• Informacje na temat:

    ciasto naleśnikowe cienkie

Przepisy na temat: ciasto naleśnikowe cienkie
  • Naleśnikowe sakiewki

    ...1. Grzyby przełóż na sitko i zostaw tak, aż rozmarzną i ociekną. Jajka zmiksuj z mąką, wodą, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto naleśnikowe odstaw na 20 minut. 2. Rozmrożone grzyby osusz i pokrój na kawałki. Patelnię smaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta. Smaż cienkie naleśniki. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż grzyby i smaż 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmij...

  • Naleśnikowe rożki

    Sposób przygotowania 1. Szpinak rozmroź, zmiksuj. Wymieszaj z mlekiem,150 ml wody, jajkiem oraz mąką. Ciasto naleśnikowe odstaw na ok. 20 minut. Mięso posyp przyprawą do gyrosa, ew. lekko posól. Odstaw na ok. 30 minut. 2. Pomidory i ogórek umyj,pokrój w plasterki. Paprykę oczyść, strąk opłucz,pokrój w cienkie paseczki.Zioła umyj, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. 3. Rozgrzaną...

  • Naleśnikowe ruloniki z mozzarellą

    Sposób przygotowania 1 Połącz mąkę, jaja, mleko z wodą mineralną i szczyptą soli. Ciasto odstaw na 10 minut do spęcznienia. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej nieco oleju(...) z cytryny z 4 łyżkami wody i 2 łyżkami oleju, dopraw solą i pieprzem. Pozostałą rukolę ułóż na talerzu. Ułóż na niej naleśnikowe ruloniki. Możesz je przed podaniem lekko podgrzać w piekarniku. Po wyjęciu...

  • Truskawkowe desery i ciasta

    ...(ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstaw na 30 minut.  2. Sos: truskawki opłucz, usuń szypułki. Owoce pokrój na połówki, wsyp cukier i duś na dużym ogniu, by powstający sok szybko odparował(...) posmarowanej olejem. Ułóż je w piramidki, przekładając każdą warstwę sosem truskawkowym. Udekoruj pokrojonymi truskawkami, oprósz cukrem pudrem. Naleśnikowe roladki Sposób przygotowania 1. Serek...

  • Przepis na idealne naleśniki

    Ciasto naleśnikowe będzie miało idealną konsystencję gęstej śmietany, jeśli na 2 średniej wielkości jajka weźmiesz 1 szklankę mąki pszennej oraz 1,5 szklanki wody. Dla smaku dodaj też szczyptę soli.

  • Składniki: Ciasto naleśnikowe: 15 dag maki, 3 jaja, 3/4 szklanki mleka, pół łyżeczki cukru, łyżka oleju słonecznikowego, szczypta soli. Nadzienie: serek mascarpone, jogurt waniliowy, cukier puder, truskawki.

  • Składniki ( na 4 porcje) : 2 małe piersi z kurczaka, ciasto naleśnikowe ( 2 szklanki mleka, 1.5 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli), wegeta, oliwa z oliwek lub olej, sałatka (może być gotowa ze słoiczka), kawałek posiekanej kapusty białej, 2 ogórki konserwowe (pokroić w cienkie plastry), 1 paprykę słodką (drobno pokroić), 1 pomidor (pokroić drobno), 0,5 cebulki (drobno posiekać), majonez...

  • Naleśniki z jagodami

    Przygotowanie Mleko modyfikowane przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Jajko sparz, rozbij i roztrzep z mlekiem. Dodaj mąkę, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj, by powstało ciasto naleśnikowe. Z ciasta usmaż cienkie naleśniki. Po usmażeniu odstaw je na kilka minut, żeby nieco ostygły. W małym naczyniu roztop czekoladę i połącz ją z resztą mleka. Polej nią naleśniki, a potem zwiń...

  • Przysmaki zza wschodniej granicy

    ...na kilka sposobów, różnią się też nadzieniem. Najpopularniejszy wariant to mięso mielone, cebula i ziemniaki. Ciasto naleśnikowe: Farsz: 1. Przesiewamy mąkę do miski. Wodę łączymy(...). Można też wszystko zmiksować. Powstałe ciasto odstawiamy na ok. 15 minut. 2. Smażymy partiami na patelni naleśnikowej z obu stron (zwykłą patelnię lekko natłuszczamy). 3. Szykujemy farsz: gotujemy...

  • Smakowite krokiety

    ...1. Ziemniaki na farsz i na ciasto obierz, opłucz, zalej w garnku posoloną wodą. Gotuj 20-25 minut. Potem odłóż ziemniaki na ciasto. Ziemniaki przeznaczone na farsz razem z bryndzą przepuść przez maszynkę. Masę wymieszaj ze startym oscypkiem. Wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem. Wyrób.  2. Przygotuj ciasto: odłożone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj żółtko, całe jajko oraz sól (do smaku...

Artykuły na temat: ciasto naleśnikowe cienkie
  • Naleśnikowe inspiracje

    Kochają je dzieci i dorośli. Znają na całym świecie. Te niepozorne, cienkie placki z mąki, jajek i mleka, jedzono je już przed wiekami. Najprawdopodobniej powstały we Włoszech, a dokładniej we(...) spirytusu. Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Wbij jajka. Powoli dolewaj mleko, miksując ciasto na gładką masę. Odstaw na 30 minut. Przed smażeniem ciasto ponownie wymieszaj. Na...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Kadaiffi. Cypryjski deser

    Kadaiffi, czyli ciasto naleśnikowe obficie oblane miodem. Dosłownie palce lizać!

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

  • Naleśniki z likierem pomarańczowym

    Przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj mleko, jajka, 2 łyżki cukru i łyżkę miękkiego masła. Wszystkie składniki zmiksuj na gładkie...

  • Nietypowy przepis na jabłecznik. Spróbujcie, gwarantujemy, że stanie się waszym ulubionym ciastem. Kruche ciasto450 g mąki pszennej250 g masła2 żółtka90 g cukru pudru Masa jabłkowa2½ kg jabłek (najlepiej papierówek)odrobina wody (do podlania, jeśli owoce będą przywierać)2-4 łyżki cukru kryształu (do smaku)1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki bułki tartej (do smaku) Podaniebułka tarta do posypania ciasta2 białkacukier puder do posypania ciasta Kruche ciastoMąkę przesiać do dużej miski, dodać...

  • Zapiekanka naleśnikowa

    Zrobić ciasto naleśnikowe: do garnuszka wsypać mąkę, wbić dwa jajka, dodać sól, mleko, szklankę wody i mieszając lub miksując, wyrobić ciasto. Jeśli jest...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Naleśniki z jarmużem i fetą

    Składniki na 4 porcje: 1 szklanka mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki oleju do smażenia, 1 pęczek jarmużu, 1 por, 3 ząbki czosnku, 20 dag fety, sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa. Z mąki, jajek, mleka, wody i szczypty soli ubić dość rzadkie ciasto naleśnikowe. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, by odpoczęło. Wysmażyć z ciasta na oleju cienkie...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...