• Informacje na temat:

    ciasto na rolade biszkoptowa

Przepisy na temat: ciasto na rolade biszkoptowa
  • Ciasta biszkoptowe

    ...i delikatnie wymieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Osącz, oprósz mąką i dodaj do ciasta. Wymieszaj.  2. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Zawiń(...) żelatynę, schłodź. Gdy się lekko zetnie, ułóż na wierzchu. Wstaw do lodówki na godzinę. Posmaruj polewą czekoladową, dekoruj wiórkami mlecznej czekolady.  Ciasto w esy floresy Sposób przygotowania...

  • Biszkoptowa rolada porzeczkowa

    Sposób przygotowania 1. Żółtka utrzyj z połową cukru kryształu. Białka ubij na sztywną pianę z resztą cukru. Połącz masy, delikatnie wmieszaj mąkę z kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 180 st. ok. 12 minut. Ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę i razem z nią zroluj.  2. Porzeczki opłucz, osącz, odszypułkuj. 150 ml kremówki ubij na sztywno. Wymieszaj z jogurtem...

  • Rolada biszkoptowa

    ...desce rozłóż lnianą ścierkę, posyp ją przesianym cukrem pudrem. Formę ułóż do góry dnem, wyłóż ciasto na ścierkę, usuń papier. Zwiń je wraz ze ścierką w roladę wzdłuż dłuższego boku, odstaw do...

  • Rolada biszkoptowa z kiwi

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka ubij. Żółtka utrzyj z 2/3 szkl. cukru, dodaj pianę z białek i mąkę z proszkiem. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w 180 st. Piecz 20 minut. Biszkopt przełóż na ściereczkę i razem z nią ciasno zwiń. Wystudź.  2. Kiwi obierz, pokrój na kawałki, gotuj 5 minut. Zmiksuj, przetrzyj. W gorącym musie...

  • Rolada biszkoptowa z kremem

    .... Piecz przez 15 minut w 170 ºC do lekkiego zrumienienia. 3. Na upieczone, gorące ciasto połóż kuchenną ściereczkę i zwiń z nią ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier (ściereczka zostaje w środku). 4. Gdy ciasto ostygnie, zrób krem. Śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder i śmietan-fixy. Ubij na sztywno. Dodaj krem krówkowy, miksuj jeszcze chwilę. Następnie rozwiń ciasto, usuń...

  • Biszkoptowa rolada porzeczkowa

    ..., delikatnie wmieszaj mąkę z kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 180 st. ok. 12 minut. Ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę i razem z nią zroluj. 2. Porzeczki opłucz, osącz(...) do przygotowanego kremu. 3. Wystudzone ciasto rozwiń, posmaruj kremem. Rozłóż porzeczki. Biszkopt ponownie zroluj i owiń w folię spożywczą. Odstaw do lodówki do stężenia. W tym czasie białą polewę...

  • Czekoladowe słodkości

    Rolada biszkoptowa Sposób przygotowania Białka ubij na sztywno. Partiami dodawaj cukier, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao,...

  • Słodkie hity na gwiazdkę

    ..., porcjami dodaj na przemian obie mąki i śmietanę. Dołóż karmel oraz rozdrobnione bakalie. Wymieszaj łyżką.  2. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie blachy rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Piecz około 50 minut. Przed podaniem ciasto potnij na porcje, udekoruj je według uznania. Strucla twarogowa Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej z proszkiem...

Artykuły na temat: ciasto na rolade biszkoptowa
  • Rolada biszkoptowa z kremem

    Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto idealne do popołudniowej herbaty.

  • Rolada biszkoptowa z lemon curd

    ...łyżką) wmieszaj do masy jajecznej. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem blaszki o wym. 36 x 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz 8-11 minut. Upieczony biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Zdejmij pergamin. Ciasto razem ze ściereczką zroluj i zostaw do wystudzenia.  2. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wmieszaj lemon curd...

  • Rolada biszkoptowa z puszystym kremem śmietanowym i malinami

    .... Partiami dodawaj do masy jajecznej. Blachę (25 x 35 cm) posmaruj olejem i wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 9-10 minut.  2. Upieczony biszkopt przełóż na lnianą ściereczkę posypaną cukrem wanilinowym. Oderwij pergamin, a ciasto zroluj wraz ze ściereczką i odstaw do wystudzenia. 3. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubij z cukrem...

  • Deser biszkoptowy z marcepanem

    Białka z jajek wbij do miski, żółtka do szklanki. Do białek dodaj oba cukry i ubij na pianę. Połącz to z mąką, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Dolej 1/3 szklanki wody. Zmiksuj. Ciasto wylej do prostokątnej formy (o wymiarach 40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200°C przez 7 minut. Krem karpatkowy przygotuj zgodnie z instrukcją, dokładając połowę usztywniacza. Osiem łyżek...

  • Bananowe ciasta

    ...kawałkami bananów. Warstwowe ciasto bananowe Składniki: Korpus: 6 jajek, 200 g cukru pudru, 100 g mąki gładkiej, 100 g mąki ziemniaczanej, 1 mały proszek do pieczenia. Krem: 250 ml mleka, pół torebki(...) przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec ok. 20 minut w 180°C. W mleku rozmieszać proszek budyniowy, mąkę i cukier wanilinowy. Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać...

  • Rolada - biszkopt na okrągło

    ...ciasto biszkoptowe wykładamy na ściereczkę potrzepaną cukrem (spód ciasta się do niej nie przyklei) i od razu zwijamy w rulon (zimne ciasto połamie się w trakcie rolowania). Gdy ostygnie, rozwijamy(...) kremem smarujemy ciasto i zwijamy w kształt rolady (na papierze do pieczenia). Lekko dociskając, zabezpieczamy boki rolady papierem (by krem nie wyciekł). Schładzamy w lodówce. Rolada cytrusowa...

  • Ciasta z truskawkami

    .... Pianę połączyć z żółtkami. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10 minut(...) i ubitą śmietaną. Krem rozsmarować na biszkopcie. Schładzać 20-30 minut. Ciasto pokroić na 6 szerokich pasków. Jeden zwinąć. Ustawić pionowo na paterze, owijać pozostałymi paskami ciasta z kremem. Tort...

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Zaczynasz ubijać pianę z białek? To najwyższa pora, by włączyć piekarnik do nagrzania. Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona „unosi” ciasto do góry.

  • Sposób na idealny biszkopt

    ...1. Masz kłopot ze zdjęciem pergaminu z wystudzonej biszkoptowej rolady? Zwilż go pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie. Jeśli roladę przełożysz bitą śmietaną, podejdzie ona wodą i rozmiękczy ciasto(...) ciasto wyjmowały. Biszkopt wydaje się zbyt suchy? Nakłuj go w kilku miejscach,  w otworki  wpuść po 2-3 krople soku pomarańczowego. 3. Pieczesz biszkoptowe blaty na tort? Brzegów tortownicy nie...

  • Słodkości na wielką okazję

    Tort śmietanowo-pomarańczowy Składniki na 15 porcji: Na ciasto: 6 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka octu(...) ubitych białek. Następnie dosypuj porcjami oba rodzaje mąki. Ciasto wylej do formy, wstaw do rozgrzanego do temp. 170° C piekarnika. Piecz ok. 40 min. 2. Zagotuj na wolnym ogniu 1/2 litra soku...