• Informacje na temat:

    ciasto na skos

Przepisy na temat: ciasto na skos
  • Kopytka

    ..., elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby posypujemy je mąką. 4. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, z każdej formujemy dłońmi wałek, który kroimy ostrym nożem pod skosem, tworząc kopytka (nie dłuższe niż 2 cm).  5. Do dużego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją (możemy też trochę posolić). Ostrożnie wrzucamy kopytka do wrzątku i gotujemy, aż zaczną wypływać...

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Kopytka i kluski aż palce lizać!

    ...z różnymi dodatkami. Podstawą jest ciasto przygotowane z ugotowanych i zmielonych ziemniaków (400 g), mąki pszennej (1/2 szklanki) i ziemniaczanej (2 łyżki) oraz jajka (1 szt.). Beata Karpowicz zaproponowała dwie wersje kopytek: z burakami (200 g pure) oraz ze szpinakiem (150 g podsmażonego). Składniki na ciasto zagniatamy, gdyby było za rzadkie dodajemy mąkę pszenną. Następnie formujemy wałeczki...

  • Ciasto, które na pewno nie przypomina, upiornych potworów czy popularnych ostatnio ciast cmentarzy, ale nawiązujące do Halloween ponieważ ma w sobie dynie, która nieodzownie wiąże się z Halloween. Na pewno przypadnie do gustu dzieciom, które mają największą „frajdę” z zabaw Halloween

  • Paszteciki z szynką i serem pleśniowym

    Sposób przygotowania 1. Orzechy upraż, posiekaj. Rozdrobnij widelcem ser pleśniowy. Dodaj orzechy, natkę i szynkę. Rozwiń ciasto. Posmaruj je rozpuszczonym masłem.  2. Podziel ciasto na równe kawałki, na każdy nakładaj farsz i składaj po skosie. Następnie gotowe trójkąty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie posmaruj krokiety rozpuszczonym masłem.  3. Piecz je przez 10 minut...

  • Mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ciasto na pizzy ;-D

  • Kopytka z ziołami

    .... Zagnieć. 2. Z kawałków ciasta formuj ruloniki. Krój je pod skosem. Zagotuj wodę z solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i gałązkami rozmarynu. Kopytka gotuj partiami około trzech minut od momentu...

  • Przepis na ciasto na krokiety wraz z krótkim filmem.

  • Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym

    ...ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto, tak by odchodziło od ręki - co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej. (Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy mąki zbyt dużo, ponieważ kopytka wyjdą twarde!) Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki (pod skosem), wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty...

  • Prosty przepis na ciasto na paszteciki- nadzienie według własnego uznania: z mięsem, grzybami, kapustą.......

Artykuły na temat: ciasto na skos
  • Chrupiące parówki z serem

    Sposób przygotowania: 1. Parówki obieramy z folii. Ciasto wyjmujemy z opakowania i rozkładamy płasko na blacie lub stolnicy.  2. Na cieście układamy obok siebie plastry żółtego sera, a następnie tniemy prostokąt na 8 równych pasków wzdłuż krótszego boku.  3. Pokrojone ciasto z serem posypujemy ostrą papryką. Bierzemy jeden pasek ciasta z serem i owijamy nim po skosie parówkę. Odkładamy na blachę...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • ...i kiedy chciałam i nie miałam w końcu znienawidzonych skosów i niskiego sufitu nad głową.   moje życie w tamtym okresie, czyli wiosną i na początku lata zaczęło wracać do normy. powoli kończyłam remont(...) ciasto na stole. nie mam tego i nic nie wskazuje na to, żeby to miało mi się zdarzyć. może dlatego tak mi trudno samej ze sobą.   to nie był zły rok. z perspektywy czasu wiem, że jednak intensywny...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Nawet jeśli pogoda nas nie rozpieszcza, a za oknem częściej pada niż świeci słońce, istnieje deser, który niezawodnie każdemu poprawi humor - pyszne ciasto z malinami. Fot. 123RF/Picsel Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen Ample. Różnią się one między sobą kolorem, wielkością owoców i smakiem. Maliny oczywiście...