• Informacje na temat:

    ciasto na placki do tortilli

Przepisy na temat: ciasto na placki do tortilli
  • Pyszne naleśniki i tortille

    Placki właściwie tylko z mąki, wody, czasem z dodatkiem jajek i mleka, a tyle możliwości kulinarnych! Nadziewaj je, jak tylko chcesz, a nigdy się nie znudzą.

  • Zamiast kanapek, zrób do szkoły trzykolorową tortillę

    ...tortilli z szynką. Rozkładamy szynkę na cieście, przykrywamy tartym serem. Rolujemy ciasto, jak poprzednio. Przygotowanie tortilli z pomidorami. Obieramy i siekamy jajka na twardo. Umyte pomidory(...), szklanki bardzo ciepłej wody. Do miski wlewamy wodę, olej, dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy robotem lub ręcznie. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy, by...

  • Tortilla

    Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej pół szklanki gorącej wody łyżka oleju szczypta soli Nadzienie: 40 dag mięsa mielonego papryka puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku(...) ciasto, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut. 2. Ciasto podziel na 4 części, każdą uformuj w kulkę, spłaszcz, rozwałkuj na placek trochę większy niż dno patelni. Smaż na suchej patelni po minucie z obu...

  • Tortilla z wołowiną na ostro - Maciej Kuroń

    .... Mieszamy. Tortille: oba rodzaje mąki mieszamy, dodajemy sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 6 - 8 równych porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. Placki grillujemy z obu stron dosłownie przez 3 minuty, żeby były miękkie i nabrały złotego koloru...

  • ...w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa. Przygotowanie Ciasto: Obie mąki przesiać przez sitko. Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne. Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Następnie ciasto rozwałkować formując okrągły placek. Placek przekładamy na cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy...

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    ...często jako zamiennik pieczywa stosuje się tortille - okrągłe, cienkie placki z mąki pszennej lub kukurydzianej, w które zawijane są różne składniki. Przygotowując tortille do nadziewania, warto podgrzać(...) - dodajemy do niego szynkę, plaster sera, liście świeżego szpinaku i pomidorki koktajlowe. Placki można także wykorzystać do przygotowania roladek (np. z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem...

  • Hot-dog w różnych odsłonach

    ..., a paprykę pokrój w drobną kostkę. Parówki zgrilluj na patelni grillowej. Następnie na patelni ułóż placek tortilli posyp serem i kolorową papryką, a później przykryj drugim plackiem. Grilluj z dwóch stron(...) i pomidory. Na koniec, na górę daj kiełki. Hot-dog w cieście francuskim Ciasto podziel na 4 płaty. Ułóż na nim pokrojone w paseczki warzywa i kiełbaski. Posyp żółtym serem, a następnie dopraw...

  • Trzy przekąski dla miłośników pizzy

    ...i pestki. Blendujemy z czosnkiem i sokiem z limonki na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Placek tortilli smarujemy awokado, kładziemy pokrojoną paprykę i posypujemy tartym serem. Przykrywamy drugim plackiem tortilli. Podsmażamy na patelni lub zapiekamy na grillu.  Na przekąskę – tortilla Szybka wersja pizzy - nie wymaga przygotowywania ciasta. Na tortillę wykładamy...

  • Sushi po polsku

    Naleśnikowe sushi z łososiem Sposób przygotowania: 1. Do wysokiego naczynia wlej mleko oraz wodę. Dodaj sos sojowy i jajka. Wsyp mąkę. Składniki wymieszaj mikserem. Ciasto naleśnikowe odstaw pod(...) z obu stron (z podanej porcji składników wyjdzie 8-10 sztuk). 2. Kiedy placki lekko przestygną, posmaruj je serkiem przyprawionym na słodko-kwaśno octem i cukrem. Posyp koperkiem. Obłóż listkami...

  • Przekąski na domówkę z różnych stron świata

    .... Smaż po dwie minuty na stronę (aż placki ładnie zbrązowieją). Przekładaj je na kratkę, aby ostygły.  3. Wymieszaj śmietanę ze skórką cytrynową i sokiem. Przypraw ją do smaku. Ułóż bliny na półmisku. Na...

Artykuły na temat: ciasto na placki do tortilli
  • Tortilla z kurczakiem

    ...przestudzeniu pokroić w dość grube słupki.  3. Ogórek i paprykę umyć, pokroić w długie paski.  4. Każdy placek tortilli posmarować serkiem śmietankowym. Na 3/4 powierzchni placka rozłożyć sałatę, ogórek, paprykę, kurczaka i kukurydzę. Zwinąć ciasto w rulon, zaczynając od części z warzywami i kurczakiem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Pełnoziarnista tortilla

    ...wody i olej. Całość wyrabiać około 3 minut (jeśli ręcznie, to dłużej), aż wszystkie składniki połączą się w kulę, a ciasto będzie gładkie i lśniące. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać więcej(...) ściereczką. Odczekać 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, aż pojawią się bąble i zacznie się rumienić. Odwrócić...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Tortille - meksykańskie naleśniki

    Przepis na tortillę i chipsy z tortilli Przygotowanie tortilli: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 2/3 szklanki letniej wody, 3 łyżki oleju połącz i zagnieć gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj. Cienkie placki układaj na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć 30 sekund...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Tortilla pełna smaku

    ...przygotować pyszną tortillę. Pamiętaj, że najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na ciasto do tortilli Weź po 10 dag mąki pszennej i kukurydzianej, 200 ml mleka, łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Zagnieć elastyczne ciasto. Odrywaj małe porcje, każdą rozwałkuj na cienkie placki. Smaż na mocno rozgrzanej patelni z odrobina oliwy, po 5-7 minut, aż zrobią się bąbelki. Danie międzynarodowe Ile krajów...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...

  • Do mąki dodajemy sóli tłuszcz, wodę i ugniatamy. Po zagnieceniu zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.  Po wyjęciu formuujemy placki i smażymy na pateln, bez oliwy, ok 2 minuty. Sos według uznania. powodzenia 

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...