• Informacje na temat:

    ciasto rolada

Przepisy na temat: ciasto rolada
  • Rolada bezowa

    ...koniec dodaj cukier puder. Kremem posmaruj ciasto. Zwiń w roladę. Udekoruj deser świeżymi truskawkami i resztą bitej śmietany.  #POMAGAMINTERIA 1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita...

  • Ciasta biszkoptowe

    Rolada z rodzynkami Sposób przygotowania 1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru, a następnie żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Osącz, oprósz mąką i dodaj do ciasta. Wymieszaj.  2. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Zawiń...

  • Rolada morelowa

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę drobnej soli. Ubijając, dodaj cukier, po jednym żółtku i dokładnie zmiksuj. Mieszając, wlej cienkim strumieniem olej. Przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.  2. Blaszkę wyłóż pergaminem i ew. posmaruj go cieniutko olejem. Wylej ciasto i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz przez...

  • Rolada kakaowa

    Ubić 4 białka z 7,5 dag cukru. Pianę wymieszać z 4 żółtkami. Porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy (32x39 cm). Piec 10 minut w 200°C. Biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną brązowym cukrem, usunąć pergamin, a ciasto ze ściereczką zrolować. Odłożyć do wystudzenia. Żelatynę wymieszać...

  • Rolada truskawkowa

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 1/2 szkl. cukru i ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu biszkopt prze- łóż na ściereczkę. Usuń papier, zwiń razem ze...

  • Fantazyjna rolada

    .... Piecz 15-25 min w 180°C. Wyjmij z piekarnika, ostudź. Następnie wyjmij ciasto z blachy, połóż na czystej bawełnianej ściereczce. Zwiń je z nią tak, by znalazła się w środku.  2. Wymieszaj masło z serkiem, cukrem i aromatem waniliowym. Kiedy ciasto ostygnie, rozwiń je i rozsmaruj na nim serek. Zroluj (już bez ściereczki). Posyp posiekanymi orzechami i słonecznikiem, zawiń w folię spożywczą...

  • Chrupiąca rolada

    ...rozprowadź na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 180 st. C przez 10-12 minut. Ciasto przykryj ściereczką, odwróć i zdejmij pergamin. Zroluj je ze ściereczką i zostaw, by ostygło.  2. Krokant i krem(...) podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Ciasto rozwiń, posyp krokantem i posmaruj kremem. Zwiń. Posmaruj polewą, udekoruj...

  • Rolada czekoladowa

    Sposób przygotowania 1. Blachę (32 x 37 cm) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami.  2. Do masy jajecznej domieszaj mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao. Rozsmaruj na blasze. Piecz 20 min w 180 st. (góra i dół).  3. Biszkopt wyjmij, usuń papier. Ciasto zwiń. Żelatynę rozpuść wg przepisu. Rabarbar osącz. Jogurt utrzyj...

  • Rolada kakaowo-śmietanowa

    Lekkie i delikatne ciasto...

  • Rolada czekoladowa

    Ciasto znane jako bożonarodzeniowa kłoda lub polano...

Artykuły na temat: ciasto rolada
  • Rolada jabłkowa

    ....  3. Przykrywamy jabłka warstwą ciasta i pieczemy ok. 35 minut w 160°C. Odstawiamy ciasto do przestygnięcia, a następnie przykrywamy papierem do pieczenia i obracamy do góry dnem. Posypujemy cukrem pudrem...

  • Oto przepis na roladę w roladzie, którą uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej. GRUPA 1Biszkopt kakaowy170g białko170g cukier170g żółtko55g proszek kakaowy Extra Brute35g mąka pszenna T45065g masło Wykonać bezę francuską. Dodać żółtko ręcznie mieszając. Dodać proszek kakaowy i mąkę. Dodać masło. Połączyć całość i rozsmarować na blasze. Piec w 180C. Mus marakuja60g masa żelatynowa210g puree z marakui330g biała czekolada CW2NV550g śmietanka 36%...

  • Rolada z truskawkami

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę, stopniowo dodając w trakcie ubijania cukier. Wciąż miksując, dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i partiami dosypujemy mąkę, mieszając łyżką. Ciasto rozprowadzamy na...

  • Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny na niedzielny deser, wypróbuj pomysłowe propozycje naszych użytkowników, na lekkie i puszyste rolady. Fot. 123RF/Picsel Biszkoptowe wypieki wbrew pozorom nie należą do najprostszych. Aby upiec puszysty i równy biszkopt, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty. Ważne jest, aby jajka były świeże, tylko wtedy białka będą mieć zwartą konsystencję i ubiją się bez problemu. Dodatkowo, jajka powinny być wyciągnięte z lodówki dopiero...

  • Rolada z kremem

    ...połączenia składników.  2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz biszkopt 20 minut w temp. 180°C.  3. Na blacie rozłóż ściereczkę, oprósz ją cukrem pudrem, po czym ułóż na niej biszkopt papierem do góry. Zdejmij go i zwiń roladę razem ze ściereczką.  4. Zimną śmietankę ubij z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Przełóż na nią rozwinięte ciasto i owoce...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...

  • Rolada z kremem

    ...połączenia składników. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz biszkopt 20 minut w temp. 180°C.  2. Na blacie rozłóż ściereczkę, oprósz ją cukrem pudrem(...). Przełóż połowę kremu na rozwinięte ciasto, dodaj pokrojone owoce. Ponownie zroluj, owiń ścierką i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj ciasto pozostałym kremem, truskawkami...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Rolada z bitą śmietaną

    Delikatna, niemal rozpływająca się w ustach, przełamana rześką nut sezonowych owoców rolada z bitą śmietaną zachwyci wszystkich domowników.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

Wideo na temat: ciasto rolada
  • Rolada z ciasta francuskiego z dipem serowym

    Sylwia Biały przygotowała ciasto francuskie z pieczarkami i sosem serowym. Szybkie, ale sycące danie to doskonały pomysł na obiad po powrocie do domu z pracy. (Źródło: TVP/x-news)