• Informacje na temat:

    ciasto śląskie

Przepisy na temat: ciasto śląskie
  • Kluski śląskie

    Wielka duma kuchni śląskiej! Wbrew pozorom, tradycyjne kluski z dziurką są bardzo proste w przygotowaniu, a z ich domową "produkcją" poradzą sobie nawet kulinarni debiutanci. Dzieci na pewno też chętnie pomogą je lepić!

  • Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodatek do dania głównego.

  • Kluski śląskie z sosem myśliwskim

    Kluski śląskie Sos myśliwski 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, lekko studzimy. Rozgniatamy (np. widelcem, ale możemy je rozgnieść przy pomocy specjalnej praski(...) wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajka oraz odłożoną część ziemniaków i sól, zagniatamy całość jak ciasto. 3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałeczki i kształtujemy kulki, w każdej robimy wgłębienie...

  • Kluski śląskie to ciekawa alternatywa dla zwykłych gotowanych ziemniaków. Są pysznym dodatkiem do mięsnych dań.

  • Kluski śląskie

    ...1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, lekko przestudzić, przecisnąć przez praskę. Całkowicie ostudzić. Przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać tyle mąki, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki, całość zagnieść na jednolite ciasto. Formować kulki, lekko je spłaszczyć, zrobić palcem wgłębienie w środku...

  • Generalnie powinno się je przygotowywać przy użyciu mąki ziemniaczanej, ale znacie to powiedzenie: "Z braku laku dobry kit". Nie miałam mąki ziemniaczanej, więc powstały śląskie z mąką pszenną luksusową :) Wydaje mi się, że może lekko różnią się pod względem konsystencji ciasta od tych tradycyjnych, są nieco twardsze, ale nie ma to wpływu na smak. Polecam!

  • Kluski śląskie z gulaszem

    ...i łyżeczkę soli, wyrobić elastyczne ciasto. Formować z niego kulki, w każdej zrobić palcem dziurkę, kłaść na osolony wrzątek. Gotować ok. 2 min od wypłynięcia, podać z gulaszem.

  • Proste i szybkie w wykonaniu kluski śląskie. Z podanego przepisu wychodzi około 60 klusek. Kluski zrobione bez użycia jajek, bez jajeczne.

  • Kluski śląskie z gulaszem

    Dziś w naszym przepisie kluski śląskie. Smakują doskonale, szczególnie z delikatnym gulaszem.

  • Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos.

Artykuły na temat: ciasto śląskie
  • Kluski śląskie

    Prosty przepis na tradycyjne, ponadczasowe i pyszne kluski śląskie.

  • Kluski śląskie

    Sposób przygotowania: 1. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć przy użyciu praski lub zmiel w maszynce. Wyłóż je na półmisek i uklep. Wyjmij 1/4 część ziemniaków i odłóż na bok. W wolne miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, aby je zakryła.  2. Dodaj jajko, odłożone ziemniaki i sól. Zagnieć ciasto. Odrywaj z niego kawałeczki wielkości dużego orzecha włoskiego i formuj kulki, robiąc wgłębienie...

  • Tradycyjne kluski śląskie

    ...1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, lekko przestudzić, przecisnąć przez praskę. Całkowicie ostudzić. Przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać tyle mąki, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki, całość zagnieść na jednolite ciasto. Formować kulki, lekko je spłaszczyć, zrobić palcem wgłębienie w środku...

  • Kluski śląskie z gulaszem

    ...mąkę i łyżeczkę soli, wyrobić elastyczne ciasto. Formować z niego kulki, w każdej zrobić palcem dziurkę, kłaść na osolony wrzątek. Gotować ok. 2 min od wypłynięcia, podać z gulaszem Nasza rada: Żeby...

  • Kluski śląskie z dziurką okraszone skwarkami

    ...mielimy lub przeciskamy przez praskę. Sypiemy stolnicę mąką i wykładamy na nią zmielone ziemniaki. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy na jednolite ciasto. W międzyczasie gotujemy wodę z odrobiną soli. Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy w wałki o średnicy około 3 cm. Kroimy na 3-centymetrowe paski. Formujemy z nich kulki, następnie lekko spłaszczamy i robimy...

  • Problemy z trawieniem? To możne być śledziona

    ..., kukurydzy, koperku, herbata.  Drugie śniadanie  Sałata z ogórkiem, papryką, oliwą, biały chleb, herbata lub płatki kukurydziane z mlekiem, woda.  Obiad  Rosół z makaronem, kluski śląskie, potrawka...

  • Karkówka z kluskami śląskimi

    ...wymieszanej z łyżką mąki. 6. Przygotuj kluski śląskie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajko, sól i połowę mąki ziemniaczanej. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo dosypując mąki...

  • Tort " FABIOLA "

    Wlasciwie nie mam prawa zamieszczac tego przepisu pod szyldem moim w postaci zoltego garnka bo tort ten a wlasciwie ciasto upiekla corka G. Fabiola. Ale...

  • Opolszczyzna. W krainie borsuka

    ...kaszanka, ale z dodatkiem miąższu bułki zamiast kaszy), leberwurst (wątrobianka), buchty śląskie (kluski drożdżowe gotowane na parze), kretowinę (biszkoptowe ciasto czekoladowe). Smacznego!

  • Ciepłe kluchy

    ...szpinakowo-bułkową, dosypać bułkę tartą i ser. Przykryć i odstawić na 15 minut. 3 Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotować we wrzątku ok. 5 minut. Kluski śląskie Składniki na(...). Ostudzić, obrać, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól, wbić jajka. Zagnieść miękkie ciasto, podsypując stolnicę mąką ziemniaczaną...