• Informacje na temat:

    ciasto na suszonych drozdzach

Przepisy na temat: ciasto na suszonych drozdzach
  • Pączki z powidłami z suszonych moreli

    ...g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży 200 g moreli suszonych np. Bakalland 100 ml wody cukier sok z cytryny laska wanilii Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy mąkę(...) miksera. 2. Gotowe ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy konfiturę. Suszone morele moczymy wcześniej przez godzinę w wodzie. Następnie...

  • Już trzeci rok wypiekam dwa razy w tygodniu swoje chleby. Zmieniam tylko dodatki. Czasami piekę chleb na samym zakwasie, czasami na zakwasie i drożdżach a bywa, że na samych drożdżach. Mój dzisiejszy chleb jest właśnie na samych drożdżach z dodatkiem suszonych ziół.

  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na(...) nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Jak to zrobić? Wystarczy dodać do nich bakalie: suszone owoce i chrupiące orzechy nadadzą ciastom doskonałego smaku...

  • zdrowy wieloziarnisty i bakaliowy chleb domowy

  • Ciasta z orzechami i makiem

    .... Orzechy i migdały posiekaj. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj sól, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj namoczone w likierze owoce oraz marcepan, orzechy i migdały. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie wyrób. Uformuj struclę.  2. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika...

  • Najlepszy przepis na aromatyczne, pachnące bułki domowej roboty.

  • Hermann - niemieckie ciasto przyjaźni

    To niemieckie ciasto wiąże się z jednym z najbardziej sympatycznych zwyczajów kulinarnych.

  • Uwielbiam pizzę i proste przepisy. Dziś polecam przepis na pizzę "bez wagi" czyli wszystkie składniki przeliczone są na łyżeczki, łyżki i szklanki. Dodatkowo wykorzystałam suche drożdże czyli takie, które mają dłuższy termin ważności od tradycyjnych, więc mogą sobie spokojnie leżeć w szafce i czekać na swój dzień. Pizza łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu - smacznego:)

  • Tsoureki - greckie ciasto wielkanocne

    W Grecji to ozdobione całymi jajkami ciasto to tradycyjny wielkanocny przysmak.

  • Najlepiej smakuje z dobrym masełkiem.

Artykuły na temat: ciasto na suszonych drozdzach
  • Otulone ciastem

    ..., aż ciasto się zrumieni. Rada: Zupę możesz też podać z grzankami z serem. Wieniec drożdżowy Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto:  3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka letniej przegotowanej wody(...) w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę oraz olej, wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 min. Cebulę...

  • Pizza z bekonem i figami

    Drożdże i cukier rozpuść w 250 ml ciepłej wody. Odstaw na około 30 minut. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj pół łyżeczki soli oraz drożdże. Zagniataj ciasto...

  • Ciasta drożdżowe

    Dobre rady Jak długo wyrabiać Wyrabianie ciasta drożdżowego kończymy, gdy jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i dna naczynia, zawiera dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli ciasto już wyrosło, a nie możemy go od razu piec (np. zajęty jest piekarnik), nakryjmy je zwilżonym pergaminem. Jak piec Dobrze przygotowane ciasto drożdżowe można zepsuć przez nieprawidłowe pieczenie, np. w zbyt wysokiej...

  • Grecka pizza z papryczkami chili

    ...1. Drożdże rozpuszczamy w 150 ml letniej wody, dodajemy przesianą mąkę, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. 2. Obraną cebulę(...) mielone, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy do odparowania wody. 4. Umyte papryki kroimy w paski, czarne oliwki w krążki, a ser feta w plastry. 5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto...

  • Foccacia z rozmarynem i oliwą

    ...1 Gałązki rozmarynu umyć, oberwać z nich igiełki, drobno je posiekać. Drożdże rozkruszyć w wodzie i poczekać, aż urosną. Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże, posolić, dodać połowę rozmarynu, 2 łyżki oliwy. Ciasto zagnieść. Jeżeli się lepi do rąk, podsypać mąką. Zostawić w cieple na 30 minut, żeby wyrosło.  2 Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować z ciasta kwadrat 20x20 cm. Z wierzchu...

  • Ciastka z masą daktylową

    ...oraz masło z sezamem i wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw na godzinę.  3. Porcję ciasta rozpłaszcz na dłoni. Posmaruj nadzieniem i przykryj ciastem. Piecz w 180 st. C przez 12 min. Możesz oprószyć...

  • Recepta na udane wypieki

    ...pozostałych składników. Przesiej mąkę Nie chodzi tylko o pozbycie się ewentualnych zanieczyszczeń. Przesiewanie napowietrza mąkę, dzięki czemu ciasto po upieczeniu jest bardziej puszyste i lżejsze(...) znaczenie. Wpływa na konsystencję i trwałość wypieku. Zbyt drastyczne ograniczenie cukru sprawi, że ciasto będzie twarde. Nie dodawaj go zatem mniej niż 2/3 ilości podanej w przepisie. Szklankę cukru...

  • Słodkie, słone - bez cukru i soli

    Banany, daktyle i figi dodadzą słodyczy ciastom i deserom, a dzięki odpowiednim ziołom nikt się nie domyśli, że nie posoliłaś dania na obiad lub kolację.

  • Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się uda.

  • Szybka ciabatta

    W końcowej fazie mieszania można dodać np. 50 g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, 50 g oliwek lub igiełki rozmarynu. Ciabatta nabierze wówczas nowego charakteru. Zachęcam także do przygotowania ciabatty na zaczynie biga.