ciasto francuskie mrożone w postaci zwiniętych płatów, które nie zapełniają całej naszej blaszki? Po rozmrożeniu połóżmy...

  • MIODOWA TARTA ZE ŚLEDZIEM

    Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozdrobnione zimne masło, sól, miód i jajko. Wyrobić ciasto, po czym schłodzić w lodówce ok. pół godziny. Następnie cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st. C. Ostudzić. Farsz: Odsączone z oleju filety śledziowe pokroić w krótkie paski. Papryczki chili przekroić wzdłuż, wyciąć gniada...

  • Placki ziemniaczane, jakich nie znacie

    .... Przygotowanie: Mięso kroimy w średnią kostkę, boczek w słupki. Obrane i opłukane warzywa kroimy w paski. Mięso i boczek podsmażamy na 3 łyżkach oleju, dodajemy pokrojone warzywa, listki laurowe(...) solą i pieprzem. Placki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy np. ze śmietaną. Z sałatką śledziową Składniki: 500 g ziemniaków, 1 cebula, 2 jajka...

  • Ach! Anchois

    ...w paski ziemniaki oraz talarki cebuli zrumień na patelni. Ułóż ziemniaki w żaroodpornym naczyniu, na nich wyłóż cebulę oraz pokrojone i odsączone z oleju anchois. Na wierzchu rozłóż ziemniaki polane(...) uprzednio rozrobione z mlekiem oraz cukrem i wyrób miękkie ciasto. Następnie wlej oliwę z oliwek i odstaw ciasto na pół godziny, aż wyrośnie. Zagnieć ponownie i podziel na pół. Jedną część rozgnieć na...

  • Za co tak lubimy węgierki

    Pyszne śliwkowe ciasto lub deser? To musi być śliwka węgierka.

  • Sześć nieoczywistych zamienników niezbędnych produktów

    .... Potrzebujemy jeszcze octu, najlepiej jabłkowego i oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Wystarczy, że zmieszamy 125 ml mleka sojowego, dwie łyżki octu, 250 ml oleju i ulubione przyprawy. Dla uzyskania(...) znalezienie zamiennika masła. Obowiązuje tutaj bowiem prosta zasada: tłuszcz zastępujemy innym tłuszczem. - Większość ciast możesz upiec na bazie oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, słonecznikowego lub...

  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    ...mąki. Uformuj placki i smaż je na rozgrzanym oleju. Kasza nie wzbudza zaufania twoich pociech? Z pewnością skusi je kolorowa zapiekanka ziemniaczano-warzywna. Pokrojone w cienkie plastry ziemniaki(...) w jajku oraz bułce tartej smaż na rozgrzanym oleju.   Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    ...cząsteczek tłuszczu i wody na miliardy drobnych kropelek, przy czym małe kropelki octu rozproszą się w oleju, tworząc jednorodną substancję o zupełnie nowej, gęściejszej konsystencji. Tak właśnie powstaje(...)) - masło, śmietana i mleko - masło orzechowe i pasta tahini (po dodaniu oleju) - czekolada - crema - puszysta kremowa pianka na powierzchni espresso Jak uzyskać kremową konsystencję: majonez...

  • Wielka księga smaków: Anchois

    ...świeżą natką pietruszki. W tarcie Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na odrobinie oliwy, aż się zrumieni. Gotowe ciasto rozłóż na blasze, przykryj warstwą cebuli i równomiernie rozłóż anchois. Posyp(...) anchois, dodając 2 łyżeczki oleju, w którym były fileciki. Dopraw pieprzem, a potem wszystko zmiksuj. Powstałą masą wypełnij gotowe słone babeczki.