• Informacje na temat:

    ciasto przekładane budyniem

Przepisy na temat: ciasto przekładane budyniem
  • ​Jaglany budyń z suszoną śliwką

    Budynie kojarzą się z mlekiem, czasem jajkiem i mąką ziemniaczaną. Niektórym tylko z torebką pełną dziwnych składników. Bez problemów można je zrobić samemu - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

  • Ciasta z winogronami

    ..., miksując wlej masło i jogurt. Dodaj mąkę. Zmniejsz obroty i miksuj.  2. Ciasto piecz 30 minut. Rękawem cukierniczym wyłóż na wierzch ciasta budyń, ułóż część winogron, piecz 30 minut. Posyp posiekanymi(...), miksuj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz 40 minut w temp. 180°C.   2. Podgrzej śmietanę z mleczną i gorzką czekoladą, mieszaj do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania...

  • Pyszne kruche

    Zrób na deser kruche ciasto ze śliwkami. Smakuje wspaniale!

  • Pyszny miodownik

    Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem, cukrem i mlekiem. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Na całą dobę wkładamy do lodówki. Po wyjęciu dzielimy ciasto na trzy części. Każdą część wałkujemy na placek o bokach 35 x 40 cm i pieczemy trzy placki po 20 minut w temperaturze 180ºC. Masa z kaszy manny: mleko doprowadzamy do wrzenia...

  • Śmietanowo-owocowy

    Skład na 15 porcji: Ciasto: 6 jaj 1/2 szklanki cukru szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu Masa(...). Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, mieszamy i wlewamy żelatynę, delikatnie mieszamy. 4. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jedną część wylewamy tężejący budyń. Kiedy...

  • Jesienne menu w nietypowym wydaniu

    ...i mieszamy całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto na różyczki przygotowujemy według tego przepisu krok po kroku. Wystudzony budyń(...) wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku...

  • Desery na bazie budyniu

    Restauratorka zdradziła przepis na prawdziwy, domowej roboty budyń. Przygotowany wcześniej przysmak wykorzystała do ciasta z kruszonką z dodatkiem konfitury wiśniowej i suszonymi śliwkami. W menu znalazł się również kremowy deser przekładany kruchymi ciastkami, budyniem czekoladowym, z serkiem mascarpone i świeżymi owocami oraz rurki nadziewane masą budyniową. Zobacz cały film!

  • Pyszne kruche

    ...1. Do przesianej mąki dodajemy masło w kawałkach, pół szklanki cukru, jajo, cukier waniliowy i siekamy nożem. Krótko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 40 minut. 2. Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do rondla, zagotowujemy. Dodajemy pół szklanki cukru i 1/2 mielonych migdałów. Dusimy na małym ogniu 10 minut...

  • Odchudzone słodkości

    Żytnie rurki kakaowe Sposób przygotowania 1. Ciasto: wymieszaj w misce mąkę z kakao, kawą i szczyptą soli. Zrób zagłębienie i wlej do niego olej, jajko i część octu. Wyrób ciasto (jeśli nie chce się lepić, dolej resztę octu i ew. 1-2 łyżeczki słodkiego wina). Gotowe ciasto owiń w folię i schłodź przez godzinę. Ciasto może leżeć w lodówce nawet przez 2 dni.  2. Ciasto cienko rozwałkuj...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło orzechowe. Do zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się wydawało dość tłuste). W przypadku braku malaksera można ciasto wyrobić ręcznie: masło posiekać z mąką i orzechami do otrzymania kruszonki, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić, uformować kulę...

Artykuły na temat: ciasto przekładane budyniem
  • Ciasta pełne śliwek

    ...pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko w okrąg o średnicy 35 centymetrów. Na środek wykładamy śliwki, zostawiając po bokach marginesy około 5 centymetrów. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Żółtko roztrzepujemy z 2-3 łyżkami wody i smarujemy nim brzegi ciasta. Pieczemy 30-40 minut w 200ºC. 4. Ciasto możemy podawać na ciepło lub przekładamy na metalową kratkę i studzimy...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Ciasta z budyniem

    ...wanilinowym. Białka ubić z cukrem. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową. Pod koniec wymieszać z przesianą mąką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec około 8 minut w 200(...) ubić na gładki krem. Ubijając, dodawać pokrojone w kawałki masło. Ciasto rozwinąć, posmarować kremem. Na krawędziach rozłożyć truskawki. 3. Ciasto zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki do stężenia...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Ciasta z kremem

    ...nakładaj na kruche babeczki tuż przed podaniem. W przeciwnym razie ciasto zwilgotnieje i straci na smaku. Budyniowo Ugotuj dość gęsty budyń waniliowy lub śmietankowy (biorąc pół szklanki mleka mniej(...) soli i energicznie wymieszać. Do ostudzonej masy dodawać, mieszając, po jednym jajka, potem wsypać proszek do pieczenia. Mieszać, aż ciasto zyska jednolitą konsystencję. Ciasto podzielić na dwie...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...

  • Tarta z kruszonką

    ...1. Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy sokiem, dodajemy 3 łyżki cukru i gotujemy do miękkości. Następnie łączymy z budyniem i dusimy, aż całość zgęstnieje(...) ciasto na 15 minut. 3. Przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy pozostałe masło, płatki owsiane, żółtko, łyżkę cukru i zagniatamy rękoma, by powstała kruszonka. 4. Formę do tarty o średnicy 26 centymetrów...

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...

  • Sernik z masą makową

    Nie masz pomysłu na świąteczne ciasto? Wariacje na temat sernika to świetna inspiracja!

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...