• Informacje na temat:

    ciasto pierogi masło

Przepisy na temat: ciasto pierogi masło
  • Pierogi po góralsku

    Niecodzienne nadzienie zachwyca smakiem. Wypróbuj przepis z książki "Wiosna wege", a pierogi po góralsku na stałe zagoszczą w twoim menu!

  • Domowe zawsze jakoś lepiej mi się kojarzy. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a z racji tego, że masła mało używam, to i cena jakoś nie boli, choć to z pewnością droższa zabawa niż z kupnym.

  • Pieczone pierogi z warzywami

    Pierogi w nieco innej, ale równie smacznej wersji. Nadzienia zadowolą smakiem wszystkich!

  • Ja długo nie wiedziałam, że takie masło można sobie samemu zrobić. Każdy kto używa klarowanego masła wie, że rzadko jest ono dostępne we wszystkich sklepach, a trudno mi sobie wyobrazić ciasto drożdżowe bez dodatku tegoż tłuszczu, a już nie wspomnę o chrupiących naleśnikach i kotletach schabowych. Jak je zrobić? Wystarczy tylko dobrej jakości masło i trochę chęci.

  • Pierogi z truskawkami

    Nie ma lepszego obiadu niż zupa pomidorowa a na drugie oczywiście pierogi z truskawkami. Dzieci je uwielbiają!

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Pierogi ze szpinakiem

    Dzieci lubią pierogi - najczęściej te ze słodkim farszem albo ruskie. Warto wprowadzić im do jadłospisu trochę inne smaki.

  • pyszne domowe pierogi

  • Pierogi z ciecierzycą

    Sposób przygotowania Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy rozpuszczone w wodzie masło oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy na(...) doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie ciasto odwijamy z foli i wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki, na które nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotowe wrzucamy do wrzącej, osolonej...

  • Pierogi uwielbiam, są moją ogromną miłością i chyba nie ma takich, których bym nie lubiła (no, może tylko z owocami, nie mogę się do nich przekonać ;)). Są przeróżne farsze do pierogów (w tym momencie obiecuję Wam uroczyście, że będę dodawała więcej przepisów na pierogi i ciasto). Ciasto do nich też można zrobić na różne sposoby, niekoniecznie musi być z jajkiem. Jednym z częściej spotykanych rodzajów ciasta pierogowego jest to bez jajek. Powiem szczerze, że chyba nawet wolę je od tego...

Artykuły na temat: ciasto pierogi masło
  • Pierogi z bobem i boczkiem

    Sposób przygotowania: 1. Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę. Dodaj bardzo miękkie masło, olej i sól. Dolewając stopniowo wodę, miksuj składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na(...) 2 minutach dodaj pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Smaż jeszcze chwilę i dodaj do bobu. Wsyp sól i pieprz oraz trochę papryczki chili, wymieszaj.  4. Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Pierogi ruskie

    Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do 130 ml zagotowanej wody włóż masło. Gdy się roztopi, stopniowo wlej płyn do mąki. Wymieszaj dokładnie,...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pieczone pierogi

    Pyszne pierogi w zupełnie nowej odsłonie.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Pierogi piernikowe

    Szukasz inspiracji na nietypowe danie świąteczne? Polecamy przepis na słodkie pierogi piernikowe!

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Manti -   tureckie pierogi

    Przygotowanie: W misce umieścić mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 1/8 litra wody i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...