• Informacje na temat:

    ciasto na proszku z masą makową

Przepisy na temat: ciasto na proszku z masą makową
  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    ...margaryny. Przestudzić masę. Ubić białka i połączyć je z masą makową, delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na dwie części i przełożyć masą makową. Piec na blaszce posmarowanej tłuszczem i podsypanej(...) i odłożyć do lodówki na 4-6 tygodni. Po tym czasie (najlepiej tydzień przed świętami) ciasto podzielić na trzy części i każdą z nich rozwałkować, a następnie piec na blasze posmarowanej tłuszczem...

  • Wariacja na temat szarlotki sypanej, która jest rewelacyjna nie tylko ze względów smakowych, ale i nie wymaga szczególnych zdolności, by ją upiec.

  • Przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

    Makowiec czy sernik? Jakie ciasto tradycyjnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia? Które z nich zagości na Waszym stole? Jeśli wciąż nie możecie się zdecydować, najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie tych przysmaków w jeden pyszny seromak.

  • Babkę piekłam z przepisu na zebrę tylko nie dodałam kakao. Wyszły super, a z makiem to mój faworyt.

  • Ciasto makowo-gruszkowe

    Gruszki, mak i orzechy laskowe to wspaniała kompozycja smakowa. Ciasto jest idealne na jesień.

  • Wypróbowany przepis na "Półkruche rogaliki z masą makową"

  • ...na ciasto:1 opakowanie (250g) margaryny, 3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao; na masę serową: 1/2 kg twarogu, jajko, budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki masła, puszka brzoskwiń; na masę makową:1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka maku, 5 białek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 10 dag wiórków kokosowych...

  • Wypróbowany przepis na "Tort z masą makową"

  • Ciasto makowe Julki

    Składniki: Ciasto: 1 jajko 1/4 kostki masła dowolna mąka bezglutenowa 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia cukier puder cukier waniliowy opakowanie masy makowej z bakaliami(...) C. Wyciągnąć odstawić, aby wystygło. Nałożyć na spód ciasta masę makową, posiekaną skórkę pomarańczową oraz zmiksowany ser z rodzynkami. Całość włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Przepis wart wypróbowania: "Tartaletki wypełnione cytrynową masą makową"

Artykuły na temat: ciasto na proszku z masą makową
  • Sernik z masą makową

    Nie masz pomysłu na świąteczne ciasto? Wariacje na temat sernika to świetna inspiracja!

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Ciasta w dobrym stylu

    ....  Ciasto jabłkowo-makowe Składniki: 1 cytryna 2 jabłka 200 g masła Opakowanie cukru waniliowego 6 jaj 350 g mąki Opakowanie proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 4-5 łyżek gotowej masy(...)Cytrynowe z bezą Składniki: 260 g masła 600 g cukru Opakowanie cukru waniliowego 7 jaj 500 g mąki Opakowanie proszku do pieczenia 150 ml mleka Sól Sok z 4-5 cytryn 50 g skrobi...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Ciasta z budyniem

    ...wanilinowym. Białka ubić z cukrem. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową. Pod koniec wymieszać z przesianą mąką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec około 8 minut w 200(...) ubić na gładki krem. Ubijając, dodawać pokrojone w kawałki masło. Ciasto rozwinąć, posmarować kremem. Na krawędziach rozłożyć truskawki. 3. Ciasto zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki do stężenia...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Ciasta w paski

    ...przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać z makiem (suchy mak należy dwukrotnie zemleć). Porcjami dodawać, mieszając, do masy jajecznej. Podłużną formę wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 30 minut. Ciasto ostudzić. Używając długiego noża, przekroić wzdłuż na cztery cienkie placki. 3. Brzoskwinie przełożyć na sito, dobrze...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...

  • Ciasta z mandarynkami

    ...minut w 200°C. 2. Ciasto wystudzić, rozciąć na dwa placki. Z pozostałego mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Połączyć go z odsączonymi z zalewy mandarynkami. Wystudzonym kremem przełożyć(...). 2. Masę makową wymieszać z ubitym białkiem. Rozsmarować na spodzie z kruszonki, powtykać w nią cząstki mandarynek. Posypać resztą kruszonki. Piec 60 minut w 200°C. Ciasto wyjąć z tortownicy...

  • Puszysty biszkopt kawowy z masą budyniową, bezą włoską i frużeliną z wiśni. Wszystko oblane polewą czekoladową i udekorowane owocami. Biszkopt kakaowy7 jajek rozmiar L1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju słonecznikowego2 łyżki kakao7 łyżek mąki pszennej Beza włoska65 g orzechów włoskich80 g białek120 g drobnego cukru Budyń waniliowy500 ml mleka100 g cukru1 laska wanilii4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej200 g masła w temperaturze pokojowej...