• Informacje na temat:

    ciasto przekładane powidłami

Przepisy na temat: ciasto przekładane powidłami
  • Śliwkowe powidła nie potrzebują cukru

    Sezon na śliwki trwa, pora przystąpić do smażenia powideł. Takich prawdziwych, bez polepszaczy i bez dodatków smakowych. Robimy je sami, najlepiej bez dodatku cukru. Najbardziej słodkie węgierki są brzydkie, pomarszczone. Na powidła nadają się idealnie, smakują jak miód.

  • Sprawdzony przepis na "Piernik przekładany powidłami"

  • Powidła śliwkowe bardziej potrzebują czasu niż cukru

    Sezon na śliwki trwa, pora przystąpić do smażenia powideł. Takich prawdziwych, bez polepszaczy i bez dodatków smakowych. Robimy je sami, najlepiej bez dodatku cukru. Najbardziej słodkie węgierki są brzydkie, pomarszczone. Na powidła nadają się idealnie, smakują jak miód.

  • Święta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas w roku. Wypełniony aromatycznymi zapachami pomarańczy, sianka i choinki. Oczywiście do tych zapachów niezaprzeczalnie zalicza się piernik, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Co roku na początku października przygotowuję ciasto na piernik staropolski, który leżakuje w chłodnym miejscu i czeka na przedświąteczne pieczenie. Jeśli jednak nie macie wystarczająco czasu na przygotowanie tego piernika, mam dla Was szybszą i równie pyszną...

  • Pączki z powidłami z suszonych moreli

    ...miksera. 2. Gotowe ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy konfiturę. Suszone morele moczymy wcześniej przez godzinę w wodzie. Następnie...

  • Polecam Wam bardzo pyszne czekoladowe ciasto, proste i szybkie w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu. Miksujemy, pieczemy, przekładamy powidłem, dekorujemy czekoladą i gotowe. Na podwieczorek, poczęstunek i nawet dla gości. Uwielbiam takie ciasta, raz, dwa i gotowe. Bardzo polecam. Upieczcie. Spróbujcie. Zapraszam :)

  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    Śliwkowe delicje z egzotyczną nutą.

  • Najlepiej nam smakuje w okresie jesienno-zimowym,to ciasto smakuje dużym i małym.

  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    ...i odłożyć do lodówki na 4-6 tygodni. Po tym czasie (najlepiej tydzień przed świętami) ciasto podzielić na trzy części i każdą z nich rozwałkować, a następnie piec na blasze posmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką w temperaturze 170°C przez około 20 minut. Ostudzone placki przełożyć powidłami śliwkowymi i bakaliami. Całość docisnąć np. ciężką książką i odstawić na parę dni w chłodne miejsce...

  • Wilgotny piernik z nadzieniem z powideł śliwkowych i galaretki pomarańczonej

Artykuły na temat: ciasto przekładane powidłami
  • Piernik drożdżowy przekładany powidłami

    Typowo świąteczne ciasto. Ten aromat i smak zaskoczy wszystkich!

  • Piernik przekładany w czekoladzie

    ...oczyszczoną rozpuść w mleku. Wlej do miseczki z mąką i orzechami. Wbij jajka. Wlej przestudzony miód z masłem. Zagnieć gładkie ciasto.  Ciasto podziel na trzy równe porcje. Każdą część cienko rozwałkuj(...) patelni. Wsyp pozostałe orzechy i dobrze wymieszaj. Czekoladę stop w kąpieli wodnej (nad parującą wodą).  Jeden z piernikowych placków posmaruj śliwkowymi powidłami. Przykryj drugim blatem i lekko...

  • To o powidłach musisz wiedzieć

    Z jakich owoców robi się powidła? Najczęściej ze śliwek węgierek. Ale ja przygotowuję je również z żółtych mirabelek, moreli lub wiśni.

  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    ...drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej tortownicy i piecz 40-45 minut w temp. 175° C. Po upieczeniu biszkopt pozostaw w formie, aby ostygł. 2. Przygotuj masę do przełożenia biszkoptu(...) mikserem na średnich obrotach. Gdy będzie już gładkie i pozbawione grudek, przełóż je do okrągłej formy, najlepiej z kominkiem. 3. Ciasto wstaw do nagrzanego do temperatury 170° C piekarnika i piecz około...

  • To o śliwkach musisz wiedzieć

    Jaka odmiana jest najlepsza do ciast? Jak ususzyć śliwki, po co namaczać i jak mrozić. Na te pytania odpowiada Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Piernik sułtański

    Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Ciasto przykryj, odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części, każdą ułóż w osobnej(...) przekładaj na przemian powidłami i kremem, dociśnij. Mocno ochłodź. Następnie polej czekoladą, posyp orzechami. Zobacz także:

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    Domowe owocowe przetwory świetnie smakują zimą.

  • Tradycyjne miodowniki

    Rady eksperta: Upieczone ciasto studzimy, owijamy w folię i na dobę wkładamy do lodówki. Po tym czasie można je pokroić poziomo na równe placki, które smarujemy masą z kaszy manny albo powidłami(...) stolnicę przesiewamy mąkę z sodą. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem, cukrem i mlekiem. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Na całą dobę wkładamy do lodówki. Po wyjęciu dzielimy ciasto na trzy...

  • Piernik sułtański

    Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Ciasto przykryj, odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel...

  • Uczta dla zmysłów - ciasteczka nie tylko od święta!

    ...tylko na święta, choć w tym czasie smakują nieco inaczej... Z podanych składników zagniatamy ciasto. Masło można posiekać, mąkę przesiać, ale nie jest to konieczne. Można zrobić ciasto z dwóch porcji i do jednej dodać kakao. Gotowe ciasto zawinąć w folię lub papier i wstawić do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu należy rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm...